Σοφία Ασουμανάκη: Η πρωταθλήτρια κωπηλασίας μάς έβαλε στην καθημερινότητά της

Πώς προπονείται μια αθλήτρια κωπηλασίας και τι διατροφή ακολουθεί;

sofia-asoumanaki1

H κωπηλασία είναι ένα άθλημα που γίνεται σε φυσικό τοπίο (λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα), έχοντας ως απαραίτητο εξοπλισμό μια βάρκα ειδικής κατασκευής και νέας τεχνολογίας κουπιά που διαφέρουν ανάλογα με την περίσταση και την προτίμηση των αθλητών. Μάλιστα, υπάρχουν τρία είδη κωπηλασίας:

  • Η αγωνιστική κωπηλασία γίνεται σε λίμνες ή ποτάμια και χωρίζεται σε κατηγορίες σκαφών, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που αγωνίζονται στο πλήρωμα.
  • Η παράκτια κωπηλασία γίνεται στη θάλασσα με πιο φαρδιές βάρκες, για να είναι πιο δυνατές πάνω στα κύματα και να προσφέρουν περισσότερο θέαμα.
  • Η εκπαιδευτική κωπηλασία την οποία μπορούν να κάνουν όλοι για διασκέδαση.
  • Και μερικά trivia: Η κωπηλασία πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1885, ενώ η χώρα μας έχει 3 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (2004, 2008, 2012).

Διάβασε επίσης: Όσα θέλεις να ξέρεις για την παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας Δήμητρα-Σοφία Τσαμοπούλου 

Ζητήσαμε από την αθλήτριά μας Σοφία Ασουμανάκη να μας βάλει στην καθημερινότητά της. Ιδού τι μας είπε.

Σοφία Ασουμανάκη: Η πρωταθλήτρια κωπηλασίας μάς έβαλε στην καθημερινότητά της - εικόνα 1

Φοιτήτρια, αθλήτρια κωπηλασίας (Instagram: @asoumanaki.sofia)

Οι πρόσφατες διακρίσεις

  • 2016: 4η θέση στους Ολυμπιακούς Aγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο
  • 2015: 1η θέση καιπαγκόσμιο ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας -Βοστώνη
  • 2016: 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελο - Λουκέρνη, Ελβετία

Η εμπειρία

Από πολύ μικρή ηλικία ασχολιόμουν με την κολύμβηση από παρότρυνση των γονιών μου. Ένιωσα, όμως, περίπου στα 17 μου ότι είχε ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος και έψαχνα για νέες «περιπέτειες». Κατά τη διάρκεια των διακοπών μου δύο παλιοί κωπηλάτες μού ζήτησαν να δοκιμάσω το άθλημα. Ενθουσιασμένη από την πρώτη δοκιμή και χωρίς δεύτερη σκέψη είπα «αύριο ξεκινάω κωπηλασία»! Για κάθε νέο κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, θα συνιστούσα να είναι κάτι που να τη γεμίζει και να την ολοκληρώνει ως άνθρωπο, είτε αυτό είναι η κωπηλασία είτε οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Το άθλημα

Η κωπηλασία απαιτεί αντοχή και δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ποικιλία πραγμάτων στα οποία πρέπει να επικεντρωθούμε. Δουλεύουμε πολλά χιλιόμετρα και τεχνική στη βάρκα, ενώ έχουμε τα εργόμετρα, όπου μπορούμε να κάνουμε προπόνηση σαν να είμαστε στη βάρκα, εφόσον δε μας το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Επειδή χρειαζόμαστε περισσότερη δύναμη, δίνουμε έμφαση στην τεχνική και την άρση βαρών. Επιπλέον, δουλεύουμε το καρδιοαναπνευστικό κάνοντας πολλά χιλιόμετρα τρέξιμο την εβδομάδα και χρησιμοποιούμε λειτουργική προπόνηση για την ενδυνάμωση του κορμού, αλλά και όλων των μυών του σώματος. Δεν ξεχνάμε ποτέ τις διατάσεις, γιατί βελτιώνουν την ελαστικότητά μας και μας ανακουφίζουν από το μυϊκό κάματο, βοηθώντας μας παράλλη- λα να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς.

Η καθημερινότητα

Το ωράριο των προπονήσεών μου όταν βρίσκομαι σε προετοιμασία με την εθνική ομάδα κυμαίνεται περίπου στις 5 με 7 ώρες την ημέρα. Συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας προσπαθώ να έχω 4-5 γεύματα. Για πρωινό επιλέγω κάτι ελαφρύ, γιατί ακολουθεί η πρωινή προπόνηση, όπως ψωμί με μαρμελάδα και ένα ποτήρι χυμό. Μετά την πρώτη προπόνηση τρώω ένα φρούτο κι ένα τοστ. Το μεσημεριανό μου περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Μετά την απογευματινή προπόνηση ακολουθεί κάποιο φρούτο μέχρι το βραδινό.

Η ζωή δεν είναι μόνο τα μετάλλια

Η ιδέα που έχω στο μυαλό μου είναι ότι η ζωή είναι πολύχρωμη και πολύπλευρη. Είναι κρίμα να βαδίζουμε σε ένα ίδιο και μονότονο δρόμο. Ακολουθώντας αυτή την ιδέα, είμαι σε ένα συνεχές κυνήγι νέων εμπειριών. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησα τις σπουδές μου στην άλλη άκρη της Γης, στο Σιάτλ, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο πεδίο των Διεθνών Σπουδών. Το κίνητρό μου στις δύσκολες μέρες είναι οι στόχοι μου και η στήριξη από τους ανθρώπους γύρω μου. Επίσης, φαντάζομαι πολλοί αθλητές θα έχουν νιώσει το συναίσθημα που σου αφήνει η 4η θέση και πόσο μάλλον σε Ολυμπιακούς Αγώνες – αν το εκμεταλλευτείς και ως κίνητρο για την επόμενη φορά γίνεται ακόμα πιο ισχυρό.

Οι στόχοι

Η στρατηγική μου στον αθλητισμό είναι να ανεβαίνω σκαλί σκαλί. Γι’ αυτή τη χρονιά στόχος είναι τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα και το Ευρωπαϊκό και φυσικά ο πιο μακρινός και πιο μεγάλος, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i