Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0)

H Μαρία Θεοχαροπούλου ακουλούθησε all the way το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του γκρουπ Kyma σε ένα 3μερο camp στη Ζαχάρω Ηλείας και έζησε μια συναρπαστική εμπειρία! Ιδού!

DSC_1615

Γράφει η Μαρία Θεοχαροπούλου.

Ευχαριστούμε το ΚΥΜΑ (τον Ντίνο και τον Σάκη!) για την εμπειρία και την εκπαίδευση και εμένα θα με βρουν πάλι μαζί τους στο επόμενο 3ήμερο kyma camp στη Ζαχάρω, 03-05 Ιουνίου γιατί είπαμε: το surf είναι εθιστικό! www.kymasurfschool.gr

Tι είναι το Surf camp;

Εκδράμουμε με άλλα λόγια για να αφιερωθούμε στο όλο και πιο δημοφιλές surf. Η ομάδα δημιουργείται και  συσπειρώνεται γύρω από ενα  ένα surf club. 3 ημέρες απόλυτα αφιερωμένες στο surf - αρχάριοι που θέλουν να μυηθούν ή ηδη μυημένους με στόχο να απολαύσουν το σπορ και να μοιραστούν την εμπειρία.

Η δική μας ομάδα  ήταν μεγάλη, 25 άτομα γύρω από τους instructors και leader μας σ΄αυτό το camp, τον Ντίνο και τον Σάκη, με την yoga trainer μας, την Κατερίνα (αγαπώ),την Τζο, υπεύθυνη οργάνωσης, surfers που ακολουθούν τις εξορμήσεις του club και νέοι φίλοι του σπορ. Η οικειότητα έρχεται γρήγορα και εύκολα.

Ξεκινήσαμε όλοι μαζί με τα 3 βανάκια του Kyma φορτωμένη τις σανίδες του surf νωρίς το πρωί για να φτάσουμε μετα από λίγες ώρες στον προορισμό μας.

Με την άφίξη μας εκεί και τακτοποίηση μας στο ξενοδχείο πάνω στην παραλία, μετά από μια σύντομη ξεκούραση  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αρχίζει να ξεδιπλώνεται..

Πρώτα τα βασικά στη στεριά και μετά ζέσταμα με γιόγκα στην παραλία. Φοράμε τα wet suit μας και πάμε, κάποιοι για την πρωτή μας φορά..

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 1

Η πρώτη φορά είναι πάντα η πρώτη φορά και έχει πάντα τα ίδια συμπτώματα...

Έλλειψη στυλ, άγαρμπες προσπάθειες και βουτιές, πάντα κάτι άλλο φταίει και δεν κατάφερες να σταθείς και αυτή το φορά στη σανίδα.

Ο Ντίνος και ο Σάκης ήταν εκεί να μας οργανώνουν την προσπάθεια και να μας βελτιώνουν την τεχνική που μετά από πολλές βουτιές και κουπί (paddle) αρχίζει να σχηματίζεται.

Την πρωτή φορά που καταφέρνεις να σταθείς το αίσθημα είναι μοναδικό. Τα κατάφερα!  Το 1ο αίσθημα έπαρσης ακολουθεί μια σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες και πετυχημένες βουτιές για να σου φτιάξει χαρακτήρα  και μετά πάλι όρθια πάνω στην σανίδα. Τι αισθάνεσαι πάλι; Ποσειδώνας...  και ξανά από τη να αρχή μέχρι να ωριμάσεις και να αρχίσεις να αποκτάς και στυλ πάνω στη σανίδα.

Το βραδινό μας στην διπλανή ταβέρνα επίσης πάνω στην παραλία, βρήκε τους περισσότερους από εμάς  χτυπημένους αλύπητα από την προσπάθεια.

Αν και οι περισσότεροι της ομάδας ήμασταν γυμνασμένοι, επειδή νέες ομάδες μυών ήρθαν να τα δώσουν όλα στην περίπτωση του surf (πολύ paddle), το "πιάσιμο" ήταν η λέξη της βραδιάς.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 2

Ναι είχαμε γίνει όλοι φίλοι καλοί, είχαμε δημιουργήσει τους δικούς μας κωδικούς επικοινωνίας βασισμένους στις κοινές εμπειρίες μια πλούσιας ζωής (μέρας!) και τα πρώτα ανέκδοτα είχαν ήδη δημιουργηθεί..

Το δεύτερο βράδυ όπως ήταν αναπόφευκτο είχαμε γίνει οικογένεια (είπαμε... μια ζωή ολόκληρη πίσω). Είχαμε αποκτήσει ήδη κα αυτοπεποίθηση και στυλ στο surf και νέοι κύκλοι ανέκδοτων ξεκίνησαν.

