Η γυμναστική μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άγχους;

Τι αναφέρει νέα μελέτη;

αγχος iStock

Οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης τόσο στον οργανισμό, όσο και στην σωματική διάπλαση είναι ευρέως διαδεδομένες, με τους περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν τα οφέλη τους. Βέβαια, η εκγύμναση του σώματος έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας, ανακουφίζοντας ασθένειες και χρόνιες παθήσεις. Όπως απέδειξε νέα μελέτη με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης βοηθάει σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους και των διαταραχών που προκαλεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders και βασίζεται σε 286 ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές. Οι μισοί από τους ασθενείς είχαν ζήσει με άγχος για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 39 ετών και το 70% ήταν κυρίως γυναίκες. Μέσω κλήρωσης, οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν σε ομαδικές ασκήσεις, είτε μέτριας είτε υψηλής έντασης, για χρονικό διάστημα 12 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συμπτώματα άγχους τους ανακουφίστηκαν σημαντικά, ακόμη και όταν το άγχος ήταν χρόνια πάθηση. Τα περισσότερα άτομα της μελέτης πέρασαν από ένα βασικό επίπεδο μέτριου έως υψηλού άγχους σε ένα χαμηλό επίπεδο άγχους μετά το πρόγραμμα γυμναστικής των 12 εβδομάδων. Για όσους ασκήθηκαν σε σχετικά χαμηλή ένταση, η πιθανότητα βελτίωσης όσον αφορά τα συμπτώματα άγχους αυξήθηκε κατά 3,62. Ο αντίστοιχος συντελεστής για όσους ασκήθηκαν σε υψηλότερη ένταση ήταν 4,88.

Η σημασία της έντονης άσκησης

Και οι δύο ομάδες θεραπείας είχαν προπονήσεις 60 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα, υπό την καθοδήγηση φυσιοθεραπευτή. Οι συνεδρίες περιελάμβαναν προπόνηση cardio (αερόβια) και ενδυνάμωσης. Στην αρχή ξεκινούσαν με μια προθέρμανση, ακολούθησε μια κυκλική προπόνηση 45 λεπτών και στο τέλος οι συνεδρίες έκλειναν με χαλαρωτικές διατάσεις. Τα μέλη της ομάδας που ασκούνταν σε μέτριο επίπεδο είχαν σκοπό να φτάσουν περίπου το 60% του μέγιστου καρδιακού τους παλμού -. βαθμός άσκησης που αξιολογείται ως ελαφρύς ή μέτριος. Στην ομάδα που προπονήθηκε πιο εντατικά, ο στόχος ήταν να επιτευχθεί το 75% του μέγιστου καρδιακού παλμού και αυτός ο βαθμός άσκησης θεωρήθηκε υψηλός.

Οι σημερινές καθιερωμένες θεραπείες για το άγχος είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και τα ψυχιατρικά φάρμακα. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά έχουν συνήθως παρενέργειες και οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές συχνά δεν ανταποκρίνονται στην ιατρική θεραπεία. Από την άλλη, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης. Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Maria Åberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και ειδικός στη γενική ιατρική, "Το μοντέλο που περιλαμβάνει 12 εβδομάδες φυσικής προπόνησης, ανεξάρτητα από την ένταση, αντιπροσωπεύει μια αποτελεσματική θεραπεία που θα πρέπει να διατίθεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συχνότερα για άτομα με προβλήματα άγχους".

Πηγή: University of Gothenburg

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i