Αποκατάσταση τραυματισμών με βλαστοκύτταρα: Είναι αποτελεσματικά;

Τα βλαστοκύτταρα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων.

she-overexerted-herself-on-that-run-picture-id493531748 Credit:PeopleImages

Eυχαριστούμε τον Μάκη Σιγάλα, PhD, επιστημονικό υπεύθυνο Cellentis Hellas

(www.cellentis.gr).

Πόσες φορές δεν έτυχε να τραυματιστείς κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων σου; Πόσο συχνά ένας ερασιτέχνης ή ένας επαγγελματίας αθλητής δεν αναγκάζεται να απέχει από το αγαπημένο του άθλημα ή να δυσκολεύεται να κάνει ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές κινήσεις εξαιτίας ενός μυοσκελετικού τραυματισμού; Η αναγεννητική ιατρική έχει προχωρήσει τόσο στις μέρες μας, που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κακώσεων που προκαλούνται από αθλητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα τα βλαστοκύτταρα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων.

Τα βλαστοκύτταρα στην αναγεννητική ιατρική

Η ιδιότητα των βλαστοκυττάρων να διαφοροποιηθούν σε εξειδικευμένα κύτταρα (όπως χονδροκύτταρα) τα κάνει ιδιαίτερα χρήσιμα στην αναγεννητική ορθοπεδική. Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από το λίπος, γιατί είναι αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών. Η συλλογή του λιπώδους ιστού είναι μια εύκολη και σχετικά ανώδυνη διαδικασία, η οποία μπορεί να γίνει στο ιατρείο από εξειδικευμένο ιατρό με μια απλή τοπική αναισθησία.

Η διαδικασία

Η προετοιμασία των βλαστοκυττάρων γίνεται με νέες βελτιωμένες μεθόδους, μέσω μιας διαδικασίας ελάχιστου χειρισμού του βιολογικού υλικού, χωρίς άλλες προσμείξεις, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η πρωτοποριακή συνδυαστική βιολογική διαδικασία που ακολουθούμε ουσιαστικά αποτελείται από τρία στάδια:

  • Την ενεργοποίηση της άρθρωσης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό περιβάλλον για την εφαρμογή της κυτταρικής θεραπείας.
  • Την εφαρμογή της κυτταρικής θεραπείας μέσω της έγχυσης αυτόλογων βλαστοκυττάρων.
  • Την κινητοποίηση των βλαστοκυττάρων μετά την έγχυσή τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα

Διάφοροι παράγοντες, όπως το είδος και η ποσότητα του βιολογικού υλικού που χρησιμοποιείται σε κάθε στάδιο (βλαστοκύτταρα και ενεργά βιομόρια), καθώς επίσης και ο χρόνος εφαρμογής κάθε σταδίου της θεραπείας έχουν βελτιστοποιηθεί έτσι ώστε όλη η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ανώδυνη για τον ασθενή. Πρέπει να τονιστεί ότι κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική. Το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος της βλάβης, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς. Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά με σκοπό την επιλογή του ιδανικού πρωτοκόλλου που θα πρέπει να ακολουθηθεί με σκοπό να επιτευχθεί γρηγορότερα η ορθή αποκατάσταση της βλάβης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i