Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αυξήσεις την ταχύτητα που τρέχεις;

Όλα είναι θέμα γενετικής αποκαλύπτει νέα έρευνα.

τρεξιμο iStock

Πολλές φορές ίσως σκέφτεσαι πως για να γίνεις μια επιτυχημένη δρομέας θα πρέπει να καταφέρεις να τρέχεις πιο γρήγορα. Πως όμως θα γίνει αυτό – αναρωτιέσαι μη μπορώντας να βελτιώσεις θεαματικά τις επιδόσεις σου. Ίσως τελικά και να μην είναι απόλυτα εφικτό, αφού όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα όλα είναι θέμα γενετικής. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Current Biology" επισημαίνει ότι τα βιολογικά χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου είναι προγραμματισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να τρέχουμε με συγκεκριμένη ταχύτητα προκειμένου να εξοικονομήσουμε ενέργεια, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο να βελτιωθεί ο χρόνος της απόδοσής μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Κουίνς συνδύασαν δεδομένα από δρομείς που παρακολουθήθηκαν σε εργαστήριο, διαπιστώνοντας πως η φυσική τάση των ανθρώπων είναι να τρέχουν με ταχύτητα που συντηρεί την απώλεια θερμίδων, κάτι που οι δρομείς, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, θα πρέπει να ξεπεράσουν. "Υποθέτουμε διαισθητικά ότι οι άνθρωποι τρέχουν πιο γρήγορα για μικρότερες αποστάσεις και στη συνέχεια επιβραδύνουν το ρυθμό τους όταν πρόκειται για μεγαλύτερες αποστάσεις", δήλωσε η Jessica Selinger, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια νευρομηχανικής στο Queens University, σε δήλωση της. Όπως επισήμανε, ωστόσο, στην συνέχεια κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα αφού οι περισσότεροι από τους δρομείς που μελετήθηκαν έτρεξαν με την ίδια ταχύτητα, είτε επρόκειτο για μια σύντομη διαδρομή, είτε για μια μεγαλύτερη άνω των 10 χιλιομέτρων.

Πώς "ξεπερνιούνται" τα φυσικά μας χαρακτηριστικά;

Παρόλο που είναι δύσκολο να παρακάμψουμε τη φυσική μας τάση να τρέχουμε με μια ορισμένη ταχύτητα με σκοπό να εξοικονομήσουμε ενέργεια, "είναι δυνατόν να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας με διαφορετικούς τρόπους ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό σε μεγαλύτερες αποστάσεις" τονίζει ο Todd Buckingham, Ph.D. επικεφαλής φυσιολόγος στο "The Bucking Fit Life", προσθέτοντας στη συνέχεια "πολλοί από αυτούς έχουν να κάνουν με τις νευρομυϊκές προσαρμογές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα".

Με την σειρά του ο Dr. Theodore Strange, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής στο Staten Island University της Νέας Υόρκης εξηγεί πως κάθε άτομο έχει διαφορετικές μυικές ικανότητες και η βελτιώση των επιδόσεων εξαρτάται από τον τρόπο που φροντίζουμε το εαυτό μας. "Με βάση το μέγεθος του σώματος, τη μυϊκή μάζα, το βάρος κ.α.,κάθε δρομέας έχει ένα συγκεκριμένο εύρος ενεργειακής απόδοσης. Οι δρομείς μπορούν να βελτιώσουν τους χρόνους τους με καλή διατροφή, γνωρίζοντας και διατηρώντας ένα καλό βάρος με το οποίο αισθάνονται άνετα, διατάσεις πριν και μετά την άσκηση, επαρκή ενυδάτωση, κατάλληλη ξεκούραση και θέτοντας στόχους τόσο για το χρόνο όσο και για την απόσταση. Το πιο γρήγορο τρέξιμο απαιτεί εξάσκηση και παρακολούθηση χρόνου με βάση την απόσταση και την ταχύτητα" επισημαίνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ιατρικής.

Διάβασε επίσης: Τρέξιμο: 6 (καλοί) λόγοι για να ξεκινήσεις αμέσως

Πώς ξεκινάμε τρέξιμο; Έτσι θα το κάνεις και θα είναι ολοκληρωμένη προπόνηση!

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i