Τι είναι ο περιπατητικός διαλογισμός και πώς θα τον κάνεις;

Αν το περπάτημα είναι η νέα σου αγαπημένη άσκηση, το άρθρο αυτό σε αφορά με ποικίλους τρόπους.

περηπατητικός διαλογισμός iStock

Το περπάτημα είναι μια άσκηση που σου προσφέρεται δωρεάν, σε απελευθερώνει, ενώ τα οφέλη που θα δεις στην πορεία είναι πολλά. Και αφορούν σώμα, πνεύμα, ψυχή. Από την άλλη, είναι εύκολο να το κάνεις και δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Τενεσί διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν είχαν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνες που δεν περπατούσαν.

Μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων του αίματος, καθώς η γάμπα σου τη στιγμή που περπατάς δρα ως φλεβική αντλία μειώνοντας το φορτίο στην καρδιά. Και σίγουρα, εκτός από εύκολη αερόβια άσκηση, το περπάτημα είναι καλό με πολλούς άλλους τρόπους. Όμως αυτόν που θα σου αναλύσουμε στη συνέχεια μάλλον δεν τον είχες σκεφτεί.

Περιπατητικός διαλογισμός

Ο διαλογισμός που κάνεις ενώ περπατάς μπορεί να έχει τη βάση του στον βουδισμό, αποτελεί όμως μέρος μιας πρακτικής προς την ενσυναίσθηση. Η τεχνική αυτή έχει πολλά οφέλη και μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο γειωμένη, ισορροπημένη και γαλήνια. Σε βοηθά, επίσης, να αναπτύξεις μια διαφορετική ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το σώμα και τις σκέψεις σου.

Πώς ακριβώς γίνεται

Συνήθως, κατά τη διάρκεια του περιπατητικού διαλογισμού η προτροπή είναι να ορίσεις έναν νοητό κύκλο και να περπατήσεις σε αυτόν ενώ συγχρόνως προσπαθείς να επιβραδύνεις τον ρυθμό της καρδιάς, του μυαλού και του σώματος. Μπορείς, όμως, να κάνεις διαλογισμό περπατώντας και μια μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό που είναι σημαντικό, όπως και να έχει, είναι να βρίσκεσαι σε εξωτερικό περιβάλλον, σε ανοιχτό χώρο στη φύση, όπου τα ερεθίσματα είναι ως επί το πλείστον ευχάριστα. Ο ρυθμός πρέπει να είναι αργός ώστε να μπορέσεις να έχεις τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της χαλάρωσης, της ηρεμίας, της άσκησης και της αναζωογονητικής βόλτας. Οι συνεδρίες περιπατητικού διαλογισμού συνήθως πραγματοποιούνται μεταξύ των κλασικών διαλογισμών σε καθιστή στάση. Κι επειδή ίσως πιστεύεις ότι ο σωστός διαλογισμός γίνεται μόνο μέσω της στάσης... του λωτού, εμείς θα σου αποδείξουμε (ιδίως αν το αποδεχτείς και το κάνεις) ότι, απλώς και μόνο περπατώντας στη φύση, εύκολα μπορείς να έρθεις σε κατάσταση απόλυτης αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας και αυτεπίγνωσης.

Πώς θα ξεκινήσεις

Το να μπορέσεις να πετύχεις μέσω του περπατήματος την απόλυτη αποσύνδεση από όσα σε περιβάλλουν – έγνοιες, άγχος, εντάσεις της καθημερινότητας– είναι ό,τι καλύτερο θα σου μπορούσε να σου τύχει μέσα από την άσκηση. Συχνά παρατηρούμε αδυναμία να εστιάσουμε σε θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, ακριβώς επειδή οι εξωγενείς παράγοντες που μας επηρεάζουν δε μας επιτρέπουν να έχουμε εσωτερική ηρεμία, η σκέψη μας διασπάται και κατ’ επέκταση αγχωνόμαστε. Πριν ξεκινήσεις το περπάτημα στη φύση στο πλαίσιο του περιπατητικού διαλογισμού σου, αφιέρωσε 1 λεπτό στο να σταθείς ακίνητη, να αφουγκραστείς το περιβάλλον, να διορθώσεις τις αναπνοές σου, να έρθεις σε μια πρώτη ισορροπία και στη συνέχεια να ξεκινήσεις.

