Ξηρότητα στα μάτια; Καταπολέμησε την με την γυμναστική

Επιστημονική μελέτη εξηγεί πώς η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει με την ξηροφθαλμία.

ξηρα ματια iStock

Όταν τα μάτια είναι ξηρά, συνοδεύονται συχνά από μια σειρά ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως φαγούρα, αίσθημα καύσου, βαριά βλέφαρα κ.α. Η ξηροφθαλμία μπορεί εύκολα να ανακουφιστεί προσωρινά με ειδικά διαλύματα για την περιοχή των ματιών, όμως σύντομα το πρόβλημα θα επιστρέψει, σηματοδοτώντας σοβαρότερους κινδύνους για την όραση με το πέρασμα του χρόνου. Μια πιο μακροπρόθεσμη λύση, φαίνεται πως είναι η ενσωμάτωση της αθλητικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας, αφού όπως αποκάλυψε σχετική μελέτη, η υγεία των ματιών βελτιώνεται σημαντικά όταν και το υπόλοιπο σώμα λειτουργεί κάτω από υγιείς συνθήκες.

Η μελέτη

Στο επιστημονικό πείραμα συμμετείχαν δύο ομάδες 26 ατόμων η κάθε μια. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να πραγματοποιεί μια συνεδρία άσκησης, πέντε φορές μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ η δεύτερη συμμετείχε μόνο σε μια. Οφθαλμολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνταν κάθε φορά πριν από κάθε συνεδρία και πέντε λεπτά μετά την λήξη αυτής για να διαπιστωθεί η επίδραση της στο δακρυϊκό φιλμ και να προσδιοριστεί η έκκριση. Αν και οι συμμετέχοντες που προπονούνταν πιο εντατικά έλαβαν περισσότερα οφέλη και οι δύο ομάδες φαίνεται πως σημείωσαν σημαντική αύξηση στην ποσότητα δακρύων αμέσως μετά την άσκηση.

Πώς η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας;

Παρόλο που η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί κυρίως μυικές ομάδες, από τις κινήσεις που εκτελεί το σώμα ωφελούνται σημαντικά και τα μάτια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν διαπίστωσε ότι αυτού του τύπου οι ασκήσεις αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση — η οποία είναι ένα μέτρο της πίεσης του υγρού μέσα στο μάτι.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το μάτι έχει μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και ονομάζεται υαλοειδές υγρό. Σκοπός του είναι να γεμίζει το πίσω μέρος του ματιού. Υπάρχει επίσης ένα πιο υδαρές υγρό, το υδατοειδές υγρό, που φτάνει στο μπροστινό μέρος. Όταν το μάτι είναι υγιές μια μικρή ποσότητα νέου υδατοειδούς υγρού εισέρχεται πάντα σε αυτό, ενώ ίση ποσότητα αποστραγγίζεται. Η ισορροπία αυτή αντιπροσωπεύει μια σταθερή πίεση στο μάτι. Εάν η πίεση είναι μικρότερη ή αυξάνεται πολύ, ενδέχεται να βλάψει το οπτικό νεύρο και να μειώσει την όραση. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση χωρίς την αντιμετώπιση βλάβης. Η άσκηση συμβάλλει επίσης στη μείωση της φλεγμονής καθώς και στην έκκριση των δακρύων, δύο παράγοντες που φροντίζουν για την υγεία των ματιών.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να αποτελεί σημάδι άλλων προβληματικών καταστάσεων του οργανισμού, για αυτό και αν γυμνάζεσαι τακτικά και παρόλα αυτά συνεχίζεις να αντιμετωπίζεις παρόμοιες ενοχλήσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i