Ενεργητική αποκατάσταση: Γιατί αξίζει να την προσθέσεις στην fitness ρουτίνα σου;

Πάρε ένα break από τις εντατικές προπονήσεις σου και εκμεταλλεύσου το έξυπνα.

αποκατάσταση iStock

Η σημασία των διαλειμμάτων μεταξύ των δυναμικών προπονήσεων είναι άξια προσοχής καθώς το σώμα επιζητά ξεκούραση και αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων μυών, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί αλλά και σημειωθούν βελτιωμένες επιδόσεις. Όταν φτάνει η μέρα για break, πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς πρέπει να ακολουθήσουν: να ξεκουραστούν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα ή να βοηθήσουν την διαδικασία αποκατάστασης με μερικές ασκήσεις; Ιδού η απορία.

Σύμφωνα με τους fitness experts, η ενεργητική αποκατάσταση είναι σαφώς προτιμότερη από την παθητική αδράνεια. Η πρώτη περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων χαμηλής έντασης (π.χ. περπάτημα, γιόγκα, κολύμπι), σχετικά μικρής διάρκειας και ακολουθεί συνήθως εντατικές προπονήσεις. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της μορφής "ξεκούρασης" του σώματος είναι ότι συμβάλλει στην γρήγορη ανάκαμψη και αναδόμηση των μυών μετά από έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Ποια είναι τα οφέλη της ενεργητικής αποκατάστασης;

  • Αποσυμφόρηση του γαλακτικού οξέος από τους μύες
  • Αποβολή τοξινών από τους μυς διατηρώντας τους ευέλικτους
  • Μείωση του πόνου
  • Αύξηση της ροής του αίματος
  • Διατήρηση της αθλητικής σου ρουτίνας

Πώς να ασκηθείς την ημέρα της ενεργητικής αποκατάστασης;

Η ενεργητική αποκατάσταση, όπως ήδη σημειώσαμε, πρέπει να περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις, οι οποίες δεν απαιτούν μέγιστη προσπάθεια. Καλό είναι να μη συμπίπτει με τη συνηθισμένη προπόνησή σου, ώστε να αποφύγεις το αίσθημα της μονοτονίας. Ενδεικτικά μπορείς να δοκιμάσεις:

Περπάτημα ή τζόκινγκ: Ένας ήπιο περίπατος ή/και το χαλαρό τζόκινγκ, ενισχύουν τη ροή του αίματος και βοηθάνε στη γρήγορη ανάρρωση των μυών. Ακόμα και μερικά λεπτά την ημέρα μετά τη σκληρή προπόνηση, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το αίσθημα της δυσκαμψίας.

Ποδηλασία: Το ποδήλατο σε χαλαρό ρυθμό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκτήσεις ενεργή ανάκαμψη στα διαλείμματα σου. Θεωρείται ήπια άσκηση αφού δεν ασκεί σημαντική πίεση στις αρθρώσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις την ποδηλασία είτε πάνω σε στατικό ποδήλατο, είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Γιόγκα: Η ιδανικότερη επιλογή για να τεντώσεις τους πονεμένους μύες και να αποκτήσεις άμεσα περισσότερη ευλυγισία. Η ήπιες ασκήσεις γιόγκα μειώνουν επίσης το στρες και την πίεση που συσσωρεύεται σε διάφορα μέρη του σώματος.

Κολύμπι: Το κολύμπι χαλαρώνει τους μύες και ανακουφίζει τις καταπονημένες αρθρώσεις. Σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ αθλητών HIIT προπονήσεων, απέδειξε πως όταν επέλεγαν ενεργητική αποκατάσταση μέσα στο νερό, σημείωναν βελτιωμένες επιδόσεις στην εκτέλεση των δυναμικών τους ασκήσεων.

Διάβασε επίσης: 4 περίεργες αλλαγές που παρατηρείς στο σώμα σου μετά την προπόνηση 

Το λάθος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i