Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball

Η εθνική γυναικών beach handball έκανε όλη την Ελλάδα υπερήφανη. Εδώ μιλάμε με τις πρωταγωνίστριες της επιτυχίας για όλα!

beachhandballdef

Iστορία στον ελληνικό αθλητισμό και στο ελληνικό χάντμπολ έγραψε η Εθνική Γυναικών, η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball που διεξήχθη στο Καζάν της Ρωσίας τον Ιούλιο που μας πέρασε. Τα χρυσά κορίτσια των Μαρίας Καραντώνη και Σοφίας Δημητρίου εκθρόνισαν την πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία στα ημιτελικά και στον τελικό κατάφεραν να νικήσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Νορβηγία και να αναδειχθούν πρωταθλήτριες κόσμου! To Shape μίλησε με τις προπονήτριες και όλα τα κορίτσια της ομάδας για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό το άθλημα –που λίγοι γνώριζαν ότι υπάρχει–, αλλά και για τις ίδιες τις πρωταθλήτριες.

Η ιστορία του beach handball

Το beach handball πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία το 1990 και αναγνωρίστηκε από την International Handball Federation το 1994. «Η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (OXE, www.handball.org.gr) το “υιοθέτησε” το 1995 και διοργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 1996» εξηγούν οι προπονήτριες. Το άθλημα ξεκίνησε ήδη την Ολυμπιακή του πορεία, αφού εντάχθηκε στα αθλήματα του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

9 πράγματα που δεν ξέρεις για το beach handball

1. Είναι το μοναδικό άθλημα στον κόσμο όπου επιβραβεύεται το θέαμα, αφού τα θεαματικά γκολ «επιβραβεύονται» από τους διαιτητές με 2 πόντους.

2. Θα είναι άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 και –όπως όλα δείχνουν– άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.

3. Χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη αλλαγή κατοχής μπάλας και την πολύ υψηλή ταχύτητα, με αποτέλεσμα να καλύπτεται εύκολα η διαφορά στο σκορ.

4. Παίζεται σε 2 περιόδους των 10 λεπτών που βαθμολογούνται διαφορετικά. Αν μία ομάδα νικήσει στην πρώτη και η άλλη στη δεύτερη, το παιχνίδι κρίνεται ισόπαλο. Σε κάθε περίοδο, όμως, αλλά και σε κάθε παιχνίδι, πρέπει να υπάρξει νικητής, οπότε σε περίπτωση ισοπαλίας το παιχνίδι ή η περίοδος κρίνονται στα shoot out.

5. Έως 4 παίκτες μπορεί να έχει κάθε ομάδα μέσα στο γήπεδο – 3 παίκτες και έναν τερματοφύλακα.

6. Οι παίκτες μπορεί να αντικαθίστανται όποια στιγμή θέλουν από αναπληρωματικούς χωρίς να ενημερώνουν το διαιτητή και χωρίς να διακόπτεται ο αγώνας.

7. Το beach handball παίζεται μέσα στο πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι (Fair Play).

8. Είναι περισσότερο τεχνικό παρά φυσικό άθλημα, με πολλά συναρπαστικά, δυναμικά και θεαματικά στοιχεία.

9. Οι παίκτες αγωνίζονται ξυπόλητοι.

Οι πιο σημαντικές διακρίσεις τους

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2018, στο Καζάν (Ρωσία) - 1η θέση (χρυσό μετάλλιο)
  • Euro 2017, στο Ζάγκρεμπ (Κροατία) – 6η θέση (και πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018)
  • Μεσογειακοί Αγώνες 2016, στην Πεσκάρα (Ιταλία) – 2η θέση (ασημένιο μετάλλιο)
Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball - εικόνα 1

Η ομάδα μετά την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία σας...

«Πρακτικά, τη δυνατότητα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την κερδίσαμε καταλαμβάνοντας την 6η θέση Euro 2017» αναφέρουν οι προπονήτριες. «Ο βασικός λόγος όμως ήταν ότι είχαμε πίστη, αφοσίωση και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των μελών της ομάδας. Έτσι, καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στα εμπόδια που συναντήσαμε στην πορεία για το Καζάν – ένα από αυτά ήταν και η δυσπιστία απέναντί μας. Κρυφός μας πόθος πλέον είναι να επιλεγούμε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως μία από τις γυναικείες ομάδες που θα συμμετάσχουν στο τουρνουά επίδειξης του beach handball στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020».

Η προπόνηση των κοριτσιών

Η προπόνηση είναι 3 με 4 ώρες καθημερινά. Όλες οι αθλήτριες αγωνίζονται με τις ομάδες τους και στο χάντμπολ σάλας τη χειμερινή περίοδο. «Η προπόνησή μας περιλαμβάνει ευκαμψία/επιδεξιότητα, ατομική και ομαδική τακτική, φυσική κατάσταση, μυϊκή ενδυνάμωση, πρόγραμμα ισορροπίας και γίνεται στην άμμο, σε διαμορφωμένα γήπεδα με τεχνητή άμμο εκτός παραλίας ή στην παραλία και σε γυμναστήριο για τη μυϊκή ενδυνάμωση» τονίζουν οι αθλήτριες.

Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball - εικόνα 2

Μετά τη νίκη στον τελικό.

Η διατροφή του πρωταθλητή

«Τρώμε τρία κυρίως γεύματα και δύο ενδιάμεσα σνακ. Το κυρίως γεύμα μας είναι πιο πλούσιο σε υδατάνθρακες, καθώς και τα σνακ, ενώ το βραδινό είναι πιο πλούσιο σε πρωτεΐνη. Καταναλώνουμε –το ελάχιστο– 5 λίτρα νερό την ημέρα».

