Σκι: 10 χρήσιμες συμβουλές πριν ανέβεις στις χιονισμένες πίστες

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Σκι iStock

Ο χειμώνας φόρεσε επιτέλους τα λευκά του σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτό αποτελεί πρόκληση για κάθε επαγγελματία ή ερασιτέχνη σκιέρ που ανυπομονεί να "δαμάσει" και πάλι τις χιονισμένες πίστες. Το σκι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό σπορ για πολλούς καθώς συνδυάζει τον αθλητισμό με την διασκέδαση στο χιόνι.

Παρόλο που αρκετοί το κατατάσσουν στα extreme sports, λόγω των εντυπωσιακών καταβάσεων σε κατακόρυφες πλαγιές, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε στην τηλεόραση, το σκι έχει πολλές και διαφορετικές τεχνικές που μπορούν εύκολα και πρωτίστως με ασφάλεια να δοκιμαστούν από τον καθένα. Πριν ανέβεις όμως στις κατάλευκες πίστες, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές που κάθε σωστός σκιέρ ακολουθεί:

1.Σεβόμαστε πάντα τους γύρω μας: Απόφυγε να προκαλείς άλλους σκιέρ, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, ενώ φρόντιζε να μην θέτεις τους γύρω σου σε κίνδυνο.

2.Έλεγξε την ταχύτητα σου: Ανακάλυψε τις ικανότητές σου πάνω στην πίστα, έχοντας πάντα τον έλεγχο της ταχύτητας και της ισορροπίας, ώστε να μην πέσεις πάνω σε άλλους ή αντικείμενα. Εάν πιστεύεις πως ακόμα δεν έχεις το θάρρος να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της πίστας, κάνε μερικά μαθήματα με έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή για να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου.

3. Το δικαίωμα της διέλευσης: Ανεξάρτητα από το ποιος έκοψε ποιον, ο κανόνας του επισημαίνει ότι όσοι βρίσκονται κάτω από εσένα στην πλαγιά, έχουν το δικαίωμα διέλευσης. Επίλεξε τη διαδρομή ανάλογα και κρίνε την ταχύτητά σου για να μην τους θέσετε σε κίνδυνο.

4. Πάρε τον χώρο σου: Άφησε άφθονο χώρο καθώς περνάς από άλλους σκιέρ ή σνόουμπορντ, έτσι ώστε εάν το άτομο που προσπέρασες κάνει απρόβλεπτες κινήσεις, να μην υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης.

5. Η συγχώνευση: Εάν η πίστα σου πρόκειται να συγχωνευθεί με μια άλλη πίστα ή σκοπεύεις να ξεκινήσεις ξανά από μια στάση, κοίταζε πάντα ΠΑΝΩ την πλαγιά για να ελέγξεις για τυχόν επερχόμενη κίνηση κάποιου άλλου σκιέρ.

6. Στάση στην πίστα: Προσπάθησε να την αποφύγεις, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν πρόκειται να σταματήσεις, κάνε το σε ασφαλή τοποθεσία στο πλάι της πίστας, όπου θα μπορείς να ελέγχεις τι συμβαίνεις στα ψηλότερα σημεία.

7. Αναρρίχηση ή κάθοδος με τα πόδια: Επίλεξε μια ασφαλή πλευρά της πίστας όταν ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις με τα πόδια και βεβαιώσου ότι έχεις πλήρη ορατότητα από το σημείο που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή.

8. Πρόσεξε τις πινακίδες και τα σημάδια: Δώσε προσοχή σε όλες τις πινακίδες, τις σημάνσεις και τις προειδοποιήσεις που είναι διάσπαρτες γύρω από το θέρετρο. Αυτά μπορούν να σε προειδοποιήσουν για πιθανές κλειστές περιοχές, πιθανότητα χιονοστιβάδας ή αν ο καιρός πρόκειται να αλλάξει.

9. Βοήθησε: Είναι καθήκον κάθε σκιέρ και σνόουμπορντ να βεβαιωθεί ότι σε κάθε πιθανό ατύχημα, ο τραυματίας θα λάβει σωστή ιατρική φροντίδα. Έχε μαζί σου ένα φορτισμένο κινητό τηλέφωνο και καλέστε το περιπολικό του σκι σε περίπτωση ανάγκης.

10. Η ταυτοποίηση: Εάν έχεις εμπλακεί σε ατύχημα με οποιοδήποτε τρόπο, αντάλλαξε τα στοιχεία σου για λόγους ασφαλείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i