Μάθε το σύνδρομο «τριάδα της αθλήτριας» με διαταραχές διατροφής, περιόδου και οστών και τι να προσέχεις

Πρόκειται για σύνδρομο με τρία αλληλένδετα προβλήματα υγείας που αφορούν κυρίως νεαρές αθλήτριες. Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

dance

Η «τριάδα της αθλήτριας» αναφέρεται σε τρεις καταστάσεις που συνδέονται μεταξύ τους: διατροφικές διαταραχές, διαταραχές εμμήνου ρύσεως και χαμηλά ποσοστά οστικής πυκνότητας.

Αφορά, κυρίως, νεαρές αθλήτριες που ασχολούνται με αθλήματα όπως είναι η γυμναστική, το μπαλέτο, το πατινάζ, οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, η ποδηλασία και η κολύμβηση, στα οποία το σωματικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία αλλά και με  αθλήματα στα οποία το σωματικό βάρος χρησιμοποιείται ως κριτήριο συμμετοχής σε αυτά, όπως είναι η ιππασία, η κωπηλασία κ.ά.

Διατροφικές διαταραχές

Στον αθλητισμό χρησιμοποιείται ο όρος «αθλητική ανορεξία» (anorexia athletica)

για τη διαταραχή των διατροφικών συνηθειών των αθλητριών που πηγάζουν από την επιθυμία για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης αλλά και για να διαχωριστεί από παθολογικές καταστάσεις πρόσληψης τροφής.

Παράλληλα, εκτός από τη μειωμένη πρόσληψη τροφής, ορισμένες αθλήτριες καταναλώνουν φάρμακα για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, π.χ., διουρητικά, υπακτικά, εμετικά ή διαιτητικά σκευάσματα.

Διαταραχές εμμήνου ρύσεως

Ο μηχανισμός πρόκλησης αθλητικής αμηνόρροιας έχει πολλές αιτίες, όπως η εξαντλητική προπόνηση, η μη ισορροπημένη διατροφή, το στρες, η χρήση ενέσιμης προγεστερόνης για αντισύλληψη, οι διαταραχές του ύπνου και τα χαμηλά

επίπεδα σωματικού λίπους.

Η επίπτωση της αμηνόρροιας στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 2 έως 5%, ενώ σε χορεύτριες μπαλέτου και δρομείς μεγάλων αποστάσεων αγγίζει το 69% και 65%, αντίστοιχα. Οι διαταραχές της περιόδου αποκαθίστανται έπειτα από αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Χαμηλή οστική πυκνότητα

Στις νεαρότερες αθλήτριες με αμηνόρροια λόγω διατροφικών διαταραχών εμφανίζεται οστική απώλεια και διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών, μειωμένη οστική ανακατασκευή και επηρεάζεται αρνητικά η κορυφαία οστική μάζα.

Το αποτέλεσμα είναι προδιάθεση για κατάγματα κόπωσης, που συμβαίνουν με χαμηλή ή καθόλου βία και εγείρουν την κλινική υποψία για το σύνδρομο.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου απαιτεί τη συνεργασία ολόκληρης ομάδας ειδικών, όπως αθλητίατροι, ορθοπαιδικοί, γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διατροφολόγοι και προπονητές.

Βασικός σκοπός είναι η αποκατάσταση του ιδανικού σωματικού βάρους της αθλήτριας και η σωστή κάλυψη των αναγκών του σώματος στα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, ίσως είναι απαραίτητη η μείωση της έντασης των προπονήσεων για να επιτευχθεί ένα θετικό ισοζύγιο θερμίδων χωρίς να επηρεαστούν οι επιδόσεις της αθλήτριας.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Ευστράτιο Καβρουδάκη, M.D., MSc, ορθοπαιδικό χειρουργό-τραυματιολόγο, αθλητίατρο, επιμελητή Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan, επιστημονικό συνεργάτη Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών (www.arthroscopicsurgery.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i