Πού και ποια είναι η αγνοούμενη Κινέζα τενίστρια Peng Shuai;

Η Κινέζα πρωταθλήτρια τένις αγνοείται ύστερα από καταγγελία για σεξουαλική επίθεση από τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης και όλος ο πλανήτης την αναζητά.

Peng Shuai

Με το hashtag #WhereIsPengShuai πολλές προσωπικότητες του παγκόσμιου τένις, αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον πλανήτη, εκφράζουν την ανησυχία τους για την Peng Shuai, την Κινέζα τενίστρια που είναι αγνοούμενη εδώ και λίγες μέρες. Μια απλή ερώτηση έχει απασχολήσει τον κόσμο του αθλητισμού, και όχι μόνο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα: Πού είναι η Peng Shuai;

 

#WhereIsPengShuai: Πού είναι η Peng Shuai;

Η Κινέζα σταρ του τένις εξαφανίστηκε αυτόν τον μήνα και αφού κατηγόρησε έναν κορυφαίο Κινέζο ηγέτη για σεξουαλική επίθεση, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλειά της. 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, συντάκτης μιας εφημερίδας που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα δημοσίευσε βίντεο που φαίνεται να δείχνει την Peng Shuai να τρώει σε ένα εστιατόριο και να παρακολουθεί μια εκδήλωση τένις στο Πεκίνο. Πολλοί, ωστόσο, παραμένουν δύσπιστοι ως προς την αξιοπιστία του βίντεο αυτού. Άλλωστε, η αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας έχει μακρά ιστορία σκληρής μεταχείρισης ανθρώπων που απειλούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε ανώτερους ηγέτες.

Ποια είναι η Peng Shuai;

 

Η 35χρονη Peng Shuai είναι τρεις φορές Ολυμπιονίκης, ενώ η καριέρα στο τένις ξεκίνησε πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Τον Φεβρουάριο του 2014, αφού κέρδισε το "στέμμα" του Wimbledon, η Peng έγινε Νο. 1 στον κόσμο στο διπλό και αποτέλεσε την πρώτη Κινέζα παίκτρια (και στα δύο φύλα), που έφτασε στην κορυφή είτε στο μονό είτε στο διπλό. Την ίδια χρονιά, πήρε επίσης τον τίτλο στο διπλό του French Open.

Η καριέρα της γνώρισε μια αναζωπύρωση το 2016 και το 2017. Αλλά το 2018, αποκλείστηκε από το επαγγελματικό παιχνίδι για έξι μήνες, αφού διαπιστώθηκε ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα για να αλλάξει τον παρτενέρ της στο Wimbledon. Δεν έχει αγωνιστεί επαγγελματικά από τις αρχές του 2020.

Γιατί εξαφανίστηκε;

Αργά το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου, η Peng Shuai δημοσίευσε ένα μακροσκελές κείμενο στην κινεζική κοινωνική πλατφόρμα Weibo.

Στην ανάρτηση κατηγόρησε τον Zhang Gaoli, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ότι την κάλεσε στο σπίτι του πριν από περίπου τρία χρόνια και την ανάγκασε να κάνει σεξ. "Εκείνο το απόγευμα, δε συναίνεσα στην αρχή", έγραψε. "Έκλαιγα όλη την ώρα". Αυτή και ο Zhang Gaoli άρχισαν μια συναινετική, αν και αντικρουόμενη, σχέση μετά από αυτό το συμβάν, όπως έγραψε. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο λογαριασμός της Peng κατέβηκε από το κινεζικό διαδίκτυο, όπως επίσης και το κείμενο με τις κατηγορίες της. 

Οι γυναίκες στην Κίνα, που παρουσιάζονται ως θύματα σεξουαλικής επίθεσης, αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό με λογοκρισία. Και ο λογαριασμός της Peng είναι ο πρώτος που εμπλέκει έναν τόσο υψηλόβαθμο ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, γι' αυτό και οι αρχές ίσως να ήταν ιδιαίτερα επιμελείς στο να φιμώσουν όλες τις συζητήσεις για το θέμα (στο σημείο ακόμη και να μπλοκάρουν στο διαδίκτυο το όνομά της, όταν κάποιος αναζητά τη λέξη "τένις").

Πώς αντέδρασε ο κόσμος;

Πρωταθλητές του τένις - η μέχρι τώρα λίστα συμπεριλαμβάνει τους Naomi Osaka, Roger Federer, Novak Djokovic, Serena Williams, Rafael Nadal και Billie Jean King - και συνάδελφοι της Peng Shuai έσπευσαν μέσα από μηνύματά τους να δηλώσουν τη στήριξή τους στην Κινέζα τενίστρια. 

 

Η κυβέρνηση Βiden και το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετείχαν στις εκκλήσεις προς το Πεκίνο να παράσχει αποδείξεις ότι η Peng Shuai είναι καλά. 

Ύστερα από τη δημοσίευση των βίντεο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι ήταν ικανοποιημένη με τις αναφορές ότι ήταν ασφαλής. Όμως, σε συνέντευξή του στο Reuters, το μακροβιότερο μέλος της επιτροπής, ο Ντικ Πάουντ, δεν απέκλεισε ακόμα και την ακύρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. "Αν αυτό δεν επιλυθεί με λογικό τρόπο πολύ σύντομα, μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο", είπε.

Το Σάββατο, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα κείμενο του Enes Kanter, ενός σέντερ των Boston Celtics, στο οποίο ζητούσε να μεταφερθούν οι Χειμερινοί Αγώνες από το Πεκίνο. Σε απάντησή του, το πρακτορείο του ΝΒΑ στην Κίνα σταμάτησε να μεταδίδει αγώνες των Celtics.

Τι λέει η Κίνα;

Τίποτα. Όχι επίσημα τουλάχιστον. Οι κινεζικοί κρατικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί και οι υπάλληλοί τους ήταν οι μοναδικές επίσημες φωνές από τη χώρα που συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, το κάνουν στο Twitter, το οποίο είναι αποκλεισμένο εντός της Κίνας. Τα μηνύματά τους φαίνεται να στοχεύουν ειδικά στο να πείσουν τον ευρύτερο κόσμο.

Ένας εκφωνητής αγώνων δημοσίευσε ένα email στο Twitter, γραμμένο στα αγγλικά και αποδιδόμενο στην Peng, το οποίο απέρριψε την κατηγορία της επίθεσης και είπε ότι απλώς "αναπαυόταν στο σπίτι". Ο Steve Simon, διευθυντής της WTA, απέρριψε το email ως ωμή κατασκευή και είπε ότι απλώς ενέτεινε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια της σταρ του τένις.

Στη συνέχεια, ο Hu Xijin, αρχισυντάκτης της κρατικά ελεγχόμενης εφημερίδας Global Times, μοιράστηκε βίντεο που φαίνεται να δείχνουν την Peng με τους οπαδούς της στο Twitter.

Στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι δεν πίστευε ότι η Peng δεν τιμωρείται "για αυτό για το οποίο μίλησε", αρνούμενος ακόμη και να δηλώσει τη φύση των κατηγοριών της.

Το Σάββατο, δημοσίευσε δύο βίντεο. Σε ένα απόσπασμα, ένας άνδρας μιλάει με μια γυναίκα που φαίνεται να είναι η Peng σε ένα εστιατόριο, όταν αναφέρεται στην αυριανή μέρα ως "20 Νοεμβρίου". Μια άλλη γυναίκα στο τραπέζι τον διορθώνει, λέγοντας ότι αύριο είναι 21η. Η Peng γνέφει καταφατικά. Ο άνδρας φαίνεται να είναι ο Zhang Junhui, στέλεχος στο τουρνουά τένις China Open.

Σήμερα, δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο, το οποίο είπε ότι τραβήχτηκε από υπάλληλο της Global Times, που δείχνει την Peng στην τελετή έναρξης μιας εκδήλωσης τένις στο Πεκίνο. Ο Zhang Junhui φαίνεται να στέκεται στα δεξιά της Peng.

Το China Open δημοσίευσε φωτογραφίες από την ίδια εκδήλωση στον λογαριασμό του στο Weibo την Κυριακή. Οι φωτογραφίες δείχνουν την Peng να κουνάει το χέρι στο πλήθος και να δίνει αυτόγραφα, αν και η ανάρτηση δεν την κατονομάζει.

Σε μια δήλωση, ο Steve Simon, διευθυντής της WTA, είπε ότι τα βίντεο από μόνα τους είναι "ανεπαρκή" για να αποδείξουν ότι η Peng είναι ασφαλής και δεν δέχεται εξαναγκασμό. 

Τα ίχνη της Κινέζας τενίστριας εξακολουθούν να είναι χαμένα. Λίγους μήνες πριν το Πεκίνο φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, η περίπτωση της τενίστριας θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα σημείο έντασης στην ολοένα και πιο διστακτική σχέση της Κίνας με τον κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i