Ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Όλα εξαρτώνται απο την υγρασία, αποκαλύπτει νέα έρευνα

καύσωνας iStock

Η κλιματική αλλαγή των τελευταίων χρόνων, μπορεί πολύ εύκολα πλέον να γίνει αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν ανά διαστήματα τον πλανήτη μας. Ανάμεσα σε αυτά εντάσσεται και ο ισχυρός καύσωνας των τελευταίων ημερών τόσο στην χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, αφού αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Οι τελευταίοι, μάλιστα, προσπάθησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα στην ακραία ζέστη, κοινοποιώντας τα ευρήματα της μελέτης τους στο Science Advance.

35 βαθμοί Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία

Η έρευνα απέδειξε πως οι 35 βαθμοί Κελσίου -σε θερμοκρασία του σώματος και όχι του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε, αποτελούν το όριο θερμοκρασίας που μπορούμε να αντέξουμε. Στο πείραμα που τεκμηρίωσε τα παραπάνω, χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση των εθελοντών θερμόμετρο που ήταν καλυμμένο με ύφασμα εμποτισμένο με νερό. Ελήφθησαν υπόψη η θερμότητα και η υγρασία του αέρα καθώς όπως επισημάνθηκε η υγρασία παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού όσο περισσότερο νερό υπάρχει στον αέρα, τόσο πιο δύσκολο είναι να "εξατμιστεί” ο ιδρώτας από το σώμα. 

ζέστη
iStock

"Όταν το ποσοστό υγρασίας είναι χαμηλό και η θερμοκρασία είναι υψηλή ή το αντίστροφο, το σώμα δεν φτάνει στα όρια της αντοχής του. Όταν ωστόσο, έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες και υψηλό ποσοστό υγρασίας, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα”, δηλώνει χαρακτηριστικά ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του εργαστηρίου Jet Propulsion της ΝΑSA, Κόλιν Ρέιμοντ, στο Live Science. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 46.1 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο 30%, ο υγρός λαμπτήρας (και άρα το σώμα μας) φτάνει στους 30.5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι στους 38.9 Κελσίου και η υγρασία στο 77%, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα φτάνει έως τους 35 βαθμούς Κελσίου.

νερο
iStock

"Ο λόγος που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες που συνδυάζονται με υψηλά ποσοστά υγρασίας είναι γιατί δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Ιδρώνουμε μεν, αλλά δεν μπορούμε να δροσίσουμε το σώμα μας”, εξηγεί ο Κόλιν Ρέιμοντ. Όταν το σώμα μπαίνει σε συνθήκες υπερθερμίας (δηλαδή από 40 βαθμούς Κελσίου και πάνω), οδηγείται σε σε συμπτώματα, όπως η αύξηση των παλμών, η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης, η έλλειψη εφίδρωσης, η λιποθυμία και το κώμα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει έως και 3 ώρες κάτω από τις ακραίες αυτές συνθήκες, χωρίς βέβαια αυτό να έχει προσεγγιστεί με ακρίβεια.

καύσωνας
iStock

Ευτυχώς οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κλιματιστικό είναι μια καλή λύση για να διατηρήσουμε την φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα μας, όταν στους εξωτερικούς χώρους σημειώνονται ακραίες θερμοκρασίες. Η αποφυγή της καταπόνησης του οργανισμού τις ημέρες αυτές είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καύσωνα, σε συνδυασμό πάντα με τις έκτακτες οδηγίες των ειδικών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i