Τραυματισμοί στο τρέξιμο: Πρόλαβέ τους με τα tips του trainer για να σώσεις τα γόνατά σου

Προτού αυξήσεις τα χιλιόμετρα που τρέχεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να προλάβεις τραυματισμούς.

Τραυματισμοί στο τρέξιμο iStock

Συνεργάστηκε ο Θέμης Δούσκας, personal trainer, Studio One official trainer (www.studioone.gr).

1. Ζήτησε από έναν φυσικοθεραπευτή να εκτιμήσει τη στάση σου

Αν προπονείσαι για αγώνες μεγάλων αποστάσεων, όπως έναν ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο, κάνε μια εκτίμηση της στάσης σου και του τρόπου που τρέχεις από έναν φυσικοθεραπευτή που συνεργάζεται με δρομείς. Ο ειδικός θα μπορεί να προσδιορίσει αδύναμους μυς ή ανισορροπίες και να σου δώσει τις κατάλληλες ασκήσεις για να ενδυναμώσεις τις συγκεκριμένες περιοχές. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού είσαι αδύναμη και πώς να βελτιώσεις αυτές τις περιοχές με την κατάλληλη άσκηση πριν αρχίσεις να αυξάνεις την απόσταση που τρέχεις.

2. Τσέκαρε τα παπούτσια σου

Βεβαιώσου πως τα αθλητικά σου δεν είναι φθαρμένα. Τα παπούτσια τρεξίματος θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε περίπου 500-600 χιλιόμετρα. Για να καταλάβεις αν χρειάζεσαι καινούρια παπούτσια, γύρισέ τα ανάποδα και πίεσε τον αντίχειρά σου στο κέντρο της σόλας, πίσω από τα δάχτυλα. Τα παπούτσια δεν είναι φτιαγμένα για να κάμπτονται προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε, αν η σόλα υποχωρεί, είναι φθαρμένα.

3. Πρόσθεσε προπόνηση με αντιστάσεις

Ο καθηγητής Greg Whyte (gregwhyte.com), ο ειδικός που προπόνησε τον Eddie Izzard για να τρέξει 43 μαραθωνίους σε 51 ημέρες, συστήνει σε όλους τους δρομείς προπόνηση ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να χτίσουν δυνατούς μυς γύρω από τις αρθρώσεις. Τις θεωρεί τη βασική πρόληψη κατά των τραυματισμών. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις βαράκια – kettlebells. Λάστιχα αντίστασης ή ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως καθίσματα και σανίδες, είναι επίσης καλές επιλογές.

4. Αύξησε σταδιακά την απόστασή σου

"Τις πρώτες εβδομάδες βάλε στόχο τον κανόνα του 10% και προσπάθησε να αυξήσεις σ’ αυτό το διάστημα την απόσταση μόνο μία ή δύο φορές στις προπονήσεις σου" συμβουλεύει ο trainer Θέμης Δούσκας. "Αν μπορείς να αυξήσεις τα χιλιόμετρά σου χωρίς κάποια αρνητική συνέπεια για το σώμα σου, μπορείς να κάνεις λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια κάθε εβδομάδα".

5. Χαλάρωνε κάθε 4 εβδομάδες

Μία εβδομάδα το μήνα κράτησέ την πιο χαλαρή και μείωσε αυτές τις 7 ημέρες την απόσταση που τρέχεις. "Θα πρότεινα να υιοθετήσεις αυτή την αλλαγή κάθε τρίτη ή τέταρτη εβδομάδα, για να επιτρέπεις στο σώμα σου να ανακάμπτει" προτείνει ο Θέμης Δούσκας. "Συνέχισε να τρέχεις τον ίδιο αριθμό ημερών μέσα στην εβδομάδα, αλλά μείωσε τα χιλιόμετρα στον αριθμό που θα σου είναι χαλαρός".

6. Τρέχε πολλά χιλιόμετρα μόνο μία φορά την εβδομάδα

"Συστήνω μόνο ένα τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων την εβδομάδα για τους περισσότερους δρομείς, ειδικά αν είναι αρχάριοι" λέει ο Θέμης Δούσκας. "Μπορεί να σου πάρει μερικές μέρες για να αναρρώσεις πλήρως από ένα  τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων, οπότε μετά προγραμμάτισε μια χαλαρή προπόνηση ή μια μέρα ξεκούρασης. Αν είσαι πιο έμπειρη, μπορείς να συμπεριλάβεις κι άλλες προπονήσεις με αρκετό τρέξιμο μέσα στην εβδομάδα, τρέχοντας απόσταση έως και στο 75% του ορίου σου, για να ενισχύσεις την αντοχή σου".

7. Τρέχε σε διαφορετικές επιφάνειες

Το τρέξιμο σε άσφαλτο ή πεζοδρόμιο θα προκαλέσει περισσότερες φθορές στις αρθρώσεις σου απ’ ό,τι το τρέξιμο σε μια πιο μαλακή επιφάνεια, όπως το γρασίδι. Από την άλλη πλευρά, το κοντό γρασίδι είναι καλύτερο από τα ανώμαλα μονοπάτια, τα οποία μπορεί να ασκήσουν περισσότερη πίεση στα γόνατά σου καθώς χρειάζεται να δουλεύουν πιο σκληρά για να σταθεροποιήσουν το σώμα σου και να σε κρατούν όρθια. Προσπάθησε να τρέχεις όσο το δυνατό σε διαφορετικές επιφάνειες. Αν τρέχεις την ίδια διαδρομή, θα μπορούσες να  ασκείς πίεση στη μία πλευρά του σώματός σου, οπότε τρέξε την και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει πως τυχόν εμπόδια που συναντάς στο δρόμο θα επηρεάζουν και την άλλη πλευρά του σώματός σου.

8. Μην το παρακάνεις με τη συχνότητα

Μην τρέχεις πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα και μετά από ένα τρέξιμο πολλών χιλιομέτρων ή μια πιο δύσκολη διαδρομή να προγραμματίζεις μια μέρα ξεκούρασης ή ανάκαμψης, όπου θα κάνεις χαλαρό τζόγκινγκ, cross-training ή ήπια άσκηση όπως yoga.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i