«Με τη γιόγκα το πρώτο που πετυχαίνεις είναι η γαλήνη που θα νιώσεις σαν μητέρα και αυτή η γαλήνη περνά άμεσα στο μωρό σου. Και επειδή χαρακτηριστικό της Γιόγκα των Ιμαλαΐων είναι ότι κάθε θέση και κάθε κίνηση την παρακολουθούμε εσωτερικά, οι κινήσεις σου θα γίνονται σε πολύ αργό ρυθμό για μπορείς να τις παρακολουθείς συνειδητά. Την οποιαδήποτε πληροφορία την λαβαίνει το μωρό «σώμα με σώμα», εξηγεί η ειδικός.
Η εγκυμοσύνη είναι άλλωστε η εποχή που οι εγγραφές γίνονται κυτταρικά και πολύ συχνά, ο άνθρωπος όταν μεγαλώνει και έχει πια αναπτύξει το λόγο, πολύ δύσκολα μπορεί να βάλει σε λόγια το οποιοδήποτε βίωμα αυτής της εποχής, γιατί το «εντύπωμα» του δημιουργήθηκε όταν ήταν σε φάση μη λεκτικής ανάπτυξης.
«Θυμάμαι ένα κοριτσάκι 2,5 χρόνων, (που ο πατέρας της χτύπησε τη μητέρα στην κοιλιά με το πουκάμισό τουκατά λάθος, όταν ήταν έγκυος) που καθόταν τρομαγμένο, κρυμμένο κάτω από το τραπέζι λέγοντας: «Καλός είναι ο μπαμπάς αλλά έχει ξύλινο χέρι». Κι επειδή γνωρίζαμε ότι δεν είχε ξανασυμβεί κάτι βίαιο στο παιδί ή την μητέρα καταλάβαμε πως το παιδί αναφερόταν σε εκείνο το γεγονός», τονίζει η Σοφία Φωτεινά.
Αντίστοιχα, όταν ασκείσαι-υπάρχει λόγος που δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη «γυμνάζεσαι», βελτιώνεται η αναπνοή σου, οπότε αιματώνεται καλύτερα κάθε λειτουργία του σώματός σου κάτι που ευνοεί και το έμβρυο.
Είναι επίσης γεγονός ότι ο ύπνος βελτιώνεται, άρα θα είσαι πιο ήρεμη και πιο υγιής. Αυτή η ηρεμία αντανακλά και στην διάθεση του εμβρύου.
Με τις ειδικές ασκήσεις της δασκάλας γιόγκι, χαλαρώνει η λεκάνη και προετοιμάζεται για τη λειτουργία του τοκετού. Και αν παρακολουθήσεις τις ασκήσεις της γιόγκα παρέα με τον σύντροφο της ζωής σου, τον πατέρα του παιδιού σου, αυτό θα σας δέσει παραπάνω και θα σας ενώσει για να υποδεχτείτε παρέα την καινούρια ζωή.
Ασκήσεις από τη γιόγκα Ιμαλαΐων
Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές ασκήσεις για εγκύους που χαλαρώνουν και ξεκουράζουν. Παρ’ όλα αυτά δεν σου συνιστούμε να κάνεις οποιαδήποτε άσκηση αν δεν συμβουλευτείς έναν δάσκαλο/α γιόγκα για να είσαι βέβαιη ότι ταιριάζει στην περίπτωσή σου.
Tadasana (Το βουνό): Στέκεις όρθια με τα πόδια παράλληλα μεταξύ τους στο άνοιγμα των ώμων. Το βάρος σου εξίσου και στα δύο πόδια, μοιρασμένο στις φτέρνες και στα πέλματα. Εισπνοή, εκπνοή διαφραγματική. Τα γόνατα ίσια αλλά χαλαρά, ο κόκκυγας μέσα. Οι ώμοι χαλαροί, με μία κυκλική κίνηση τους οδηγούμε προς τα πίσω. Εισπνοή, εκπνοή.
