Γυμναστική στο κρύο: Συμβουλές για να κάνουμε με άνεση και ασφάλεια

Αυτοί είναι μερικοί από τους τρόπους για να απολαύσουμε την άσκηση στο κρύο χωρίς να διακινδυνεύεις τραυματισμούς και πτώσεις.

Γυμναστική στο κρύο

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Γιούλ- Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος Τρελαίνεσαι για γυμναστική, αλλά μόνο όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές; Η αλήθεια είναι ότι το κρύο μπορεί να αποθαρρύνει ακόμη και τους πιο ένθερμους οπαδούς της άσκησης – αυτοί που δεν είναι και τόσο ένθερμοι έχουν μάλλον βάλει τον εξοπλισμό στην ντουλάπα και θα τον βγάλουν ξανά μαζί με τα καλοκαιρινά. "Αν όμως το θέλεις, μπορείς να κάνεις προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν κάνει παγωνιά και να νιώθεις ασφαλής και ζεστή, προσέχοντας βέβαια κάποια πράγματα" συμβουλεύει ο Γιώργος Γιούλ - Ρωμηός, personal trainer, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

  • Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνας ανακάλυψαν ότι, όταν προπονείσαι για κάποιους μήνες στο κρύο, βελτιώνονται οι επιδόσεις σου και η φυσική σου κατάσταση συνολικά.
  • Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Mάαστριχτ έδειξε ότι, όταν αθλείσαι σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 17 βαθμών Κελσίου, αυξάνεται ο αριθμός των θερμίδων που καις.
  • Και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιο ασφαλές να γυμνάζεσαι στο κρύο παρά στην υπερβολική ζέστη!

Γυμναστική στο κρύο: Ακολούθησε αυτά τα tips που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις με άνεση και ασφάλεια τη γυμναστική σου έξω:

Μην παραβλέπεις τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του αέρα, η υγρασία και, βέβαια, ο χρόνος που πρόκειται να διαρκέσει η προπόνησή σου είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις πριν βγεις από το σπίτι για να ξεκινήσεις την (ασφαλή) άσκησή σου. Όταν φυσάει πολύ παγωμένος άνεμος (αρκετά κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου), ίσως είναι σκόπιμο να αλλάξεις το πρόγραμμά σου και να προπονηθείς σε εσωτερικό χώρο. Στις ακραίες συνθήκες το κρύο διαπερνά τα ρούχα και απομακρύνει το θερμομονωτικό στρώμα αέρα που περιβάλλει το σώμα σου, αφήνοντας το δέρμα εκτεθειμένο σε κρυοπαγήματα. Το ίδιο ισχύει όταν βρέχει ή χιονίζει. Shape tip: Όταν τσεκάρεις τον καιρό, δίνε σημασία στην "αίσθηση ψύχους" που μπορεί να είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερη από την ένδειξη του θερμομέτρου.

Ντύσου σαν... κρεμμύδι

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις όταν γυμνάζεσαι στο κρύο είναι να ντυθείς υπερβολικά ζεστά. Η άσκηση θα ζεστάνει έτσι κι αλλιώς το σώμα σου και θα νιώθεις ότι κάνει λιγότερο κρύο απ’ όσο δείχνει το θερμόμετρο. Ωστόσο, η εξάτμιση του ιδρώτα μπορεί να σε κάνει να χάσεις θερμότητα από το σώμα σου και να παγώσεις. Η λύση; Ντύσου με στρώσεις ώστε να μπορείς να αφαιρείς ρούχα μόλις αρχίσεις να ιδρώνεις και να τα φοράς ξανά όταν χρειαστεί. Ξεκίνα επιλέγοντας ένα λεπτό ρούχο από συνθετικό υλικό που κρατάει τον ιδρώτα μακριά από το σώμα σου, όπως το πολυπροπυλένιο. Απόφυγε το βαμβακερό που κολλάει στο δέρμα και επιτείνει την αίσθηση κρύου. Πρόσθεσε ένα ρούχο από φλις ή μαλλί για μόνωση. Από πάνω φόρεσε ένα λεπτό μπουφάν ή μπλούζα από αδιάβροχο υλικό που "αναπνέει". Shape tip: Όταν επιστρέψεις από την άσκησή σου, βγάλε αμέσως όλα τα ρούχα (και τα εσώρουχα) και φόρεσε στεγνά. Μη μένεις με τα βρεγμένα, γιατί αποβάλλεις θερμότητα τέσσερις φορές πιο γρήγορα όταν το δέρμα σου είναι υγρό!