Λέξεις κλειδιά

pop up = σηκώνομαι (στη σανίδα σε ορθια θέση με λυγισμένα γόνατα όταν / 'πιάνω' το κύμα)

paddle = κωπηλατώ (με τα χέρια, ξαπλωμένη στην περίπτωση του surf)

Η ομάδα ήταν συντονισμένη σε θαλασσινό ρυθμό, χαλαρή διάθεση και όλοι, αρχάριοι και προχωρημένοι, με ανυπομονησία περιμέναμε να δαμάσουμε τα κύματα!

Πώς θα σηκωθείς στη σανίδα

Ως αρχάριος μαθαίνεις αρχικά ποια είναι η βασική κίνηση για να σηκωθείς στη σανίδα.

Η θέση ετοιμότητας για να πιάσεις το κύμα είναι να είσαι ξαπλωμενη στη σανίδα με τις άκρες των ποδιών να φτάνουν κοντά στο πίσω μέρος της σανίδας.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 3

Την κατάλληλη στιγμή – θα το δούμε παρακάτω – η κίνηση για να σηκωθείς στη σανίδα (pop up) είναι να τοποθετήσεις τις παλάμες σχεδόν δίπλα στα πλευρά σου για να σηκώσεις τον κορμό σου και σχεδόν αυτόματα να δώσεις ώθηση για να έρθεις σε όρθια θέση κατά μήκος της σανίδας – μένοντας περισσότερο στο πίσω μέρος της σανίδας, με λυγισμένα τα γόνατα ως αμορτισέρ και τις πατούσες στην ίδια κατευθυνση με τον κορμό.

Τα χέρια ανοικτά και στο σύνολο αυτή η στάση δίνει ισορροπία κρατώντας πάντα το βάρος στο μπροστινό πόδι για να μην σε πάρει το κύμα πίσω. Το κεφάλι κοιτάζει σταθερά μπρoστά στην κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε.

Η αυτόματη κίνηση να σταθείς με λυγισμένα γόνατα, σε αργή κίνηση είναι να φέρεις μπροστά και να σηκωθείς πρώτα στο πόδι που θα μείνει πίσω με σχεδόν αυτόματα να ακολουθεί το μπροστινό σε μεγαλύτερη ανοικτή κίνηση (ποιο θα μπει μπροστά εξαρτάται απο την κινησιολογία του καθενός)

Την κίνηση αυτή την επαναλαμβάνεις, στη στεριά βέβαια, πολλές φορές για να την συνηθίσεις και να την αυτοματοποιήσεις όσο γίνεται.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 4

Πώς να κουβαλάς τη σανίδα σου

Οι γυναίκες κουβαλούν τη σανίδα συνήθως στο κεφάλι γιατί οι εκπαιδευτικές σανίδες είναι πιο φαρδιές (και πιο ελαφριές φταγμένες απο μαλακό υλικό ώστε να μην τραυματίζεται ο εκπαιδευόμενος) και το μήκος των χεριών δεν χωράει να τις κουβαλάς αγκαλιάζοντας τες κάθετα στο πλάι.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 5

Επιτέλους μπαίνουμε στο νερό με τα wetsuit μας γιατί οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ανοιξιάτικες. Ένα ιμάντας (leash) δεμένος με scratch είνα περασμένο στο πόδι μας για να μην απομακρύνεται η σανίδα μας.

Time for action!

Αρχικά περπατάμε στα ρηχά με τη σανίδα να πλέει δίπλα μας, και τις παλάμες μας να την πιέζουν ελαφρά στους κυματισμούς, με τη μύτη ελαφρά ανοικτά από εμάς - αυτό για να μην μας σκεπάσει η σανίδα όταν έρθει κύμα.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 6

Για πείτε, το κάνω σωστά;

Όταν αρχίζει να βαθαίνει η θάλασσα ξαπλώνουμε στη σανίδα και κωπηλατούμε με τα χέρια μας (paddle) για να πάμε στο κατάλληλο σημείο όπου το κύμα σκάει για να μπορέσει να σε σηκώσει. Εκεί είναι οι εκπαιδευτές μας (Ντίνος & Σάκης) για να μας ειδοποιήσουν πότε έρχεται με φούσκωμα το κύμα (set). Όταν συμβαίνει αυτό, κάνουμε paddle με ένταση και όταν το κύμα σκάσει πίσω μας με ορμή είναι η κατάλληλη στιγμή να σηκωθούμε.

