Με βοηθά η μουσική στην προπόνηση;

Η μουσική δεν κάνει την άσκηση να φαίνεται ευκολότερη, αλλά συγχρόνως βοηθά να την απολαύσες περισσότερο. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο

μουσική στην προπόνηση

Ευχαριστούμε τoν Εμμανουήλ Μπριλάκη, oρθοπαιδικό χειρουργό-αθλητίατρο, αναπληρωτή διευθυντή της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» (brilakisorthopaedics.gr).

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι οι προπονήσεις συνοδεύονται από μουσική με έντονο ρυθμό. Επίσης, οι κορυφαίοι αθλητές φορούν ακουστικά στα αφτιά τους κατά την προθέρμανσή τους στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο λόγος είναι ότι η μουσική μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σου κατά τη σωματική άσκηση και να μεγιστοποιήσει την ωφέλειά σου από αυτήν.

Γιατί να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης;

▶ Μπορεί να αυξήσει την ταχύτητά σου. Η ακρόαση ενός αισιόδοξου τραγουδιού μπορεί να σε κάνει να αυξήσεις ρυθμό στην αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα κι αν η κίνησή σου δεν ταιριάζει απόλυτα με το ρυθμό της μουσικής, ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό θα σε κάνει να κινείσαι πιο γρήγορα.

▶ Μπορεί να σε κάνει πιο δυνατή. Ερευνητές του Πανεπιστημίου California State στο Φούλερ- τον διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια ασκήσεων ενδυνάμωσης ήταν σε θέση να πραγ-ματοποιούν άλματα από βαθύ κάθισμα με μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα από εκείνους που έκαναν το ίδιο σε περιβάλλον χωρίς μουσική.

▶ Δίνει την αίσθηση ότι η γυμναστική είναι πιο εύκολη. Όποια κι αν είναι η αγαπημένη σου άσκηση, ο εγκέφαλός σου καταγράφει το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας. Αυτό ονομάζεται «αντιληπτή προσπάθεια». Έτσι, οι έντονες ασκήσεις, όπως είναι το σπριντ, καταγράφονται ως ασκήσεις που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με τις ασκήσεις ήπιας έντασης, όπως το περπάτημα. Ωστόσο, σε μεγάλη μελέτη ανασκόπησης της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι, όταν η προπόνηση συνοδεύεται από ακρόαση μουσικής, είναι αντιληπτή από τον εγκέφαλο ως πιο εύκολη, ακόμα κι αν ο αθλητής πιέζει τον εαυτό του περισσότερο από το συνηθισμένο. Μια θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο αυτό είναι ότι ο εγκέφαλος έχει συγκεκριμένο περιθώριο για την προσοχή που μπορεί να δώσει. Έτσι, αν η μουσική καταλαμβάνει κάποιο μέρος της προσοχής του, τότε αφιερώνει λιγότερο χώρο για να καταγράψει το βαθμό δυσκολίας της προπόνησης.

Κάνε αυτά τα 3 πράγματα λίγο πριν τελειώσεις την άσκησή σου

Οι μικρές αλλαγές στην προπόνηση για να καις περισσότερο λίπος

Γιατί η προπόνηση μέτριας έντασης μπορεί να είναι ιδανική αν θες γράμμωση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i