Χρήστος Βολικάκης: Στο δρόμο για το μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Τόκιο 2021

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας, που διεκδικεί ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, μιλά στο shape.gr.

Χρήστος Βολικάκης

Ο Χρήστος Βολικάκης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας και έχει τοποθετήσει τον Βόλο στην παγκόσμια ελίτ της Ποδηλασίας Πίστας. Ο Χρήστος είναι ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Έχει κατακτήσει 4 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, 9 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αρκετά μετάλλια σε Παγκόσμια κύπελλα. Κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Minsk 2019, ενώ πρόσφατα βγήκε Παγκόσμιος Κυπελλούχος για το 2019 στα αγωνίσματα του Omnium και του Scratch. Αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα, ο πρωταθλητής ποδηλασίας μιλά στο shape.gr!

Χρήστος Βολικάκης

Πώς νιώθεις για τη φετινή σου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη συμμετοχή μου σε σχέση με τις προηγούμενες. Γίνεται με έναν χρόνο καθυστέρηση, ως γνωστό, και το πρόγραμμα λόγω των πολλαπλών ματαιώσεων μας στέρησε σημαντικούς αγώνες. Μέσα στο στάδιο, από ό,τι ακούω, δεν θα είναι παρά ελάχιστοι φίλαθλοι. 

Όλα αυτά από μόνα τους είναι ανασταλτικά κι εμείς καλούμαστε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσλειτουργία. Πιστεύω τελικά, όπως συνηθίζω να λέω τον τελευταίο καιρό, κάτι καλό θα βγει. 

2.Υπήρξε ποτέ κάποιος αθλητής που να έχεις θεωρήσει πρότυπο και σου έδωσε την ψυχική ώθηση να φτάσεις μέχρι εδώ;

Στο ξεκίνημά μου είχα πρότυπο την τριάδα (Βασιλόπουλος - Γεωργάλης - Χειμωνέτος). Στην πορεία, όταν βρέθηκα να αγωνίζομαι δίπλα σε ιερά τέρατα (Χοϋ - Νινκε - Μπεϊλι και άλλοι) ζήλεψα τα όσα είχαν καταφέρει και κυνήγησα το όνειρό μου προσπαθώντας να τους φτάσω και σε κάποιες στιγμές να τους ξεπεράσω. 

3.Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή; 

Είναι σημαντικότατος, μαζί με την αδιάλειπτη προπόνηση, αποτελεί το Α και το Ω στην τιτάνια προσπάθεια των αθλητών και ο ρόλος της καθοριστικός. Προσωπικά, πιστεύω πως η διατροφή αποτελεί το καύσιμο για επίδοση στα κόκκινα και ο δικός μου σύμμαχος καθημερινά για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση είναι η αθλητική σειρά Herbalife24 της Herbalife Nutrition.

Χρήστος Βολικάκης

4.Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife 24 στην ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα;

Η Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά Herbalife24 είναι Επίσημος Χορηγός Διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και στηρίζει αθλητές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις των καθημερινών προπονήσεων. Δεν είναι τυχαίο που αθλητές σε όλο τον κόσμο όπως και ο Christiano Ronaldo  έχουν σύμμαχο τους την αθλητική σειρά Herbalife24.Για εμένα αποτελεί μεγάλη στήριξη που όλη η οικογένεια της Herbalife Νutrition είναι πάντα δίπλα μου και τους ευχαριστώ!

5.Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον αθλητισμό;  

Για όλους όλα πήγαν πίσω. Αυτό εισπράττω από συζητήσεις  με κορυφαίος Έλληνες αθλητές. Χάθηκε λίγο ο βηματισμός μας, αλλά οι πρωταγωνιστές έχουν μάθει με κάποιο τρόπο να τα ξεπερνούν αυτά. Είναι σαν ένας ψυχικός τραυματισμός στην προκειμένη περίπτωση, αλλά μαθαίνουμε να περιορίζουμε τις συνέπειες.

Χρήστος Βολικάκης

6.Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισες μέχρι να φτάσεις εδώ; 

Οι δυσκολίες είναι περισσότερο οργανωτικές επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να ταξιδεύουμε και επί σειρά ετών ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας αναλώθηκε σε αεροδρόμια, περιμένοντας τις καθυστερημένες αποσκευές μας. Αυτός ο εφιάλτης θεωρώ ότι μας έχει στοιχίσει και δεν θα τον ξεπεράσουμε ποτέ. Η αγωνιστική μας πορεία δεν ήταν μπορώ να πω τόσο δύσκολη, αλλά με τα όσα συμβαίνουν σε κάθε ταξίδι ανεβάζουν πολύ και απρόβλεπτα τις δυσκολίες. 

7.Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσένα; 

Οι θυσίες είναι πέντε επιπλέον χρόνια, αλλά επειδή είναι επιλογή μας το έχουμε ξεπεράσει. Ίσως αν δεν ήμασταν αναγκασμένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό να ζούμε έτσι, να νιώθαμε πως κάτι πολύτιμο μάς λείπει που δεν είναι άλλο από αυτό που ο κόσμος συνηθίζει να το λέει "θυσία". 

8.Ποια συμβουλή θα έδινες σε ένα πολύ νεαρό άτομο που ξεκινάει τώρα την ποδηλασία;

Θα έλεγα ότι είναι άθλημα για δυνατούς χαρακτήρες, φοβερά επίπονο και στους αγώνες αλλά και στην προπόνηση. Ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί πρέπει να ξέρει πως διαλέγει ένα άθλημα πανέμορφο που όμως από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα άλλο εκτός από το να προσπαθεί. Όμως, όταν τερματίζει και διαπιστώνει τι έκανε, εισπράττει τη μεγαλύτερη ανταμοιβή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτά για όσους έχουν φιλοδοξία, όνειρα και στοχεύουν σε επιτυχίες. Εδώ ταιριάζει και το ρητό "αγαθά κόποις κτώνται".

Υπάρχει όμως και η άλλη ποδηλασία. Η βόλτα με την παρέα που καταλήγει σε θάλασσα και ανεμελιά, σε ένα δάσος που νιώσεις την φύση να σε αγκαλιάζει. Έχεις επιλογές λοιπόν κι όπου καταλήξεις μόνο κέρδος θα έχεις από το ποδήλατο, έστω και αν κινείσαι στενά σε έναν ποδηλατόδρομο. Έχεις ένα συναίσθημα ότι η ζωή σου αποκτά ποιότητα γιατί, εκτός των άλλων, με το ποδήλατο νιώθεις απέραντη ελευθερία. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i