Προστάτεψε τα πιο ευαίσθητα σημεία

Όταν ο υδράργυρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, η κυκλοφορία του αίματος επικεντρώνεται στον κορμό σου, αφήνοντας το κεφάλι, τα χέρια και τα πέλματα ευάλωτα σε κρυοπαγήματα. Φόρεσε ένα ζευγάρι λεπτά γάντια από πολυπροπυλένιο και μετά ένα ζευγάρι πιο χοντρά, με επένδυση από φλις ή μαλλί. Βάλ’ τα πριν παγώσουν τα χέρια σου και βγάλε το εξωτερικό ζευγάρι αν αρχίσεις να ιδρώνεις. Μην ξεχνάς τις κάλτσες, τα προστατευτικά για τα αφτιά σου και το σκουφί. Σε παλαιότερες έρευνες υποστηριζόταν ότι από το κεφάλι αποβάλλεται σχεδόν το 50% της θερμοκρασίας του σώματος. Τα νεότερα στοιχεία κάνουν λόγο για μικρότερο ποσοστό (περίπου 10%), αλλά, σε κάθε περίπτωση, το κεφάλι σου θα πρέπει να είναι καλυμμένο! Τέλος, τύλιξε ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό και τη μύτη για να μην παγώνει η αναπνοή και φόρεσε γυαλιά ηλίου (για προστασία από τον ήλιο και τον παγωμένο αέρα). Shape tip: Αγόρασε αθλητικά παπούτσια μισό ή ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό σου για να φοράς χοντρές ισοθερμικές κάλτσες ή ένα δεύτερο ζευγάρι κανονικές.

Μην ξεχνάς τον εξοπλισμό ασφαλείας

Αν έχει σκοτάδι, βάλε ρούχα με ανακλαστικές λωρίδες (φόρεσέ τα ακόμα και τα πρωινά με πυκνή συννεφιά). Διάλεξε αθλητικά παπούτσια με αντιολισθητικό πέλμα, ειδικά αν ξέρεις ότι μπορεί να υπάρχει πάγος στο δρόμο. Εάν ασχολείσαι με σπορ όπως σκι, snowboarding και snowmobiling, να φοράς πάντα το προστατευτικό κράνος. Τέλος, θυμήσου πως είναι εξίσου εύκολο να καείς από τον ήλιο και το χειμώνα, ειδικά αν είσαι σε χιονισμένο βουνό. Φόρεσε στο πρόσωπο αντηλιακό που εμποδίζει τις ακτίνες UVA και UVB και ένα αντηλιακό στικ στα χείλη. Και προστάτεψε τα μάτια σου από τη λάμψη του χιονιού και του πάγου με σκούρα γυαλιά ή μάσκα. Shape tip: Γέμισε το μπουκάλι σου με ζεστό νερό (στη θερμοκρασία που πίνεις τον καφέ σου). Πίνοντάς το θα ανεβάσεις τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ απλώς κρατώντας το θα μπορείς να ζεσταίνεις τα χέρια σου όταν νιώθεις τα δάχτυλά σου να παγώνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 φλιτζάνι σκέτος καφές πριν την προπόνηση λειτουργεί σαν καύσιμο στον οργανισμό αυξάνοντας την αντοχή και τη θερμοκρασία του σώματος!

Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις!

Εάν νιώθεις κάποιο από αυτά, σταμάτα αμέσως και μπες σε θερμαινόμενο χώρο.

Κρυοπαγήματα: Είναι ένας τραυματισμός του δέρματος που προκαλείται από τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Είναι πιο συνηθισμένα στα σημεία όπου το δέρμα είναι εκτεθειμένο, όπως μάγουλα, μύτη και αφτιά, αλλά μπορεί να συμβεί και στα χέρια ή τα πέλματα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται μούδιασμα, απώλεια αίσθησης ή μυρμήγκιασμα. Εάν υποψιάζεσαι πως έχεις πάθει κρυοπάγημα, μπες αμέσως σε εσωτερικό χώρο και θέρμανε σταδιακά την προσβεβλημένη περιοχή. Μην τρίψεις όμως το δέρμα σου, γιατί μπορεί να προκαλέσεις βλάβη. Αν το μούδιασμα εξακολουθεί, αναζήτησε βοήθεια.

Υποθερμία: Η υποθερμία είναι η αφύσικα χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα σου αρχίζει να χάνει θερμότητα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορεί να την παράξει. Στα συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνονται έντονο τρέμουλο, ακατάληπτη ομιλία, απώλεια συντονισμού και κόπωση. Εάν υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει σ’ εσένα ή σε κάποιον άλλο, κάλεσε αμέσως βοήθεια.

Διάβασε επίσης: Έχει κρύο: Να οι 7 μύθοι για την υγεία μας το χειμώνα (ναι, είναι καλύτερα να είσαι έξω!)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i