Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γυμναστικής;

Ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτός που θα σε οδηγήσει στην εκπλήρωση των fitness στόχων σου.

πρόγραμμα γυμναστικής iStock

Η βελτίωση του ύπνου, η μείωση του στρες, όπως επίσης και η ενεργοποίηση των θετικών συναισθημάτων είναι μερικά μόνο οφέλη που θα αποκτήσεις, υιοθετώντας την άσκηση στην καθημερινότητα σου. Μπορεί η τακτική προπόνηση να μοιάζει κάπως βαρετή και μονότονη, ειδικά αν ακολουθείς το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων, όμως σε βοηθάει να πραγματοποιήσεις κάθε fitness στόχο που έχεις θέσει, είτε αυτός συνεπάγεται με απώλεια βάρους, είτε αύξηση μάζας, είτε ακόμα και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού σου.

Ποιο είναι όμως το μυστικό για να μην βαρεθώ; - αναρωτιέσαι κατά καιρούς, προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου να μην εγκαταλείψει για ακόμα μια φορά την συνδρομή στο γυμναστήριο ή τις φιλότιμες προσπάθειες άθλησης στο σπίτι. "Η ποικιλία", συμφωνούν ομόφωνα οι ειδικοί, οι οποίοι επισημαίνουν μάλιστα πως η παραπάνω τακτική όχι μόνο θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σου για την άσκηση αλλά προλαμβάνει τραυματισμούς και ενοχλήσεις, που συνήθως προκύπτουν από την έντονη εκγύμναση συγκεκριμένης μυικής ομάδας.

Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς τι πρέπει να περιλαμβάνει το "ιδανικό" πρόγραμμα προπονήσεων, καθώς το τελευταίο διαφέρει ανάλογα με το στόχο που θέτει ο καθένας μας, όπως επίσης και με την διαπίστωση ότι δεν ταιριάζουν όλες οι ασκήσεις σε όλους, υπάρχει ένας γενικός κανόνας που περιλαμβάνει τα εξής:

Ημέρα 1η: Ασκήσεις αντίστασης για χέρια, ώμους, στήθος και κορμό (40 με 60 λεπτά)

Η προπόνηση αντίστασης ή αντοχής είναι απαραίτητο κομμάτι του εβδομαδιαίου προγράμματος γυμναστικής. Οι ασκήσεις με αλτήρες, μπάρα ή το βάρος του σώματος σου αποτελούν το κλειδί για να οικοδομήσεις υγιείς μύες, να βελτιώσεις την αντοχή σου και να αποφύγεις μελλοντικές ενοχλήσεις από την εξασθένηση αυτών.

Ημέρα 2η: Ασκήσεις αντίστασης για κορμό και πόδια (30 με 60 λεπτά)

Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες μυικές ομάδες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος σου. Personal trainers και ειδικοί επισημαίνουν ότι μεταξύ των προπονήσεων αντίστασης θα πρέπει να υπάρχει ένα "διάλειμμα" 48 ωρών για καλύτερα αποτελέσματα χωρίς τραυματισμούς. 

Ημέρα 3η: Ασκήσεις γιόγκα ή ασκήσεις χαμηλής έντασης

Η γιόγκα, το ήπιο περπάτημα, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι μερικές εξαιρετικές επιλογές για να χαλαρώσεις το σώμα από την έντονη προπόνηση με βάρη αλλά και να διατηρήσεις την απαιτούμενη εγρήγορση των μυών.

Ημέρα 4η: ΗΙΙΤ (20 λεπτά)

Είκοσι λεπτά υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, aka HIIT, είναι αρκετά για να προσφέρεις στο σώμα σου ένα δυναμικό boost γυμναστικής. Με το HIIT γυμνάζεις ταυτόχρονα πολλές μυικές ομάδες, ενώ καταφέρνεις να κάψεις πολλές άμεσα λίπος και περιττές θερμίδες.

Ημέρα 5η: Total body workout (30 με 60 λεπτά)

Οι μύες σου βρίσκονται ήδη σε "εγρήγορση" και πρέπει να το εκμεταλλεύσεις είτε για να τους σμιλεύσεις, είτε για να κάψεις συσσωρευμένο λίπος σε διάφορες περιοχές. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμά ασκήσεων με βάρη τόσο για το πάνω, όσο και το κάτω μέρος του σώματος σου είναι η ιδανική επιλογή για να ολοκληρώσεις την εβδομάδα.

Ημέρα 6η: Ασκήσεις cardio

Μην παραλείπεις την αερόβια γυμναστική από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου, αφού αυτή όχι μόνο θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το σώμα σου από την ένταση των προηγούμενων ημερών, αλλά θα λειτουργήσει και ως σύμμαχος για την καρδιά, το μυαλό και τους πνεύμονες.

Ημέρα 7η: Απλώς χαλάρωσε

Πάρε μια ή δύο ημέρες απόσταση για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Στην διάρκεια αυτών μπορείς να επιλέξεις ίσως κάποιες ήπιες ασκήσεις stretching για να ανακουφίσεις το σώμα σου από τυχόν ενοχλήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i