Ποια είναι η ομάδα;

Οι προπονήτριες

Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball - εικόνα 3    Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball - εικόνα 4

Η Σοφία Δημητρίου και η Μαρία Καραντώνη  ασχολούνται 18 χρόνια με το άθλημα Instagram: @sofidim20 και @mariakarantoni_).

Οι αθλήτριες

Μιλήσαμε με τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής beach handball - εικόνα 5

1. Η Ελένη Ποιμενίδου είναι αμυντικός και παίζει beach handball τα τελευταία 12 χρόνια. Συνδυάζει τον πρωταθλητισμό με την καθημερινή της εργασία, ενώ της αρέσει και το τρέξιμο μεγάλων διαδρομών και συμμετέχει πολύ συχνά σε διοργανώσεις. «Πριν αγωνιστώ στο beach handball, είχα ήδη ενασχόληση με το χάντμπολ και με την παρακίνηση της τότε συμπαίκτριάς μου Μαρίας Καραντώνη αποφάσισα να το δοκιμάσω». (@poimenidou_eleni)

2. Η Ελένη Κερλίδη έχει θέση δεξιού ακραίου, είναι επίσης 18 ετών και προετοιμάζεται για πανελλήνιες. «Πριν από 2 χρόνια είχα την πρώτη επαφή με αυτό το άθλημα, όταν η προπονήτριά μου μας κάλεσε για να στελεχώσουμε την Εθνική υ16 για να συμμετάσχουμε στο Euro 2016. Από εκείνη τη στιγμή με εντυπωσίασε και ήθελα να το συνεχίσω και να δω πού μπορώ να φτάσω!» (@_kerr2)

3. Η Έλσα Μαστάκα έχει θέση πίβοτ και ασχολείται με το beach handball 14 χρόνια. «To beach handball είναι το θεαματικότερο άθλημα στην άμμο και δοκιμάζοντάς το κατάλαβα αμέσως πως θα αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου».

(@elisavet88)

4. Η Άννα Καλοϊδη είναι αμυντικός και αγωνίζεται στο beach handball 8 χρόνια. Δουλεύει σε λογιστικό γραφείο και καταφέρνει να συνδυάζει την εργασία με τον πρωταθλητισμό. «Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον όταν έβλεπα τους άλλους να παίζουν και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Μου άρεσε, μου ταίριαξε απόλυτα ως άθλημα και έτσι συνέχισα».

5. Η Ευγενία Σαμολαδά έχει θέση πίβοτ, είναι μόλις 18 ετών και ασχολείται 3 χρόνια με το άθλημα. «Ξεκίνησα όπως όλες από τη σάλα και η πρώτη μου επαφή με την άμμο ήταν το 2016 μετά από κλήση από τις προπονήτριες για το Euro 2016. Το άθλημα με κέρδισε αμέσως και έγινε πλέον προτεραιότητά μου».

(@eugunia_samolada)

6. Η Ελένη Μούρνου είναι all around player τα τελευταία 6 χρόνια. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το άθλημα γιατί είναι θεαματικό, συναρπαστικό και το αγάπησα από την πρώτη μου κιόλας επαφή!» (@lenamournou)

7. Η Αποστολίνα Δημητρίου είναι all around player, ζει στο εξωτερικό και εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση. Είναι 10 χρόνια στο σπορ και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα «ύστερα από παρότρυνση της προπονήτριάς μου. Αγάπησα το άθλημα και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Μου ταίριαξαν επίσης πολύ και οι άνθρωποι – είχαμε πίστη ως ομάδα και κοινά όνειρα». (@apostolina13)

8. Η Νικολίνα Κεπεσίδου είναι specialist και η πιο μικρή της ομάδας, μόλις 16 ετών, αν και αγωνίζεται τα τελευταία 3 χρόνια. Πηγαίνει ακόμη λύκειο και ο χρόνος της μοιράζεται ανάμεσα στην άμμο και στο διάβασμα. «Είμαι αθλήτρια σάλας και ήρθε η κλήση για την Εθνική u16 για το Εuro το 2016. Καθώς παρακολουθούσα ήδη το άθλημα, θεώρησα πως ήταν μια τεράστια ευκαιρία και θέλησα να το δοκιμάσω, γιατί είναι πολύ εντυπωσιακό».

(@kepesidou20)

9. Η Μάγδα Κεπεσίδου είναι η τερματοφύλακας της ομάδας τα τελευταία 6 χρόνια και σπουδάζει στο ΤΕΦΑΑ. «Λάτρεψα το χάντμπολ γιατί είναι πρόκληση να μπορείς να παίξεις σε υψηλό επίπεδο ένα τόσο δύσκολο και θεαματικό άθλημα και ταιριάζει στο χαρακτήρα μου!» (@magdakepe1)

10. Η Βάσω Σκάρα είναι η specialist της ομάδας τα τελευταία 13 χρόνια και εργάζεται στην Άρτα. «Ως χαντμπολίστρια σάλας δεν υπήρχε περίπτωση να μην ασχοληθώ και με το beach handball. Είναι ένα άθλημα που προσφέρει υψηλό θέαμα λόγω της διαφορετικότητας επίτευξης του γκολ (φόλοου-περιστροφές) και μας βοηθά να κρατάμε σε ένα καλό επίπεδο τη φυσική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Το χρυσό μετάλλιο είναι μια υπέροχη δικαίωση για τους κόπους μας». (@vasoskara)

Διάβασε επίσης: Το ημερήσιο πλάνο για γρήγορο μεταβολισμό από την αθλήτρια και διατροφολόγο

Διάβασε επίσης: Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ποδηλασίας Βαρβάρα Φασόη απαντά στο Q&A του Shape

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i