Μαρία Μπόζη - Ραφαηλίνα Κλωναρίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που πήραν «εισιτήριο» για το Τόκιο 2021

Πλέον βάζουν πλώρη για τη μεγαλύτερη διάκριση και εμείς μαθαίνουμε τα πάντα για αυτές!

socialmedia-709095

Η Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου είναι οι πρώτες Ελληνίδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021 και πλέον έχουν βάλει πλώρη για τη μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να πετύχει ένας αθλητής. Είναι ιδιαίτερα γνωστές στον χώρο της ιστιοπλοΐας και του αθλητισμού, καθώς έχουν διαγράψει μία λαμπρή πορεία ως τώρα στο άθλημα.

Έχουν στρατηγική, λειτουργούν μεθοδικά βήμα - βήμα και το “δέσιμο” που έχουν μεταξύ τους φαίνεται πως λειτουργεί άψογα. Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εσωτερικών κριτηρίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 τον Μάρτιο, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Τόκιο, τιμώντας την ιστορία της ιστιοπλοΐας και ακολουθώντας την μεγάλη παράδοση με τις επιτυχίες στα σκάφη τύπου 470. Το Shape.gr  είχε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί τους, λίγο πριν ξεκινήσει η πυρετώδης προετοιμασία τους και το ταξίδι τους στο Τόκιο.

Είστε οι πρώτες Ελληνίδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021 και πλέον έχετε βάλει πλώρη για τη μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να πετύχει ένας αθλητής. Είναι εύκολα διαχειρίσιμη μία τόσο μεγάλη επιτυχία;

Το 2018 φέραμε την πρόκριση για τη χώρα μας γεγονός που μας έκανε τρομερά χαρούμενες και περήφανες καθώς πετύχαμε τον αρχικό μας στόχο. Από τότε προπονούμαστε με σκοπό μια διάκριση στους ολυμπιακούς αγώνες και προσπαθούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτερες με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου. Δεν μένουμε στην πρόκριση, προχωράμε μπροστά και δουλεύουμε συστηματικά έχοντας πλέον στο μυαλό μας μόνο το Τόκιο.

Μαρία Μπόζη - Ραφαηλίνα Κλωναρίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που πήραν «εισιτήριο» για το Τόκιο 2021 - εικόνα 1

Για να πετύχει μια ομάδα πρέπει να έχει «δέσει». Πως βλέπετε η μία την άλλη μέσα στο σκάφος;

Όπως κάθε σχέση, χρειάζεται δουλειά, αμοιβαία κατανόηση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και αποδοχή. Περνάμε πάρα πολύ χρόνο μαζί τόσο μέσα στη θάλασσα την ώρα της προπόνησης όσο και έξω. Σίγουρα υπάρχουν και δύσκολες μέρες αλλά πάντα προσπαθούμε να τις ξεπερνάμε και να πηγαίνουμε παρακάτω γιατί στο τέλος αυτό είναι που βοηθάει στην συνεχή εξέλιξη.

Υπήρξε ποτέ κάποιος αθλητής που να έχετε θεωρήσει πρότυπο και σας έδωσε την ψυχική ώθηση να φτάσετε μέχρι εδώ;

Όλοι οι αθλητές ειδικά στο ξεκίνημά τους αντλούν έμπνευση και δύναμη από μεγαλύτερους καταξιωμένους αθλητές. Το ίδιο συνέβη και με εμάς, καθώς είχαμε πολλούς αθλητές άντρες και γυναίκες που μας ενέπνευσαν και αποτέλεσαν πρότυπα. Για εμάς η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά ήταν τα απόλυτα πρότυπα τόσο για τις επιτυχίες τους όσο και για το γεγονός ότι ήταν γυναίκες και θέλαμε να αποτελέσουμε συνέχειά τους καθώς και οι ίδιες αγωνίστηκαν μαζί και έφεραν στη χώρα μας πολλά μετάλλια με αποκορύφωμα το ολυμπιακό μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα. Μετέπειτα, ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής, τους οποίους συναναστρεφόμαστε ακόμα, είχαμε την τύχη να τους βλέπουμε στο ξεκίνημά μας ως δίδυμο και να παίρνουμε δύναμη από αυτούς και κάθε μέρα σκεφτόμασταν πως θέλουμε να φτάσουμε στο επίπεδό τους. Συγχρόνως οι ίδιοι μας βοήθησαν πάρα πολύ μεταδίδοντάς μας γνώσεις, γεγονός που μας βοήθησε πολύ και μας κάνει να αισθανόμαστε ευγνώμονες.