Η σπονδυλική στήλη ίσια, τα χέρια χαλαρά πέφτουν στο πλάι του σώματος. Νιώσε πως από τη μέση και κάτω στηρίζεσαι γερά στα πόδια και από τη μέση και πάνω σαν να ψηλώνεις, σαν κάτι να σε τραβά προς τα πάνω. Μείνε εκεί για πέντε διαφραγματικές αναπνοές. Κλείσε τα μάτια και παρακολούθησε το σώμα σου εσωτερικά. Είναι ίσια η πλάτη; Μήπως γέρνεις προς τα μπρος ή πίσω;
Με κάθε εισπνοή νιώσε ότι παίρνεις ενέργεια από τον ήλιο. Με κάθε εκπνοή άσε να φύγει οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι ένας πόνος, μια σκέψη, ένα συναίσθημα. Μην τα κρατάς. Μείνε εκεί για ακόμα πέντε διαφραγματικές αναπνοές.
Τώρα πάρε μια βαθύτερη αναπνοή, άνοιξε τα μάτια σου, κίνησε τα δάχτυλα των χεριών σου, τίναξε τα χέρια σου, άρχισε να μετακινείς το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο λύγιζε τα γόνατα και τελικά κάθισε γονατιστή πάνω στις φτέρνες σου. Δύο διαφραγματικές αναπνοές.
Marjaryasana (Γάτα): Τώρα φέρε τις παλάμες σου στο πάτωμα γίνε σαν τραπεζάκι, τα δάχτυλα των χεριών ανοιχτά, τα δάχτυλα των ποδιών προς τα πίσω. Τα ισχία είναι πάνω από τα γόνατα, οι ώμοι πάνω από τα χέρια.
Η σπονδυλική στήλη, ίσια, ο κόκκυγας μέσα, το βλέμμα προς τα κάτω. Τρεις αναπνοές παρακολουθώντας εσωτερικά τη στάση του σώματος. Με την επόμενη εισπνοή η σπονδυλική στήλη γίνεται σαν τόξο, το κεφάλι γέρνει και κοιτάς τον αφαλό. Στηρίζεσαι γερά στις παλάμες και στις κνήμες.
Με την επόμενη εκπνοή ανεβάζουμε σιγά-σιγά το κεφάλι ενώ ισιώνουμε τη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια αφήνουμε την σπονδυλική στήλη να βουλιάξει ανάμεσα στις ωμοπλάτες, ο κόκκυγας πάντα στραμμένος προς τα μέσα. Κοιτάζουμε μπροστά. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές.
Στην επόμενη εισπνοή σπρώχνουμε το σώμα προς τα πίσω, φέρνουμε τους γλουτούς να κάτσουν πάνω στα πόδια, ακουμπάμε τα χέρια στους μηρούς και με κλειστά μάτια νιώθουμε την ενέργεια στο σώμα μας.
Παραλλαγή: Φέρνουμε πάλι τις παλάμες στο πάτωμα σαν τραπεζάκι, με τον ίδιο τρόπο. Τώρα με εκπνοή, «περπατάμε» τα χέρια μας προς τα αριστερά , εισπνοή επιστροφή στο κέντρο, και μετά εκπνοή περπατώντας προς τα δεξιά και με εισπνοή στο κέντρο. Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές. Στην επόμενη εισπνοή σπρώχνουμε το σώμα προς τα πίσω, φέρνουμε τους γλουτούς να κάτσουν πάνω στα πόδια, ακουμπάμε τα χέρια στους μηρούς και με κλειστά μάτια νιώθουμε πάλι την ενέργεια στο σώμα μας.
Μετά και από τις δύο ασκήσεις καθόμαστε με τα πόδια απλωμένα μπροστά και τα κουνάμε δεξιά – αριστερά και πάνω κάτω για να χαλαρώσουν.
Σοφία Φώτεινα, δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες, Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρεις εδώ: www.cafecole.gr.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr