Eco fitness: Πώς θα γυμναστείς αποτελεσματικά κοντά στη φύση

Η επαφή με τη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπούμε σε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό και φροντίδα για τον πλανήτη.

Eco fitness

Η πανδημία ήταν μια σημαντική αφορμή για να αναλογιστούμε το πόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει εξελιχθεί σε μια πολύ ανθυγιεινή, ρυπογόνα και επιβαρυντική πραγματικότητα για το περιβάλλον, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Ο πολύμηνος εγκλεισμός υπενθύμισε σε όλους μας πόσο απαραίτητη είναι η φύση
και η σχέση μας με αυτήν. Όλοι έχουμε την ευθύνη να τη διατηρήσουμε υγιή, όπως έχουμε και τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της παρούσας κατάστασης. Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος μπορεί να έχει μόνιμη επίδραση στις επόμενες γενιές και μπορούμε να ξεκινήσουμε με τους πιο απλούς τρόπους, όπως με την άσκησή μας, φτιάχνοντας το δικό μας οικολογικό πρόγραμμα γυμναστικής, αναπνέοντας καθαρό αέρα και ξεκινώντας ένα νέο άθλημα που παλιότερα θα σου φαινόταν τρελό, όπως είναι η αναρρίχηση, τα rollers, το slackline (ιμάντας ακροβασίας), ακόμα και το skateboard.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), όλοι μας βρισκόμαστε σε κίνδυνο όσο οι κλιματικές αλλαγές απειλούν την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, ειδικά τα άτομα με χαμηλούς οικονομικούς πόρους ή όσοι ζουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του πλανήτη που απειλούνται άμεσα. Ωστόσο, πραγματικά έχεις τη δυνατότητα να συνεισφέρεις στην αποφυγή αυτής της παγκόσμιας κρίσης συνδυάζοντας τα οφέλη της άσκησης στη φύση στο σώμα και στη διάθεσή σου. Με τις παρακάτω δραστηριότητες μπορείς να χρησιμοποιείς λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, να μειώνεις το αποτύπωμα του άνθρακα και παράλληλα να απολαμβάνεις πολλά σωματικά και πνευματικά οφέλη, αφού αποκτάς την ευκαιρία να βγεις από το σπίτι και να κάνεις βόλτα στη φύση.

Οργανωμένα αθλήματα στη φύση

Εάν συνηθίσεις να γυμνάζεσαι σε επαφή με τη φύση, θα θέλεις να δοκιμάσεις κι άλλες επιλογές. Μια καλή ιδέα είναι η ενασχόληση με άλλα αθλήματα που είναι
πιο εξειδικευμένα και συνήθως γίνονται ομαδικά και οργανωμένα, αφού απαιτούν τεχνικό εξοπλισμό. Τέτοια αθλήματα είναι η αναρρίχηση στο βουνό, το ράφτινγκ, το καγιάκ, η κωπηλασία, που γίνονται σε φοβερές τοποθεσίες και βέβαια απογειώνουν την αδρεναλίνη.

Πεζοπορία

Η πεζοπορία σού επιτρέπει να εξερευνήσεις τη φύση κάνοντας περιήγηση σε φοβερά τοπία ενώ γυμνάζεις τους τετρακεφάλους και τους ιγνυακούς τένοντες, καθώς τα μονοπάτια προσφέρουν συνεχώς μεταβαλλόμενο έδαφος. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου (NPS), η πεζοπορία γυμνάζει όλο το σώμα, χτίζει ισχυρούς μυς και οστά, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνει τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων και βελτιώνει την αίσθηση της ισορροπίας, επειδή τα μονοπάτια περιλαμβάνουν συχνά κλίσεις και ανώμαλο έδαφος. Έχεις επίσης πολλές επιλογές, αφού ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητες διαδρομές, ακόμα και κοντά στην Αθήνα.

Επιπλέον, η πεζοπορία βοηθά την ψυχική υγεία. Σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το 2015 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση, σε αντίθεση με το αστικό περιβάλλον, εκδήλωσαν χαμηλότερη δραστηριότητα στο σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Εάν δεν ξέρεις ποια μέρη υπάρχουν για πεζοπορία στην Ελλάδα, μπορείς να βρεις πλήθος ιστοτόπων στο Διαδίκτυο ή εφαρμογές για να κατεβάσεις στο κινητό σου και να ενημερωθείς για τις ανάλογες τοποθεσίες ή το επίπεδο δυσκολίας που προτιμάς.

