Έντονο πιάσιμο στα σημεία - κλειδιά του σώματος; 4 ασκήσεις για πιο εύκαμπτες αρθρώσεις

Δούλεψε την ευλυγισία σου, για μεγαλύτερη ευκινησία.

εύκαμπτες αρθρώσεις iStock

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκτελέσουν απλές κινήσεις, αντιμετωπίζοντας πόνους και πιασίματα σε σημεία – κλειδιά του σώματος τους. Οι περιοχές αυτές που αντιμετωπίζουν συχνότερα πρόβλημα, είναι οι ώμοι, η σπονδυλική στήλη (στο σημείο της θωρακικής καμπύλης), οι γοφοί και οι αστράγαλοι.

Ο χρόνος, ο τρόπος ζωής καθώς και η πολύωρη καθιστική εργασία, είναι παράγοντες που οδηγούν στη μείωση της ευλυγισίας και τον περιορισμό της ευκινησίας. Εκείνο που χρειάζεται να φροντίσεις, ώστε να αποφύγεις την δυσλειτουργία αλλά και να επαναφέρεις το σώμα σου στην ιδανική στάση, είναι αρχικά να ανακαλύψεις σε ποιο σημείο διαπιστώνεται το πρόβλημα ακολουθώντας τον παρακάτω οδηγό και φυσικά να δώσεις λύσεις βελτίωσης με μερικές απλές τεχνικές.

1.Άρθρωση ώμου

Για να κατανοήσεις απόλυτα ότι οι ώμοι σου καλύπτουν όλο το φάσμα της κίνησης τους, τοποθέτησε το δεξί σου χέρι πάνω και πίσω από τον αριστερό ώμο και το αριστερό χέρι στην πλάτη. Ιδανικά πρέπει τα δάχτυλα των δύο χεριών να ενωθούν, ωστόσο μπορείς να στοχεύσεις απλώς το δεξί χέρι να φτάσει στην κορυφή της ωμοπλάτης και ο αριστερός βραχίονας στο κάτω μέρος αυτής. Φρόντισε να αλλάξεις πλευρά, ώστε να βεβαιωθείς για την κινητικότητα και των δύο άκρων.

Για να βελτιώσεις την κίνηση των ώμων, αρκεί να χρησιμοποιήσεις μια πετσέτα. Κράτησε την πετσέτα με τα χέρια σε κάθε άκρη, πίσω από την πλάτη. Δοκίμασε να τραβήξεις την πετσέτα απαλά προς τα πάνω και προς τα κάνω. Κάνε μερικές επαναλήψεις, χωρίς να ζορίσεις υπερβολικά τις αρθρώσεις σου.

2.Σπονδυλική στήλη (σημείο θωρακικής καμπύλης)

Υπάρχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη; Τράβηξε απλώς μια φωτογραφία για να το καταλάβεις. Στάσου μπροστά στον καθρέφτη, με χαλαρό το σώμα σου και τράβηξε μια φωτογραφία τη θωρακική καμπύλη. Αν είναι κυρτή και συνοδεύεται από πόνους, τότε πιθανότατα χρειάζεται να βελτιωθεί. Πώς; Με μερικές απλές διατάσεις των θωρακικών μυών.

Τοποθέτησε τους αγκώνες σου πάνω σε έναν πάγκο ή στον καναπέ, με τις παλάμες σου ενωμένες. Ακούμπησε τους γοφούς πίσω στις φτέρνες καθώς ρίχνεις το στήθος σου προς το πάτωμα. Μείνε σε αυτή τη θέση μερικά δευτερόλεπτα. Επανάλαβε την άσκηση 4 – 5 φορές.

3.Γοφοί

Το τεστ κινητικότητας για τους γοφούς είναι σχετικά απλό: Κάνε ένα βαθύ κάθισμα με ανοιχτά τα πόδια στο πλάτος των ώμων και παρατήρησε τη συμπεριφορά των γοφών σου. Αν "μαγκώνουν" σε ένα σημείο και δεν πηγαίνουν πιο κάτω ή πάνω, ή αν μετατοπίζονται προς μια κατεύθυνση χωρίς να εστιάζουν στο κέντρο, χρειάζονται σίγουρα μεγαλύτερη ευλυγισία.

Για να βελτιώσεις την κίνηση των γοφών σου, κάθισε στο πάτωμα, λύγισε τα πόδια σου ενενήντα μοίρες και διατηρώντας τον κορμό ίσιο πάνω στους γοφούς, μετακινήσου από τη μια πλευρά στην άλλη, ανοίγοντας τους γοφούς σου.

4.Αστράγαλοι

Η μειωμένη κινητικότητα των αστραγάλων συνοδεύεται συνήθως από πόνους, κράμπες και την αίσθηση "μαγκώματος".

Για να εξαντλήσεις την κινητικότητα των αστραγάλων σου, αρκεί να χρησιμοποιήσεις δύο χοντρά βιβλία ή δύο δίσκους βαρών. Τοποθέτησε τα στο πάτωμα και πάτησε πάνω μόνο με τη φτέρνα. Κάνε ένα βαθύ κάθισμα, κρατώντας το στήθος σου ψηλά και μετακίνησε πρώτα τον έναν αστράγαλο προς τα πάνω και έπειτα τον άλλον. Επανέλαβε σε κάθε πόδι 2 -3 φορές.

Για να δεις αναλυτικότερα τις ασκήσεις, παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο: 

 

Διάβασε επίσης:

Το 5λεπτο πρόγραμμα stretching που θα σου χαρίσει μεγαλύτερη ευλυγισία

Καλή φυσική κατάσταση: Όσα πρέπει να κάνουμε ΕΞΩ από το γυμναστήριο για να παραμείνουμε fit

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i