Μαρία Μπόζη - Ραφαηλίνα Κλωναρίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που πήραν «εισιτήριο» για το Τόκιο 2021 - εικόνα 2

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σας αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

 Ο τελευταίος χρόνος είναι μια συνεχής ανασφάλεια και αβεβαιότητα, τόσο για εμάς όσο και για όλους τους αθλητές. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πολλά στον τρόπο προπόνησής μας. Παρ'όλα αυτά, καταφέραμε και σε ψυχολογικό επίπεδο να τα καταφέρουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα γρήγορα, οπότε εκμεταλλευτήκαμε τον χρόνο που είχαμε για να βελτιωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να γίνουμε καλύτερες μέρα με τη μέρα, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει στο τέλος. Το μόνο που σκεφτόμασταν όλον αυτό το χρόνο είναι η πρόοδος μας.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι να φτάσετε εδώ;

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε κατά καιρούς στην πορεία μας μέχρι τώρα ήταν το οικονομικό κομμάτι που συχνά αποτελούσε θέμα στην προετοιμασία μας. Το άθλημά μας έχει αρκετές απαιτήσεις, τόσο σε υλικό εξοπλισμό όσο και στις μετακινήσεις του εξοπλισμού στο εξωτερικό όπου πρέπει να μεταφερθεί για τις ανάγκες της προπόνησης ή των αγώνων. Ευτυχώς καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εκάστοτε προβλήματα και πλέον έχουμε ανθρώπους δίπλα μας και χορηγούς, όπως η Herbalife Nutrition, που μας στηρίζουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτουμε τις ανάγκες που απαιτούνται.

Οι θυσίες που σίγουρα κάνει ένας αθλητής αυτού του επιπέδου είναι μεγάλες. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες θυσίες για εσάς;

Για εμάς οι θυσίες πλέον έχουν μεταφραστεί σε πολλές όμορφες στιγμές, που καλύπτουν στο μυαλό μας κάθε ίχνος θυσίας. Σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν στιγμές που μας λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι και νιώθουμε πως δεν τους αφιερώνουμε όσο χρόνο θα θέλαμε, ενώ αντίστοιχα πολλές φορές χάνουμε σημαντικά γεγονότα και καταστάσεις όπως γενέθλια, γεννήσεις κ.α. όπου σίγουρα θα θέλαμε να ήμασταν παρούσες αλλά όλα αυτά τα απαλύνουν οι στιγμές που πετυχαίνουμε τους στόχους μας και νιώθουμε πως όλη αυτή η προσπάθεια αποδίδει. Μέχρι και οι άσχημες ή δύσκολες μέρες μάς έχουν δώσει γνώση, εμπειρία και εφόδια που θα μας βοηθήσουν ακόμα και εκτός αθλητισμού. Συνεπώς, όπως και σε κάθε άλλο τομέα όταν επενδύεις τον χρόνο σου και δίνεις τον εαυτό σου, παίρνεις πίσω τόσα πολλά που σου δίνουν δύναμη να συνεχίζεις.

Μαρία Μπόζη - Ραφαηλίνα Κλωναρίδου: Οι πρώτες Ελληνίδες που πήραν «εισιτήριο» για το Τόκιο 2021 - εικόνα 3

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

Κάθε αθλητής έχει ανάγκη από ποιοτική διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δίνοντας του την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά. Η σωστή διατροφή σου δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις το σώμα σου δίνοντας του τις απαραίτητες βάσεις ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς σε πολύωρες προπονήσεις. Είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί ένας αθλητής να δουλεύει σκληρά για τους στόχους που έχει θέση ενώ ταυτόχρονα η σωστή διατροφή συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση του σώματος μετά από την προπόνηση.

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην ελληνική ολυμπιακή ομάδα;

Η σειρά Herbalife24 της Herbalife Νutrition αποτελεί την αθλητική σειρά της Herbalife Nutrition που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά και για ερασιτέχνες αθλητές, τα προϊόντα της οποίας δίνουν όλα τα απαιτητά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Ειδικά τα προϊόντα μετά την προπόνηση όπου το σώμα πρέπει να επανέλθει γρήγορα ώστε να είναι πλήρως έτοιμο για την προπόνηση της επόμενης μέρας. Προσωπικά η σειρά Herbalife24 έχει ενισχύσει την απόδοση μας και μας δίνει σημαντική βοήθεια σε δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως για παράδειγμα ημέρες; με υψηλές θερμοκρασίες όπου βρισκόμαστε στον ήλιο για πολλές ώρες, πρέπει μένουμε ενυδατωμένες και γεμάτες ενέργεια.

Τι θα θέλατε να πείτε σε έναν πολύ νεαρό ιστιοπλόο που μπορεί να διαβάζει αυτή τη στιγμή τη συνέντευξη;

Θα θέλαμε να πούμε στα νεαρά παιδιά να μη σταματούν να ονειρεύονται και να θέτουν στόχους. Οτιδήποτε και να έρθει στο δρόμο σου συνέχισε να προσπαθείς με όλη σου την ψυχή. Άλλωστε στο τέλος, αργά ή γρήγορα, ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει και ανταμείβεται για τις προσπάθειές του ακόμα και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο. Είναι σίγουρο πως κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έρθουν πολλές αποτυχίες. Ίσως και περισσότερες από τις επιτυχίες, αλλά αυτές είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i