Δε θέλω να γυμναστώ, τι να κάνω;

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτές τις στρατηγικές που πρεσβεύει η ψυχολογία της άσκησης.

variemai-gymanstiki

Συνεργάστηκε ο Χριστόφορος Αποστολόπουλος, personal trainer.

Δε θέλω να γυμναστώ! Έτσι νιώθεις να σου φωνάζει το σώμα σου! Είσαι κουρασµένη, ο καιρός είναι απαίσιος, οι φίλες σου προτιµούν να αράξετε στον καναπέ αντί να παίξετε 2-3 σετ τένις και υπάρχει πάντα κάτι πιο διασκεδαστικό να κάνεις το Σαββατοκύριακο, όπως να κοιµηθείς! Αν µόνο µπορούσες να διώξεις και τις ενοχές...

Δεν αρκεί η θέληση

Νιώθεις πως οι –γεµάτοι καλές προθέσεις– στόχοι σου 2 µήνες πριν ήταν χαµένος χρόνος; Όλες έχουµε βρεθεί σε αυτό το σηµείο κάποια φορά, γεµάτες µε ενοχές και αµφιβολίες για τον εαυτό µας. Όµως, δε χρειάζεται να είµαστε τόσο αυστηρές, σύµφωνα µε τους ειδικούς.

«Όταν δεν καταφέρνουµε να υλοποιήσουµε τις αποφάσεις µας, πιστεύουµε πως αυτό συµβαίνει επειδή η δύναµη της θέλησής µας δεν είναι αρκετά ισχυρή»,

λέει ο καθηγητής Stuart Biddle, υπεύθυνος προγράµµατος για την άσκηση στο Πανεπιστήµιο της Βικτόρια στην Αυστραλία. Στη µελέτη του, Cracking the Motivation Code to Exercise, ο ίδιος εξηγεί ότι η επιθυµία να ασκηθείς δεν ωθείται µόνο από τη θέληση, αλλά και από άλλους σηµαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα εσωτερικά σου κίνητρα.

«Υπάρχουν τρεις βασικές ανθρώπινες ανάγκες που µας δίνουν το κίνητρο να γυµναστούµε: η ικανοποίηση, η αυτονοµία και η κοινωνικότητα».

fit

Πόσα ξέρεις για τη  δύναµη των τριών;

  • Η «ικανοποίηση» χτίζεται όσο βελτιώνεται η φυσική σου κατάσταση και ανταµείβεσαι µε χειροπιαστά αποτελέσµατα.
  • Το να ακολουθείς µε τη θέλησή σου ένα δραστήριο τρόπο ζωής και το να επιλέγεις εσύ το είδος της άσκησής σου σηµαίνει «αυτονοµία».
  • Η «κοινωνικότητα», από την άλλη πλευρά, σου προσφέρει συντροφικότητα και την αίσθηση ότι ανήκεις σε µια ευρύτερη οµάδα έτσι ώστε να νιώθεις πιο άνετα µε τον εαυτό σου.

Μόνο αν ικανοποιήσεις αυτές τις τρεις ανάγκες θα αποκτήσεις την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική κινητοποίηση για να ασκείσαι σταθερά. Ο Χριστόφορος Αποστολόπουλος, personal trainer, συµφωνεί:

«Ίσως ντρέπεσαι για το σώµα σου ή, λόγω πολλών επιπλέον κιλών, δεν πιστεύεις ότι µπορείς να αντεπεξέλθεις στις απαιτήσεις µιας οµαδικής προπόνησης».

Θα µπορούσε να είναι και κάτι πιο απλό: να µην απολαµβάνεις τη γυµναστική που διάλεξες ή να ασκείσαι σε χώρο που δε σου ταιριάζει.

Μην το βάζεις κάτω!

Ξαναζωντάνεψε τον ενθουσιασµό σου προσδιορίζοντας τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω και εξαλείφοντάς το.

Αν το θέµα σου είναι:

Η ικανοποίηση

«Απευθύνσου σε έναν προπονητή που εµπιστεύεσαι και ζήτησέ του να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τι χρειάζεται να γίνει και πώς» προτείνει ο trainer. Ο προπονητής θα µπορέσει να εκτιµήσει το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό πλάνο, σχεδιασµένο σύµφωνα µε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σου. Και αν χρειάζεσαι περισσότερες αποδείξεις ότι τα χρήµατά σου θα πιάσουν τόπο, διάβασε και αυτό:

«Οι άνθρωποι µε καλή φυσική κατάσταση τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίµηση και είναι πιο πιθανό να βελτιώσουν την εικόνα του σώµατός τους µέσω της τακτικής άσκησης» επισηµαίνει ο Χριστόφορος Αποστολόπουλος.
box-fitness-trend

Η αυτονοµία.

Κατάγραψε τους στόχους σου ως µια υπενθύµιση του γιατί άρχισες να γυµνάζεσαι. «Οι καλύτεροι στόχοι έχουν µια προσωπική επίδραση που σχετίζεται µε αυτούς. Επιπλέον, είναι ρεαλιστικοί, συγκεκριµένοι και µετρήσιµοι. Δώσε επίσης στον εαυτό σου µια προθεσµία» συµβουλεύει ο ειδικός. Αποφάσισε, για παράδειγµα, να χάνεις 1 κιλό την εβδοµάδα για τις επόµενες 10 εβδοµάδες.

Η κοινωνικότητα.

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να γυµνάζονται µόνοι τους, άλλοι προτιµούν να το κάνουν µε παρέα – και οι δύο επιλογές είναι καλές. «Προσωπικά νοµίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να "κολλήσει" κάποιος µε ένα πρόγραµµα άσκησης είναι να γυµνάζεται µαζί µε ένα φίλο» τονίζει ο personal trainer. Μπες σε µια οµάδα όπου µπορεί να βρεις ενθουσιώδεις υποστηρικτές της άσκησης που θα σε παρασύρουν κι εσένα.

Διώξε την ανία

Κάνε τις προπονήσεις σου διασκεδαστικές για να αποφύγεις την ανία ή την εξάντληση.

«Άλλαζε το πρόγραµµά σου κάθε 2 µε 4 εβδοµάδες ώστε να συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση. Πρόσθεσε ποικιλία – µια προπόνηση δε χρειάζεται να είναι κάθε φορά µια επίσκεψη στο γυµναστήριο. Κάνε µαθήµατα salsa ή παίξε τένις µε φίλους. Γράψου σε έναν αγώνα 5 χιλιοµέτρων για να δεις πόσο γρήγορα µπορείς να τα τρέξεις. Απλώς βρες τρόπους για να ασκείσαι και να διασκεδάζεις!», προτείνει ο Χριστόφορος Αποστολόπουλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i