Πώς το texting επηρεάζει τον αυχένα και τη σπονδυλική σου στήλη

Και ο τρόπος για να το διορθώσεις.

texting iStock

Οι περισσότεροι θεωρούν πως το texting μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην σωματική υγεία, μόνο κατά την οδήγηση ή όταν περπατάμε στο δρόμο. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν πως η πολύωρη χρήση των smartphones καθώς στεκόμαστε ακίνητοι είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε ο Dr Kenneth K. Hansraj, Διευθυντής Χειρουργικής στον τομέα της σπονδυλικής στήλης στο "New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine" η κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω και προς τα εμπρός ασκεί τρομακτικά μεγάλη πίεση στον λαιμό και την σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 27 κιλά!

Με ποιο τρόπο το texting επηρεάζει τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε ο Dr Hansraj στο επιστημονικό περιοδικό "Surgery Technology International", το κεφάλι ενός ενήλικα ζυγίζει περίπου 4 με 5 κιλά σε ουδέτερη θέση. Καθώς το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός, η δύναμη που ασκείται στον λαιμό μπορεί να φτάσει τα 12 κιλά στις 15 μοίρες, ενώ όσο περισσότερο χαμηλώνει το κεφάλι, αυξάνεται το βάρος της πίεσης. Κάτι που σημαίνει ότι όταν το κεφάλι έχει κλίση προς τα κάτω σε βάθος 60 μοιρών, η πίεση φτάνει στα 27 κιλά.

"Aυτή η πίεση στη σπονδυλική στήλη προσθέτει επιπλέον άγχος στον κορμό, το οποίο μελλοντικά επιδεινώσει τους μύες της πλάτης και του λαιμού σε σημείο πόνου και ενόχλησης - ακόμα και σε βαθμό χειρουργικής επέμβασης" τονίζει ο Διευθυντής Χειρουργικής.

Πώς θα διορθώσεις τη στάση του σώματός σου

Κράτησε το smartphone πιο ψηλά

Είναι σημαντικό όταν μένεις πολύ ώρα ακίνητη, κοιτώντας το κινητό σου, να έχεις επίγνωση που ακριβώς βρίσκεται το κεφάλι σου, διορθώνοντας την στάση του σώματος σου όταν καταλαβαίνεις πως γέρνεις προς τα μπροστά και κάτω. Κράτησε το smartphone ψηλότερα, ευθυγραμμίζοντας τα αυτιά με τους ώμους και κρατώντας τις ωμοπλάτες προς τα πίσω.

Δοκίμασε αυτές τις στάσεις yoga

Η πρακτική της yoga στο σύνολό της βελτιώνει την στάση του σώματος, βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η στάση κόμπρα και σκύλος προς τα πάνω (Pose Cobra + Upward Dog) ανακουφίζει την ένταση και τεντώνει την περιοχή στο πάνω μέρος της πλάτης και του λαιμού.

Δες εδώ πως να τις κάνεις σωστά:

Pose Cobra:

Upward Dog: 

Stretching κεφαλιού

Τέλος ο Dr Hansraj προτείνει να δίνουμε προσοχή στην άσκηση του κεφαλιού, ακολουθώντας μερικές ασκήσεις stretching που θα περιλαμβάνουν πλάγιες κάμψεις, επέκταση και κυκλική κίνηση του κεφαλιού.

Δες μερικές ασκήσεις εδώ:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i