Ποια είναι τα μυστικά για καλύτερο τρέξιμο;

Είτε ξεκινάς τώρα τρέξιμο είτε είσαι ήδη δρομέας, αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

16.06.2019

Γράφει: Τάνια Ζερβού

εχεις διαβασει

Ξέρεις ποια είναι η σωστή στάση στο τρέξιμο; (έτσι θα αποφύγεις τους τραυματισμούς!)

Φτάσε από τον καναπέ στη γραμμή του τερματισμού με τις συμβουλές προπόνησης από τον Ολυμπιονίκη Jeff Galloway, συγγραφέα του Run Walk Run.

Τα μυστικά για καλύτερο τρέξιμο που αξίζει να θυμάσαι:

Πήγαινε αργά

Αντί να τρέχεις, επικεντρώσου στο να καλύψεις την απόσταση ή το χρόνο που αναφέρεται. Ξεκινάς τώρα; Κάνε εναλλαγές με 30 δευτερόλεπτα τζόγκινγκ και 30 δευτερόλεπτα τρέξιμο σε κανονικό ρυθμό.

Κάνε μικρά βήματα

Για να αυξήσεις το ρυθμό σου, μην κάνεις μεγαλύτερα βήματα – απλώς κινήσου πιο γρήγορα. Με το μικρότερο δρασκελισμό ασκούνται μικρότεροι κραδασμοί στα γόνατα και στους γοφούς και σε διευκολύνει να κρατήσεις τη σωστή στάση.

Βρες το ρυθμό σου

Για να βρεις ποια είναι η βέλτιστη ταχύτητα για μεγάλη διαδρομή, πήγαινε στο στίβο και χρονομέτρησε δύο γύρους. Αν νιώθεις ότι μπορούσες να συνεχίσεις κι άλλο, πολλαπλασίασε επί 2 το χρόνο σου και πρόσθεσε 2 λεπτά. Αν έχεις λαχανιάσει, διπλασίασε το χρόνο και πρόσθεσε 3 λεπτά (για παράδειγμα, αν έτρεξες δύο γύρους σε 6 λεπτά χωρίς να λαχανιάσεις πολύ, ο ρυθμός σου για μεγάλες αποστάσεις είναι περίπου 14 λεπτά τα 1.600 μέτρα).

Κάνε διάλειμμα

Μην πηγαίνεις για τρέξιμο τις ημέρες ξεκούρασης – οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν. Όταν το πρόγραμμα σου δίνει την επιλογή του cross-train, μπορείς να κάνεις μια χαμηλής έντασης δραστηριότητα, όπως κολύμβηση, yoga, Πιλάτες ή ελλειπτικό.

Διάβασε επίσης: Οι συχνότεροι τραυματισμοί στο τρέξιμο και πώς θα τους προλάβεις

Διάβασε επίσης: Πώς να τρέχεις στα 20, τα 30, τα 40, τα 50 και τι να προσέχεις κάθε φορά

Editor's Picks:

Περισσότερα από Fitness

#shapegreece