Πόσο καθαρή είναι η πισίνα; Βασικές συμβουλές υγιεινής αν κολυμπάς σε πισίνα

Για όσους χρησιμοποιούν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά τις πισίνες αυτές είναι οι συμβουλές που πρέπει να ξέρουν.

underwater-shot-of-young-women-diving-into-water-and-starting-the-picture-id1027864882

Από τον Δημήτρη Κουλούρη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, προπονητή κολύμβησης, αθλητικό διαιτολόγο, MSc.

Η εικόνα μιας πισίνας το κατακαλόκαιρο είναι η επιτομή της δροσιάς και της χαλάρωσης. Αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης, πόσο μάλλον τώρα που ο καιρός είναι σύμμαχος, ενώ οι ανοιχτές πισίνες για να μας βλέπει και ο ήλιος, δημοτικές ή μη, είναι πολλές! Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τις πισίνες και σίγουρα η καθαριότητα του νερού και η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητα για την υγεία όλων και ακόμα περισσότερο των γυναικών.

4 βασικές αισθήσεις

Νομίζεις πως η ύπαρξη χλωρίου μέσα στο νερό της πισίνας –η χλωρίωση, όπως λέγεται– εξασφαλίζει ότι αυτό θα είναι καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια και μύκητες; Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια, ενώ δεν είναι και πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν το νερό μιας πισίνας είναι απολύτως καθαρό. Τα παρακάτω tips "εκμεταλλεύονται" τις αισθήσεις σου και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια καλύτερη άποψη:

  • Όραση: Τσέκαρε αρχικά αν το νερό της πισίνας είναι καθαρό και διαυγές.
  • Αφή: Στη συνέχεια μπορείς να ακουμπήσεις τα πλακάκια για να διαπιστώσεις αν είναι ομαλά και καθαρά ή αν έχει αναπτυχθεί "γλίτσα" σε αυτά.
  • Όσφρηση: Εμπιστεύσου τη μύτη σου για να επιβεβαιώσεις την καθαριότητα της πισίνας! Το χλώριο δε θα πρέπει να μυρίζει έντονα, ούτε θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι τυχόν άλλες δυσάρεστες μυρωδιές.
  • Ακοή: "Τέντωσε" τα αφτιά σου. Θα καταλάβεις ότι το νερό κυκλοφορεί και δεν είναι στάσιμο από το θόρυβο στις υδρορροές και στο μηχανισμό καθαρισμού τις πισίνας. Πέρα από τις γενικές αυτές εκτιμήσεις, μπορείς να αναζητήσεις στον πίνακα ανακοινώσεων ή στη γραμματεία του κολυμβητηρίου τα πιστοποιητικά χημικών αναλύσεων του νερού από εγκεκριμένα και ανεξάρτητα εργαστήρια.

Διάβασε επίσης: Οι ασκήσεις για γλουτούς και σώμα στην παραλία, τη θάλασσα και την πισίνα από την Ελένη Πετρουλάκη

Χλώριο ή όζον: Τι να προτιμήσεις;

Το χλώριο είναι η κύρια και πλέον ενδεδειγμένη απολυμαντική ουσία για πισίνες. Το όζον, λόγω της δραστικότητάς του αλλά και της πιο φιλικής σχέσης του με το ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιείται πολύ σε καθαρισμό νερού πισινών ή spa, αποβλήτων, πόσιμου νερού και αέρα. Στις δημόσιες πισίνες, όμως, δεν αρκεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά, αφού, για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να συνδυάζεται συμπληρωματικά με το χλώριο. Σε καμία πισίνα δε χρησιμοποιείται αποκλειστικά όζον για τον καθαρισμό της. Αντίθετα, σε πολλές πισίνες δε χρησιμοποιείται όζον, αλλά αυτό δεν τις κάνει λιγότερο καθαρές!

Γενικοί κανόνες υγιεινής

Ακόμα και όταν σιγουρευτείς ότι η πισίνα και το κολυμβητήριο πληρούν τις προϋποθέσεις καθαριότητας, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

  • Ντους πριν από τη βουτιά στην πισίνα: Απομακρύνει γρήγορα τυχόν χνούδια ή τρίχες, αλλά και ό,τι άλλο έχουμε στην επιδερμίδα μας. Ιδρώτας, έλαια, καλλυντικά, μέικαπ μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του pΗ του νερού της πισίνας κάνοντας το νερό πιο όξινο και αφιλόξενο.
  • Γυαλάκια κολύμβησης: Προστατεύουν τα μάτια μας από πιθανούς ερεθισμούς, μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα μέσα στο νερό και να έχουμε καλύτερο έλεγχο του σώματός μας αλλά και του γύρω χώρου.
  • Ντους μετά τη χρήση της πισίνας: Βοηθά στην απομάκρυνση του χλωρίου καθώς και τυχόν άλλων μικροοργανισμών ή μικροβίων από το σώμα μας. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται να δίνουν οι γυναίκες με έμφαση στην υγιεινή της "ευαίσθητης περιοχής".
  • Αλλαγή μαγιό: Στην περίπτωση που μετά τη βουτιά ή την προπόνησή σου παραμείνεις στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας, ιδανικά θα πρέπει μετά το ντους να φορέσεις στεγνό μαγιό. Έτσι, προστατεύεσαι από μύκητες και μικρόβια που αναπτύσσονται πιο γρήγορα λόγω της υγρασίας που υπάρχει όταν αφήνεις το μαγιό να στεγνώνει πάνω σου.
  • Πάντα σαγιονάρες: Οι σαγιονάρες σου είναι απαραίτητο "αξεσουάρ" στο χώρο της πισίνας και των αποδυτηρίων. Δε σε προστατεύουν μόνο από το να γλιστρήσεις, αλλά και από τους μύκητες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i