Διαβήτης και άσκηση: Ο ειδικός συστήνει τι γυμναστική να κάνουμε αν έχουμε διαβήτη

Ποια είναι η ιδανική άσκηση για διαβητικούς;

female-athlete-stretching-outdoors-picture-id611087714 Credit:sanjeri

Από τον Κωνσταντίνο Χαρδαβέλλα, διαιτολόγο, nutrition Coach, σύμβουλο ψυχικής υγείας LifeSmile (www.lovemykilos.gr)

Διαβήτης και άσκηση; Κι όμως, η γυμναστική είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Εδώ πρέπει να χωρίσουμε την άσκηση σε δύο μέρη: Αερόβια άσκηση και αναερόβια άσκηση.

Διάβασε επίσης: 5 νέοι τρόποι για την πρόληψη του διαβήτη

Τι άσκηση να επιλέξεις αν έχεις διαβήτη;

Η αερόβια άσκηση είναι αυτή που περιέχει ρυθμική και γρήγορη κίνηση. Σκοπός της είναι η καύση θερμίδων και η αύξηση της αντοχής μας. Παραδείγματα είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, ο χορός και το ποδήλατο. Αυτό το είδος άσκηση μειώνει το βάρος, βελτιώνει την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και κυρίως βοηθάει στην μείωσή του ζαχάρου. Ο λόγος είναι ότι κάνει το σώμα να ξοδεύει ενέργεια, την οποία πρέπει να αναπληρώσει. Η αναπλήρωση αυτή γίνεται μέσα από τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Πρακτικά λοιπόν, η αερόβια γυμναστική «καίει» το ζάχαρο.

Η αναερόβια άσκηση είναι αυτή που γίνεται με αντιστάσεις – συνήθως βάρη και ελαστικά. Σκοπός της είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό το είδος άσκησης δεν βοηθάει τόσο στην άμεση μείωση του βάρους. Για την ακρίβεια, λόγο της αύξησης μυϊκής μάζας, μπορεί στην ζυγαριά να δεις μέχρι και αύξηση. Έχει όμως μια άλλη πολύ σημαντική ευεργετική ιδιότητα. Η γλυκόζη που κυκλοφορεί το αίμα μας χρησιμοποιείται από όλους του ιστούς μας, οι μύες όμως είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Αυξάνοντας την μυϊκή μάζα σου, ουσιαστικά αυξάνεις των αριθμό των μυών που «τρώνε» γλυκόζη. Με πιο απλά λόγια, κάνοντας αναερόβια άσκηση, κάνεις το σώμα σου να ελέγχει από μόνο του καλύτερα το ζάχαρο ακόμα και σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας.

Διάβασε επίσης: Τα άγνωστα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 που πρέπει να γνωρίζεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i