Φυσίατρος, ορθοπεδικός, φυσικοθεραπευτής: Σε ποιον να απευθυνθείς;

Τρεις ειδικότητες που μάλλον σε μπερδεύουν. Σου φαίνονται παρόμοιες, αλλά τελικά είναι;

Φυσίατρος

Φυσίατρος, ορθοπεδικός, φυσικοθεραπευτής: Τρεις ειδικότητες που μάλλον σε μπερδεύουν. Σου φαίνονται παρόμοιες, αλλά τελικά είναι; Σε τι μοιάζουν και πού διαφέρουν;

Η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις αυτές ειδικότητες είναι συχνά απαραίτητη για την ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και την ανακούφιση του από πόνους και άλλες ενοχλήσεις.

Ο φυσίατρος

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΕΕΦΙΑΠ), ο φυσίατρος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός που ασχολείται κυρίως με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών των οποίων έχουν διαταραχτεί μόνιμα ή προσωρινά οι ικανότητες να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μυοσκελετικές, νευρομυϊκές, καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις.

▶ Οι παθήσεις που αντιμετωπίζει: Αφορούν τα πάντα σχετικά με τα οστά, τα νεύρα, τον πόνο και τις κακώσεις. Ενδεικτικά, ο φυσίατρος μπορεί να παρέμβει σε αθλητικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις, οσφυαλγία και πόνο στον αυχένα, αποκατάσταση από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αποκατάσταση ρευματολογικών παθήσεων, σύνδρομα χρόνιου πόνου και πολλά άλλα.

▶ Πότε παρεμβαίνει: Μετά από κάποια πάθηση ή ατύχημα και όταν οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν ανακούφιση, ο ασθενής θα βρει στο φυσίατρο και στην «ομάδα αποκατάστασης» τη φροντίδα που χρειάζεται. Στόχος του είναι η επαναφορά της λειτουργικότητας του ασθενούς, η οποία επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής του.

▶ Τα μέσα που χρησιμοποιεί: Εκτός από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο φυσίατρος χρησιμοποιεί διάφορες θεραπευτικές τεχνικές αλλά και μηχανικά και φυσικά μέσα, όπως η θεραπευτική άσκηση, η θερμότητα, το νερό και ο ηλεκτρισμός. Τελικός στόχος για το φυσίατρο είναι η μεγιστοποίηση της λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα

Ο ορθοπεδικός

Είναι ο γιατρός που ασχολείται σχεδόν με όλο το σώμα. Μπορεί να δώσει λύση σε ένα πλήθος προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη φθορά του χρόνου ή από τραυματισμούς που προκύπτουν τυχαία στον αθλητισμό ή σε ατυχήματα.

▶ Οι παθήσεις που θεραπεύει: Ο ορθοπεδικός χειρουργός διαθέτει το εύρος της εκπαίδευσης ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις παθήσεις και κακώσεις του μυοσκελετικού, σε όλες τις ηλικίες. Συχνά οι ορθοπεδικοί εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως ο ώμος, το γόνατο, το χέρι ή η σπονδυλική στήλη. Μπορεί επίσης να εστιάζουν σε ένα ή σε περισσότερα ειδικά πεδία, όπως η παιδιατρική ορθοπεδική, η τραυματιολογία, οι αθλητικές κακώσεις ή η επανορθωτική χειρουργική.

▶ Πού παρεμβαίνει: Τόπος «δράσης» του είναι το μυοσκελετικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα. Τα συνηθέστερα σημεία που χρειάζονται την επέμβαση ορθοπεδικού χειρουργού είναι οι ώμοι, τα ισχία, τα γόνατα και εν γένει οι αρθρώσεις του σώματος.

▶ Τα μέσα που χρησιμοποιεί: Τα «όπλα» στη φαρέτρα του ορθοπεδικού είναι πολλά και συνήθως η θεραπεία γίνεται με κάποια συγκεκριμένα «βήματα».

• Διάγνωση της κάκωσης ή της νόσου.

• Αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις, χειρουργείο ή άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

• Αποκατάσταση, προτείνοντας ασκήσεις ή φυσικοθεραπεία, ώστε να αποκατασταθούν η κίνηση, η δύναμη και η λειτουργικότητα.

Ο φυσικοθεραπευτής

Μέσω της επιστήμης του θεραπεύει, φροντίζει, απαλύνει τον πόνο και αποκαθιστά την υγεία χρησιμοποιώντας τόσο «φυσικά μέσα», για παράδειγμα τη χρήση της θερμότητας, του ψύχους, του νερού, της μάλαξης, της κίνησης και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, όσο και την τεχνολογία.

▶ Πού παρεμβαίνει: Η φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, ανάμεσά τους ορθοπεδική, νευρολογία, γενική χειρουργική, νευροχειρουργική, καρδιοχειρουργική και παιδιατρική. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο φάσμα τραυματισμών και ασθενειών, όπως αθλητικές κακώσεις, οσφυαλγία-αυχεναλγία, αρθρίτιδα, τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης, καρδιαγγειακή αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση, αποκατάσταση εγκεφαλικού, διαχείριση άσθματος και μειωμένη κινητικότητα.

Ποιοι είναι οι στόχοι του: Η απάλυνση του πόνου, η διόρθωση ή η ελαχιστοποίηση της δυσμορφίας, η αύξηση της μυϊκής δύναμης, της αντοχής και του εύρους κίνησης και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του πάσχοντος.

▶ Τα μέσα που χρησιμοποιεί: Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του για να ανακουφίσει από πόνους και ενοχλήσεις. Συχνά χρησιμοποιεί ειδικά μηχανήματα με σκοπό την πιο γρήγορη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και την επαναφορά της κίνησης και μαλάξεις που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνουν το μυϊκό σύστημα. Σημαντικό «εργαλείο» του φυσικοθεραπευτή είναι, επίσης, η κινησιοθεραπεία.

Πονάει η μέση μου: Πώς θα εξηγήσουμε σωστά στο γιατρό τι νιώθουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i