Βεβαιώσου ότι περπατάς με φυσιολογικό, αργό και σταθερό ρυθμό, αποκτώντας σταδιακά επίγνωση του εαυτού σου, των σκέψεών σου, του σώματός σου, των συναισθημάτων σου. Στην αρχή πιο επιτακτικά θα επιβάλλεις στις επιθετικές σκέψεις να αποχωρήσουν, κατακτώντας σταδιακά τον έλεγχο επάνω τους, ενώ στο τέλος του περιπάτου σου θα αντιληφθείς με χαρά ότι μέσα από την εξάσκηση και την επιμονή σου μπορείς πλέον να βάζεις καθετί στη θέση του, κρατώντας τα χρήσιμα και πετώντας τα περιττά, αυτά που γίνονται εμπόδιο στη ζωή σου. Σε λίγο θα είσαι έτοιμη να δεις ότι η επαφή με τη φύση μέσω αυτής της διαδικασίας θα σου προσφέρει την επαφή με τον εαυτό σου δίνοντάς σου πραγματική ευεξία και υγεία.

1Ενισχύει τη ροή του αίματος

Ο διαλογισμός κατά τη διάρκεια του περπατήματος χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που έχουν μια κατά τα άλλα καθιστική ζωή. Η σωστή τεχνική του περπατήματος βοηθά να ρέει το αίμα, ειδικά στα πόδια. Το συνειδητό περπάτημα, με σωστές αναπνοές και καλό πάτημα του πέλματος ώστε να ενεργοποιείται όλος ο μυς της γάμπας, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσεις την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου αν κάνεις καθιστή εργασία για παρατεταμένες περιόδους.

2 Βελτιώνει την πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ενίσχυση της πέψης, ειδικά αν αισθάνεσαι βάρος. Η κίνηση βοηθά το φαγητό να κινηθεί μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

3 Μειώνει το άγχος

Σε μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ σε νεαρούς ενήλικες συμπεραίνεται ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους όταν συνδυάζεται με διαλογισμό. Οι συμμετέχοντες που έδειξαν τις πιο σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα άγχους τους είτε χρησιμοποιούσαν το περπάτημα μαζί με τον διαλογισμό είτε απλά περπατούσαν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα στη φύση, κοντά σε βουνό ή στη θάλασσα, πετυχαίνοντας σχεδόν ασυναίσθητα την πλήρη αποφόρτιση και αποστασιοποίηση από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Κάθε συνεδρία διαλογισμού ή περπατήματος διαρκούσε 15 λεπτά.

4 Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την κυκλοφορία

Σε μικρή μελέτη του Πανεπιστημίου Γέιλ το 2016 τονίζεται ότι μια πρακτική περιπατητικού διαλογισμού είχε θετική επίδρασηστα επίπεδα  σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν εξασκούσαν παραδοσιακό περπάτημα για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για 12 εβδομάδες. Η ομάδα που έκανε τη βουδιστική πρακτική πεζοπορίας έδειξε περισσότερη βελτίωση από την ομάδα που έκανε μόνο παραδοσιακό περπάτημα.

5 Ανακουφίζει από την κατάθλιψη

Είναι σημαντικό να παραμένεις δραστήρια, ειδικά καθώς μεγαλώνεις. Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης και τη βελτίωση της διάθεσης. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014, από το Τμήμα Άθλησης του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Ταϊλάνδη, οι άνθρωποι είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά την πρακτική βουδιστικών διαλογισμών περπατήματος τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Επίσης, βελτίωσαν την αρτηριακή τους πίεση.

6 Βελτιώνει την ευεξία

Όποτε μπορείς, κάνε μια βόλτα στη φύση, όπως σε ένα πάρκο, σε έναν κήπο ή σε ένα δάσος, περιβάλλοντα που μπορεί να ενισχύσουν τα συνολικά σου αισθήματα ευεξίας και να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο ισορροπημένη. Η κολύμβηση σε μέρος χωρίς πολύ κόσμο επίσης είναι δημοφιλής για τα πλεονεκτήματά της, όπως χαλάρωση και αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα. 

7 Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Για να πάρεις όλα τα οφέλη της άσκησης, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις μια έντονη προπόνηση. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 2019 έδειξαν ότι η τακτική μέτρια άσκηση έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση της έντασης των μυών, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να αισθάνεσαι καλύτερα σωματικά. Επιπλέον, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να μειώσεις την ένταση του άγχους, ειδικά αν περπατήσεις το πρωί. Όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να σε αφήσουν με ένα ήρεμο, καθαρό μυαλό, ώστε να είσαι έτοιμη να κοιμηθείς σαν... πουλάκι το βράδυ και κάθε βράδυ.

8 Εμπνέει τη δημιουργικότητα

Η εξάσκηση της προσοχής και η καθαρότητα του πνεύματος μπορεί να σε κάνουν να έχεις καλύτερη εστίαση, κάτι που με τη σειρά του θα τονώσει τη δημιουργικότητά σου.

9 Ενισχύει την ισορροπία

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διαπιστώθηκε ότι ο περιπατητικός διαλογισμός μπορεί να ενθαρρύνει την καλύτερη ισορροπία καθώς και την ευαισθητοποίηση και τον συντονισμό των πελμάτων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i