Μπορείς να κάνεις γυμναστική μετά τον εμβολιασμό για κορονοϊό;

Είναι ασφαλής η επιστροφή στην άσκηση; Τι απαντούν οι ειδικοί;

covid iStock

Η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει ριζικά την ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια. Απο τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας, μέχρι τις πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες. Μεταξύ αυτών και ο τρόπος που αθλούμαστε, αφού η παραμονή μας στο σπίτι, μας έμαθε να γυμναζόμαστε σε αυτό, με ό,τι εξοπλισμό διαθέτουμε και φυσικά με τις digital οδηγίες των instructors. Ο εμβολιασμός ενάντια στον ιό, ωστόσο, προχωράει ήδη και μας έχει δώσει την ελπίδα πως επιστρέφουμε και πάλι σε μια κανονικότητα, με τα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης να είναι ξανά διαθέσιμοι για το κοινό. Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως με τις περισσότερες θεραπείες, έτσι και το εμβόλιο αυτό έχει προκαλέσει αρκετά ερωτήματα, μερικά εκ των οποίων αφορούν την άθληση και τους κινδύνους που μπορεί να παραμονεύει μετά από τον εμβολιασμό.

Είναι ασφαλής η άσκηση μετά το εμβόλιο Covid-19;

Η σύντομη απάντηση, τις περισσότερες φορές, περιορίζεται στο ναι. Καμία έρευνα δεν έχει δείξει, προς το παρόν, ότι η άσκηση είναι επιβλαβής μετά την λήψη του εμβολίου Covid-19. Οι παράγοντες που καθορίζουν την ασφάλεια του παραπάνω συνδυασμού είναι ο τρόπος που αντιδρά το σώμα στο εμβόλιο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παραθέτουν τις ακόλουθες κοινές παρενέργειες του εμβολίου: πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκός πόνος, ρίγος, πυρετός, ναυτία. Μάλιστα, τα CDC συστήνουν μια ήπια άσκηση για το χέρι που δέχτηκε το εμβόλιο, προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση απο αυτό.

Όπως έχει παρατηρηθεί η άσκηση μετά την πρώτη δόση εμβολίου δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, εάν δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Όσο αναφορά, όμως, την δεύτερη δόση, μια μελέτη του New England Journal of Medicine του 2021 σημειώνει ότι οι παρενέργειες μπορεί να είναι πιο έντονες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η γυμναστική είναι επικίνδυνη μετά τον εμβολιασμό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι άσκησης μετά το εμβόλιο Covid-19;

Περίπου το 50% των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο παρουσιάζουν παρενέργειες, συνήθως μετά τη δεύτερη δόση. Η κόπωση που είναι η πιο κοινή, μπορεί να επιδεινωθεί ιδιαίτερα με τον εμβολιασμό.

Πότε να αποφύγεις την άσκηση μετά το εμβόλιο Covid-19;

Εάν θεωρείς πως μετά τον εμβολιασμό, χρειάζεσαι λίγο χρόνο μέχρι να συνέλθεις, καλύτερα να αφήσεις την άσκηση για λίγο στην άκρη, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κάποια αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό σου. Τα κοινά συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο περιλαμβάνουν: κνίδωση, πρήξιμο και συριγμό (σημάδι αναπνευστικής δυσκολίας). Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 4 ωρών από τη λήψη του εμβολίου. Εάν έχεις ιστορικό άσθματος ή αναπνευστικών προβλημάτων, καλύτερα να αποφύγεις την έντονη αερόβια άσκηση μέχρι να ξέρεις πλήρως πώς αντιδράει το σώμα σου στο εμβόλιο.

Τι είδους άσκηση μπορείς να κάνεις μετά το εμβόλιο Covid-19;

Δεν συνιστάται ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης μετά τη λήψη του εμβολίου. Ωστόσο, η άσκηση γενικά έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανοσίας, αυξάνοντας μάλιστα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σε μια έρευνα του 2021 σχετικά με την άσκηση και την ανοσία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί έως και 31% ο κίνδυνος ασθενειών που αποκτώνται μέσα σε μια κοινότητα και έως 37% ο κίνδυνο θνησιμότητας από μολυσματικές ασθένειες. Η άσκηση, επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη δραστικότητα του εμβολίου αυξάνοντας τη συγκέντρωση αντισωμάτων.

Διάβασε επίσης: 8 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέλλον με τα εμβόλια για τον κορονοϊό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i