Η ξιφασκία μέσα από την μάσκα μιας νεαρής ξιφομάχου

Η Κατερίνα Χατζηκοκκίνου μιλάει για το αγαπημένο της άθλημα, αλλά και το όνειρό της να φτάσει στην κορυφή.

ξιφασκια iStock

Η ξιφασκία είναι από τα αθλήματα που πάντοτε απολάμβανα να παρακολουθώ στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποπνέει έναν δυναμισμό, μια ισορροπία αλλά ταυτόχρονα την σιγουριά της επόμενης κίνησης. Μέσα από την τεχνική και την τακτική, το πνεύμα ασκείται, αποκτώντας μεγαλύτερη προσοχή και ικανότητα συγκέντρωσης. Η εγρήγορση του νου και η αποφασιστικότητα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι χαρίσματα που κατακτώνται στο μέγιστο βαθμό, μέσω του εν λόγω αθλήματος.

Παρόλο που δεν εντάσσεται στα δημοφιλή αθλήματα της χώρας μας, ούτε καν στα λιγότερο γνωστά, η ξιφασκία διαθέτει πιστούς θαυμαστές, τόσο στο κομμάτι της παρακολούθησης, όσο της συμμετοχής. Η Ελληνική Ξιφασκία συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο εξωτερικό, δίνοντας την ελπίδα της συνεχούς ανανέωσης της ομάδας. Μεταξύ των φιλόδοξων υποστηρικτών της ξιφασκίας, είναι και η Κατερίνα Χατζηκοκκίνου, μια νεαρή αθλήτρια που ονειρεύεται να κατακτήσει την κορυφή με το ξίφος της. Αν και μαθήτρια της πρώτης λυκείου, η ίδια με την καθοδήγηση του προπονητή της, Γιάννη Νοταρα αλλά και την υποστήριξη της οικογένεια της ασχολείται ήδη σε επίπεδο πρωταθλητισμού τα τελευταία πέντε χρόνια. Η συζήτηση μαζί τους, ίσως ήταν η αφορμή να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στην αίγλη του ευγενούς αυτού αθλήματος.

Πότε ξεκίνησες με την ξιφασκία και πώς σου γεννήθηκε η επιθυμία γι' αυτό το άθλημα που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα;

Η ξιφασκία είναι το πάθος μου. Μου γεννήθηκε αυτή η αγάπη μεσώ της καλύτερης μου φίλης. Όταν ήμουν στην τετάρτη δημοτικού η καλύτερη μου φίλη με ρώτησε αν θέλω να έρθω να δοκιμάσω αυτό το άθλημα και εγώ φυσικά είπα ναι, επειδή από μικρή είχα μεγάλη αγάπη για τα αθλήματα. Μου άρεσε να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα κάθε μέρα. Μετά από καιρό κατάλαβα το ταλέντο μου και την αγάπη μου για την ξιφασκία και αποφάσισα να το κάνω αγωνιστικά, με την υποστήριξη του προπονητή μου και των γονιών μου.

Ασχολείσαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι εύκολο; Τι απαιτεί από έναν αθλητή; Και πώς είναι οι συνθήκες στη χώρα μας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού και έχω να σας πω πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από τον προπονητή μου αλλά και από τον εαυτό μου. Όλος αυτός ο αγώνας αξίζει επειδή τα αποτελέσματα είναι θετικά. Οι απαιτήσεις ενός αθλητή σε αυτό το συγκεκριμένο άθλημα είναι αρκετές. Καταρχάς, η σωματική υγειά και η αντοχή ενός αθλητή πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Επίσης, η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς για να λειτουργήσει και να αντέξει το σώμα του αθλητή πολλές ώρες προπόνησης, θα πρέπει να τρέφεται θρεπτικά και με πολύ πρωτεΐνη. Πρέπει να υπάρχει συνέπεια με τις προπονήσεις άλλα και με την προσωπική ζωή, γιατί είναι πολύ εύκολο να χαθεί η ισορροπία. Πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες, σκληρή δουλειά και θέληση για να μπορούν να πετύχουν οι στόχοι του. Επιπλέον, η ψυχολογία ενός αθλητή πρέπει να είναι σταθερή. Το άγχος είναι από τους κυριότερους λόγους που επιβαρύνει έναν αθλητή και την πορεία του, για αυτό ένας πολύ σημαντικός στόχος που έχουν όλοι οι αθλητές είναι να μάθουμε να ελέγχουμε και ίσως να ξεπεράσουμε την φοβία του άγχους.

Ποιος είναι ο στόχος σου για τα επόμενα χρόνια;

Σαν Κατερίνα, ο στόχος μου για τα επόμενα χρόνια είναι να γίνω το νούμερο ένα στην ελληνική κατάταξη και να κατακτήσω μετάλλια στο εξωτερικό, τα οποία θα με βοηθήσουν να μπω σε ένα καλό πανεπιστήμιο, ώστε να σπουδάσω το επάγγελμα που κυνηγάω εδώ και πολύ καιρό.

Από ποια ηλικία ενδείκνυται να ξεκινήσει κανείς;

Από 8 χρονών

Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις;

Ναι, συνεχώς γίνονται μεταγραφές και είναι όλοι μεγάλη σύλλογοι.

Πώς αξιολογείται ως άσκηση και για την ασφάλεια;

Η ξιφασκία γυμνάζει όλο το σώμα ενός ανθρώπου. Για την ασφάλεια υπάρχει ειδικός εξοπλισμός που προστατεύει τον αθλητή και πάντα τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας που μας έχει δόση η ελληνική ομοσπονδία.

Είναι ακριβό άθλημα;

Το άθλημα δεν είναι ακριβό αλλά ο εξοπλισμός, επειδή είναι σπάνιος, για αυτό και είναι πάρα πολύ ακριβός. Όμως, ο κάθε σύλλογος παρέχει εξοπλισμό στους μικρούς αθλητές. Οι μεγάλοι αθλητές που ασχολούνται πάνω από 3 χρόνια με την ξιφασκία πρέπει να έχουν το δικό τους εξοπλισμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i