Καθημερινό περπάτημα: Να γιατί είναι η νο1 συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις

Και ο απόλυτος οδηγός για να το κάνεις.

fitness-woman-walking-on-a-seaside-promenade-at-sunset-picture-id539371278 Credit:jacoblund

Συνεργάστηκε η Ελευθερία Ζαπαντιώτη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Αθήνας, Studio One official trainer, run concept master trainer, personal/ group trainer (www.studioone.gr).

Διάφορες μελέτες και στοιχεία επιβεβαιώνουν κάθε τόσο αυτό που ο Ιπποκράτης είχε πει πριν από περίπου 2.000 χρόνια: «Το περπάτημα είναι το καλύτερο γιατρικό». Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στην οποία συμμετείχαν 334.000 άνθρωποι, το περπάτημα για μόλις 20 λεπτά την ημέρα μειώνει στο ένα τρίτο τις πιθανότητες για πρόωρο θάνατο. Σε άλλη έρευνα του οργανισμού Public Health England επισημαίνεται πως το γρήγορο περπάτημα αρκεί για να μειώσει το ποσοστό πρώιμης θνησιμότητας στο 15%. Κι αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να σηκωθείς από το γραφείο σου αυτή τη στιγμή, τότε ίσως πρέπει να συνεχίσεις την ανάγνωση και να μάθεις μερικά ακόμα σημαντικά οφέλη που έχει το περπάτημα για την υγεία σου.

Διάβασε επίσης: Βεβαιώσου πως έχεις τη σωστή στάση για δυναμικό βάδισμα! (και το περπάτημα χρειάζεται τεχνική!)

Σε αδυνατίζει

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έλεγξαν 32 γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους για να καθορίσουν το κατά πόσο επηρεάζουν την αύξηση βάρους. Έπειτα ανακάλυψαν πως οι παρενέργειές τους μειώθηκαν στο μισό σε όσους συμμετέχοντες έκαναν γρήγορο περπάτημα για 1 ώρα την ημέρα.

Βάζει «φρένο» στις λιγούρες

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Έξιτερ έδειξαν πως ένα 15λεπτο περπάτημα μπορεί να χαλιναγωγήσει τις λιγούρες σου για σοκολάτα, ακόμα και να μειώσει την ποσότητα σοκολάτας που τρως όταν έχεις άγχος.

Μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο του στήθους

Σε έρευνα του American Cancer Society βρέθηκε πως οι γυναίκες που περπατού- σαν για 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στήθους, συγκριτικά μ’ εκείνες που περπατούσαν 3 ή λιγότερες ώρες την εβδομάδα.

Αμβλύνει τον πόνο τον αρθρώσεων

Σε πολλές μελέτες έχει διαπιστωθεί πως το περπάτημα μειώνει τους αρθριτικούς πόνους. Μάλιστα, περπατώντας 8-9 χλμ. την εβδομάδα, μπορείς να προλάβεις εξαρχής την εμφάνιση της αρθρίτιδας.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το περπάτημα μπορεί να σε προστατέψει όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων. Σε μελέτη με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, τονίζεται πως όσοι περπατούσαν 20 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 43% λιγότερες μέρες ασθένειας σε σχέση μ’ εκείνους που ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Ακόμα όμως κι αν αρρώσταιναν, τα συμπτώματα ήταν ηπιότερα και η διάρκεια της ασθένειας μικρότερη.

Βοηθά την καρδιά

Σε συνδυαστική μελέτη ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1970 και 2017 συμπεραίνεται πως το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 31%. Στους άνδρες, ο κίνδυνος να αποκτήσουν στεφανιαία νόσο μειώθηκε κατά 18% για όσους περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Stroke Association, μια καθημερινή βόλτα των 30 λεπτών διατηρεί την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 27%.

Διάβασε επίσης: Σούπερ πρόγραμμα απώλειας βάρους με περπάτημα!

Τελικά, πόσα βήματα πρέπει να κάνεις την ημέρα;

Ερευνητές του Τμήματος Exercise and Wellness του Πανεπιστημίου της Αριζόνας αξιολόγησαν όλες τις δημοφιλείς προτάσεις που αφορούσαν τον αριθμό βημάτων που πρέπει να κάνουμε την ημέρα, αξιολογώντας παράλληλα αποσπασματικά στοιχεία από σύγχρονες μελέτες. Είναι γεγονός πως τα 10.000 βήματα/ημέρα (περίπου 6-8 χλμ.) είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μάντρα καλής υγείας, το οποίο προέκυψε χάρη σε μια καμπάνια μάρκετινγκ της δεκαετίας του 1960 για έναν ιαπωνικό βηματομετρητή. Αν και φαίνεται να αποτελεί μια λογική εκτίμηση της καθημερινής δραστηριότητας για τους υγιείς ενήλικες, εγκυμονεί κινδύνους για κάποιες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια. Βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα στοιχεία, η έρευνα χρησιμοποιεί τους ακόλουθους δείκτες για την ταξινόμηση της φυσικής δραστηριότητας σε υγιείς ενήλικες:

  • Αν κάνεις λιγότερα από 5.000 βήματα/ημέρα, θεωρείται πως ακολουθείς έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
  • Από 5.000 μέχρι 7.499 βήματα/ημέρα, η σωματική δραστηριότητά σου είναι «χαμηλή ενεργή».
  • Από 7.500 μέχρι 9.999 βήματα/ημέρα, θεωρείσαι «κάπως ενεργή».
  • Τα 10.000 βήματα/ημέρα σε χαρακτηρίζουν ως «ενεργή».
  • Αν κάνεις από 12.500 βήματα/ημέρα, ταξινομείσαι στις «πολύ ενεργές».

Το δοκιμάσαμε!

Φέτος ολοκλήρωσα την πρώτη μου σχολή ορειβασίας χειμερινού βουνού. Σίγουρα, όταν σε παροτρύνουμε να βγεις έξω για περπάτημα, δεν εννοούμε να πάρεις τα χιονισμένα βουνά, όταν όμως απλώνεται μπροστά σου μια όμορφη διαδρομή που δεν έχεις περπατήσει ξανά, το κίνητρο «αναβαθμίζεται». Τι να κάνεις εσύ; Ψάξε στο Διαδίκτυο τα ωραιότερα πάρκα και δάση της Αττικής και εξερεύνησέ τα περπατώντας. Κάτι άλλο που κάνω με τις φίλες μου είναι να πηγαίνουμε για καφέ περπατώντας: αντί να κάτσουμε σε κάποια καφετέρια, παίρνουμε καφέ στο χέρι και... όπου μας βγάλει. Κι αν χρησιμοποιείς κάποιο μέσο για να πηγαίνεις στη δουλειά, μπορείς να κατεβαίνεις μερικές στάσεις νωρίτερα ή να παρκάρεις αρκετά μακριά και να φτάνεις στη δουλειά περπατώντας.

Shape tip: Προτίμησε αθλητικά παπούτσια, γιατί οποιοδήποτε άλλο είδος παπουτσιού μπορεί να σου δημιουργήσει πληγές, αν περπατήσεις περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i