Η απλή συνήθεια που θα σε κάνει πιο γρήγορη στο τρέξιμο!

Μία νέα έρευνα θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που βλέπεις τα πιο απλά πράγματα!

treksimo-default

Ένα από τα πιο καυτά θέματα στην επιστήμη της αντοχής τα τελευταία χρόνια ήταν η ιδέα πως η προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σε κάνει γρήγορη σε «κανονική» θερμοκρασία.

Εάν περάσεις μία ή δύο εβδομάδες σε ζέστη, πυροδοτούνται μια σειρά από προσαρμογές στο σώμα, ανάμεσά τους αύξηση του πλάσματος στο αίμα (του «υγρού» στοιχείου του αίματος και όχι των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν το οξυγόνο). Αυτό με τη σειρά του, φαίνεται πως σου επιτρέπει να τρέχεις λίγο πιο γρήγορα ακόμη και σε εύκρατο κλίμα.

Το πρόβλημα είναι πως εύκολα μιλάμε για προπόνηση στη ζέστη, στην πράξη όμως το πράγμα αλλάζει. Κατ’ αρχήν, δεν έχουμε όλες πρόσβαση σε ελεγχόμενης θερμοκρασίας θερμικούς θαλάμους, έτσι οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν άλλες εκδοχές. Μία είναι η σάουνα μετά το τρέξιμο, που επίσης αυξάνει τον όγκο του πλάσματος. Μια άλλη εκδοχή, που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη δημοσίευση στην Σκανδιναβική επιθεώρηση Journal of Medicine and Science in Sports από τον Michael Zurawlew και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Bangor είναι ακόμη πιο αναπάντεχη: ζεστό μπάνιο.

Διάβασε επίσης: Να γιατί το τρέξιμο στο διάδρομο σου φαίνεται βαρετό! (δες τα λάθη που κάνεις!)

Η έρευνα

Οι ερευνητές έθεσαν 17 εθελοντές σε ένα πρωτόκολλο έξι ημερών που συμπεριλάμβανε τρέξιμο για 40 λεπτά σε ήπιες συνθήκες (18 βαθμοί Κελσίου) και μετά άλλα 40 λεπτά παραμονή σε μπάνιο με ζεστό νερό που τους έφτανε μέχρι το λαιμό. Το νερό στο μπάνιο ήταν ζεστό (40 βαθμοί Κελσίου) για 10 συμμετέχοντες και ουδέτερο (34 βαθμοί Κελσίου) για τους άλλους επτά. Πριν και μετά από αυτό το εξαήμερο πρωτόκολλο, οι ερευνητές έκαναν μια σειρά μετρήσεων επίδοσης και φυσιολογίας.

Τα ζεστά μπάνια ήταν αποτελεσματικά στην παραγωγή εγκλιματισμού στη ζέστη: οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα είχαν χαμηλότερη θερμοκρασία σε ηρεμία και η θερμοκρασία τους μετά την άσκηση τόσο σε ζεστές όσο και σε κρύες συνθήκες παρέμειναν χαμηλές. Υπήρξαν κάποια στοιχεία κατά 3% αύξησης του πλάσματος στο αίμα μετά από μερικές ημέρες, ωστόσο αυτή η μέτρηση δεν ήταν πολύ ακριβής.

Αναφορικά με την επίδοση, η ομάδα των ζεστών μπάνιων έτρεξε 4,9% πιο γρήγορα τα 5 χιλιόμετρα στους 33 βαθμοί Κελσίου, αλλά δεν είχαν σημαντικά καλύτερη επίδοση στους 18 βαθμούς.

Διάβασε επίσης: Η σωστή προθέρμανση (warm-up) πριν το τρέξιμο

Σε αυτού του είδους τις δοκιμές, η βελτίωση της επίδοσης σε πιο δροσερές συνθήκες είναι η αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου: είναι πιθανό, επισημαίνουν οι ερευνητές, να φανούν θετικά αποτελέσματα σε πιο μακροχρόνια δοκιμή όπου η υπερθέρμανση δεν είναι τόσο περιοριστικός παράγοντας.

Άρα είναι τα ζεστά μπάνια το ρεύμα του μέλλοντος;

Δεδομένης της παγιωμένης άποψης των κρύων μπάνιων μετά την προπόνηση στα σπορ αντοχής, η ιδέα του καυτού μπάνιου θα συναντήσει λογικά κάποια αντίσταση. Μπορεί επίσης να υπάρξουν κάποια θέματα στο τι κάνει το ζεστό νερό στους μυς σου (έχοντας υπόψη πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το αν τα παγωμένα μπάνια έχουν πραγματικά κάποιο όφελος) σε αντίθεση με το τι επίδραση έχει για τη θερμορυθμιστική ικανότητα του οργανισμού σου.

Αυτό μπορεί να είναι ένας άλλος τομέας όπου μπαίνει στο παιχνίδι η περιοδικότητα: κρύα μπάνια κατά τις δυνατές προπονήσεις, μετά μια εξαήμερη φάση με ζεστά μπάνια μία ή δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα;

Φυσικά, είναι παράξενο να γράφουμε για προσαρμογή στη ζέστη ακριβώς την περίοδο όπου ο χειμώνας μας δείχνει τα δόντια του. Αυτό όμως μπορεί να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Εάν προπονείσαι στο κρύο προετοιμαζόμενη για έναν αγώνα μερικούς μήνες αργότερα (όπου θα έχει πια ζέστη), τα ζεστά μπάνια μετά το τρέξιμο είναι ίσως η πιο απλή λύση για να προετοιμάσεις το σώμα σου να τα δώσει όλα σε πιο ζεστές συνθήκες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i