Όταν καταφέρεις να σηκωθείς την κατάλληλη στγμή – πιστέψτε με, καθόλου εύκολο – κινείσαι πάνω στο κύμα με την ορμή του και η προσπάθεια είναι να κρατήσεις ισορροπία με την σωστή θέση του σώματός σου πάνω στη σανίδα.

Όταν το καταφέρεις μετά από πολλές προσπάθειες, η αίσθηση είναι μοναδική!

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 7

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι σανίδες είναι ελαφριές, δεν έχεις κίνδυνο να σε χτυπήσει κατί πολύ συμπαγές και βαρύ αλλά όταν πέφτεις στη θάλασσα από τη σανίδα η κίνηση είναι πάντα να προστατέψεις το κεφάλι με τα χέρια.

Το όλο παιχνίδι να σηκωθείς στη σανίδα και να σκίσεις τα κύματα θα σε φέρει κάπου στην ακτή και πάλι μέσα για να πιάσεις το κύμα. Σε όλο αύτο έχεις την αντίσταση του κύματος για να μπεις κάνοντας paddle στη σανίδα. Το paddle αλλά και η συνεχής προσπάθεια για pop up απαιτεί ένα καλογυμνασμένο δυνατό στο σύνολο του σώμα για να εχεις διάρκεια και βελτίωση στο σπορ.

Ως σπορ γυμνάζει αποτελεσματικά όλο το σώμα, το ενδυναμώνει και το φυσικό του περιβάλλον είναι η θάλασσα που είναι ευργετική από μόνη της.

Βοηθητικά αθλήματα είναι το κολύμπι για δυνατά χέρια και δυνατό κορμό όπως και η yoga.

Shape Tested: Πήγα σε 3ήμερο surf camp στην Ελλάδα και να γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις κι εσύ! (Αποστολή: Ζαχάρω 5-0) - εικόνα 8

Τι άλλο κάναμε στο camp

Το 3μερο camp συμπεριλάμβανε 1 ώρα yoga πριν το surf το πρωι για προετοιμασία – ζέσταμα του σώματος και 1 ώρα το απόγευμα μετά το απογευματινό surf για καλή διάταση των μυών. Το ακουλούθησα όλα και με βεβαιότητα σου μεταφέρω ότι βοήθησαν.

Ένα γεμάτο αθλητικό πρόγραμμα όπως αυτό εκτός από καλό πρωινό, συμεπριλάμβανε όλα τα κατάλληλα σνακ στα διαλείματα για ενέργεια, πρωτείνη για τους μυς, υγρά για ενυδάτωση και με την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, το γεύμα.

Πότε μπορείς να το κάνεις;

Όλη τη διάρκεια του χρόνου, αρκεί να έχει κύμα.

Πού;

Όλες οι σχολές ενημερώνουν πότε οι κατάλληλες παραλίες έχουν κύμα (Λούτσα, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη στην Αθήνα) και στα περισσότερα νησιά υπάρχουν κατάλληλες παραλίες και υποδομές  Top διεθνείς προορισμοί: Μπαλί, Καλιφόρνια, Μαλδίβες, Χαβάι, Κόστα Ρίκα και Νότια Αμερική.

Εξοπλισμός

Wet suit για τους δροσερούς μήνες (μέση τιμή 150 €) , σανίδα (μ.τ. €200-350 για καινούργια αλλά βρίσκεις και μεταχειρισμένη), σχάρα μεταφοράς, αποθηκευτικός χώρος σανίδας και θήκη Boardbag. Ή νοικιάζεις όλο τον εξοπλισμό στα σημεία (ημερησίως 30 €).

Πόσο κοστίζει το 3ήμερο surf camp: 250 ευρώ και περιλαμβάνει τα πάντα - διαμονή, φαγητό, μαθήματα και εξοπλισμό.

Δεν ξεχνάμε: συχνή επάληψη με αδιάβροχο αντηλιακό σε όλα τα σημεία. Ο ήλιος καίει!

Style: χαλαρές ελαστικές βερμούδες, σαγιονάρα, jockey hats με το γείσο πίσω, φανέλες φαρδιές με μεγάλα ανοίγματα στα χέρια.

Όπως όλα τα σπορ, έτσι κι αυτό απαιτεί πίστη με συνεχή εξάσκηση. Το σπορ σε αποζημιώνει με τη χαρά του παιχνιδιού στη θάλασσα και του κατορθώματος να καβαλάς το κύμα αλλά και ένα φιλόξενο φυσικό περιβάλλον, ωραίες χαλάρες παρέες fan του σπορ και ένα υπέροχο καλογυμνασμένο σώμα.

Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο;

Ευχαριστούμε τη σχολή surf ΚΥΜΑ - www.kymasurfschool.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i