Πεζοπορία: Όλοι οι λόγοι για να τη δοκιμάσεις φέτος

Περπάτημα ή τρέξιμο

Το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτούν αυτοκίνητο, αφού μπορείς να τις κάνεις ακριβώς έξω από
την πόρτα σου. Επίσης, το να περπατάς έξω από το σπίτι, αντί να τρέχεις στον διάδρομο, συμβάλλει στο να γυμνάζεις διαφορετικούς μυς των ποδιών, καθώς το έδαφος και οι συνθήκες μεταβάλλονται συχνά. Το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί, επίσης, μια καλύτερη οικονομία τρεξίματος (που σημαίνει πόση ενέργεια χρησιμοποιείς σε αερόβια ένταση), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology of Sport το 2015. Φυσικά, μπορείς να συνδυάσεις το περπάτημα ή το τρέξιμο με τη βόλτα του κατοικιδίου σου, οπότε σίγουρα θα έχεις την καλύτερη παρέα για τη γυμναστική σου.

Γιόγκα

Η γιόγκα έχει αρχίσει να γίνεται πιο δημοφιλής από ποτέ. Ένα οικολογικό μπόνους
είναι ότι δεν απαιτεί μηχανικό εξοπλισμό, παρά μόνο ελάχιστα όργανα (ένα στρώμα γυμναστικής, ένα τουβλάκι ειδικό για γιόγκα και μια ζώνη ιμάντα), ενώ επίσης μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι είτε σε εξωτερικό χώρο, σε ένα πάρκο ή στην παραλία. Προτίμησε να ξεκινήσεις με ένα πρόγραμμα σε επίπεδο αρχαρίων. Μπορείς επίσης ακόμα και μέσω υπολογιστή να κάνεις μαθήματα με κάποιον ειδικό.
 

Plogging

Μπορεί η ονομασία αυτή να μη σου ακούγεται οικεία, αλλά το plogging είναι μια οικολογική φυσική δραστηριότητα που προέρχεται από τη Σουηδία. Αντί να βγαίνεις έξω μόνο για τρέξιμο ή έναν περίπατο, περνάς τον χρόνο σου μαζεύοντας σκουπίδια στη διαδρομή. Μπορείς απλώς να έχεις μαζί σου μια σακούλα απορριμμάτων και να κάνεις πιο καθαρά τα μέρη από τα οποία περνάς. Τι καλύτερο από το να κάνεις βόλτα στη φύση, να γυμνάζεσαι και να φροντίζεις το περιβάλλον ταυτόχρονα;

Ποδηλασία στο βουνό

Μπορείς να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα που παράγεις ενώ γυμνάζεσαι και γεμίζεις αδρεναλίνη στις δύο ρόδες. Δε χρειάζεται καν να έχεις ιδιαίτερη εμπειρία για να το δοκιμάσεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiersin Psychology το 2018, από τους 1.500 περίπου ορεινούς ποδηλάτες που  συμμετείχαν το 60% δήλωσαν πως δεν είχαν ξεκινήσει το σπορ από μικρή ηλικία. Επιπλέον, το 100% των συμμετεχόντων είπαν ότι απολαμβάνουν τη φοβερή φύση, το 98% ότι το να βρίσκονται στη φύση μειώνει τα επίπεδα άγχους τους και μόλις κάτω του 90% ανέφεραν ότι η ορεινή ποδηλασία τους βοηθά να νιώθουν πιο κοντά στη φύση.

Η ποδηλασία προσφέρει τα εξής οφέλη στην υγεία:

▶ Δυναμώνει τους μυς των ποδιών.
▶ Ωφελεί τις αρθρώσεις. Εάν θεωρείς προκλητικό το τρέξιμο ή το περπάτημα, η ποδηλασία θα είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή για εσένα.
▶ Τα οφέλη που κερδίζεις από την ποδηλασία μπορούν να βελτιώσουν άλλες σωματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η αναρρίχηση σκαλοπατιών, το να σηκώνεις τα παιδιά σου στην αγκαλιά σου ή το να μεταφέρεις τα ψώνια σου μπορούν να γίνουν ευκολότερα.

Ομαδικά σπορ στην παραλία

Τώρα που ο καιρός ακόμη το επιτρέπει συνέχισε τις εξορμήσεις σε παραλίες. Εννοείται ότι θα πάρεις μαζί σου τις ρακέτες, μια μπάλα για βόλεϊ,το φρίσμπι, δεν έχει σημασία,  σημασία έχει να ασχοληθείς με κάτι που θα σε κάνει να χαρείς και να κινήσεις το σώμα σου! 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i