Πώς θα στοχεύσεις το κοιλιακό και σπλαχνικό λίπος; Η trainer εξηγεί πώς θα διώξεις πιο γρήγορα το λίπος στην κοιλιά

Μια απλή αλλαγή θα μπορούσε να σε βοηθήσει να χάσεις έως και 10% περισσότερο κοιλιακό λίπος. Υιοθέτησε τους καινούριους κανόνες άσκησης και απόκτησε επίπεδη κοιλιά. 

11.08.2019

Γράφει: Βίκυ Πασχάλη

εχεις διαβασει

Πώς θα στοχεύσεις το κοιλιακό και σπλαχνικό λίπος; Η trainer εξηγεί πώς θα διώξεις πιο γρήγορα το λίπος στην κοιλιά

Καρδιαγγειακή άσκηση υψηλού επιπέδου

Δε θα μπορείς να κάνεις πάντα έντονη διαλειμματική και δε θα πρέπει να την επαναλαμβάνεις πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα ούτως ή άλλως. Επιπλέον, η σταθερή προπόνηση σου φτιάχνει τη διάθεση και ενισχύει την αντοχή σου και αυτά δε θέλεις να τα χάσεις.

«Το μυστικό για να κάνεις τη σταθερή καρδιαγγειακή πιο αποτελεσματική στην καύση του κοιλιακού λίπους είναι να διατηρείς την ένταση περίπου στο 75% της μέγιστης καρδιακής σου συχνότητας (τόσο γρήγορα που  να μπορείς να μιλάς μόνο με σύντομες προτάσεις)» επισημαίνει η Κατερίνα Κουβαρντά, personal trainer-Pilates instructor.

Όταν ασκείσαι για πάνω από 20 λεπτά σε αυτό το δύσκολο ρυθμό, το σώμα σου αρχίζει να αναζητά νέες πηγές καυσίμου, οπότε τραβάει λίπος από το λιπώδη ιστό. «Σε αυτό το συγκεκριμένο επίπεδο έντασης το σώμα σου απελευθερώνει αρκετές κατεχολαμίνες –και αυξητική ορμόνη– για να εξασφαλίσει πως το ελεύθερο λίπος μεταφέρεται στους μυς για ενέργεια» εξηγεί η ειδικός. Αν πηγαίνεις πιο αργά, η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη, θα βάλει τρικλοποδιά στο ρυθμό καύσης του λίπους!

Πρόσθεσε ταχύτητα στη ρουτίνα ενδυνάμωσης

Η μετατροπή της προπόνησης με αντιστάσεις σε υψηλής έντασης διαλειμματική μπορεί να διεγείρει την κινητοποίηση του λίπους όπως ακριβώς και η καρδιαγγειακή. Βεβαιώσου πως οι προπονήσεις σου είναι μέτριας προς υψηλής έντασης (ή φτάσ’ τες σταδιακά σε αυτό το σημείο) και ότι συμπεριλαμβάνουν πολλές επαναλήψεις και πολύ λίγη ξεκούραση.

Επιπλέον, ενσωμάτωσε στο πρόγραμμά σου ασκήσεις που θα κάνουν τα πόδια και τα χέρια σου να δουλεύουν συνεχώς. Δούλεψε διαλειμματικά με τη μέθοδο Tabata, δηλαδή 20 δευτερόλεπτα έργο και 10 δευτερόλεπτα διάλειμμα για 8 σετ. Ξεκουράσου για 2 λεπτά και επανάλαβε για 3-6 κύκλους ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης.

Η Κατερίνα Κουβαρντά προτείνει να εντάξεις τις εξής ασκήσεις στο πρόγραμμά σου: βαθιά καθίσματα, burpees, mountain climbing, jumping jacks, προβολές, push-ups, plank, σχοινάκι.

yoga-body32

 

Βρες χρόνο για Pilates ή yoga

Η yoga, όπως και το Pilates, μπορεί και να μην είναι τα πρώτα που θα σκεφτείς για απώλεια βάρους, θα έπρεπε όμως. Δεν έχει να κάνει τόσο με τις θερμίδες που καις (αν και με μια συνεδρία δυναμικής yoga λιώνεις 432 θερμί-δες) όσο με την ηρεμία που κερδίζεις. Και πάλι, αυτό έχει σχέση με την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη, και την ικανότητά της να διακόπτει το κάψιμο του λίπους.

«Η yoga, το Pilates και άλλες ασκήσεις που σε χαλαρώνουν μπορεί να συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό σου» τονίζει ο Shawn Talbott, PhD, συγγραφέας του The Cortisol Connection, οπότε το λίπος που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο να μην καταλήγει αντ’ αυτού γύρω από τη μέση σου. Σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Kyungsung στη Νότια Κορέα διαπιστώθηκε ότι γυναίκες που έκαναν yoga τρεις φορές την εβδομάδα μείωσαν το κοιλιακό τους λίποςκατά 1% σε 4 μήνες.

Mπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό, αν όμως σκεφτείς πως οι yogis έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από το γενικό πληθυσμό, τότε η όλη συζήτηση αρχίζει να έχει νόημα. Πήγαινε να παρακολουθήσεις ένα μάθημα για να δεις αν σου ταιριάζει.

Editor's Picks

Περισσότερα από Fitness

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram Access Token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.