Σωματική άσκηση με καύσωνα: Τι πρέπει να προσέξεις;

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όταν γυμνάζεσαι προκειμένου να αποφύγεις τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις τους.

καυσωνας iStock

Το καλοκαίρι συνοδεύεται συχνά από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που πολλές φορές ίσως να σε εμποδίζει να εκτελέσεις αποτελεσματικά την καθιερωμένη fitness ρουτίνα σου. Πολλές φορές, μάλιστα, η σωματική δραστηριότητα σε περιόδους καύσωνα γίνεται όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη αν δεν λάβεις τα απαιτούμενα προστατευτικά μέτρα. Και ποια είναι αυτά;

Ενυδάτωση

Ο no1 εχθρός του οργανισμού σε περιόδους ακραίας ζέστης είναι η αφυδάτωση. Έτσι καθώς το σώμα παλεύει να διατηρηθεί δροσερό, ξεκινάει η διαδικασία της εφίδρωσης, με την οποία ωστόσο το σώμα χάνει σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Όταν ασκείσαι το σώμα ιδρώνει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της αφυδάτωσης να είναι αρκετά αυξημένος. Για να αποφύγεις την παραπάνω κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενυδατώνεις επαρκώς τον οργανισμό σου, πίνοντας νερό αλλά και ενυδατικά υγρά ακόμα και όταν δεν διψάς.

Καπέλο

Η σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο τους καλοκαιρινούς μήνες απαιτεί την εφαρμογή καπέλου στο κεφάλι, προκειμένου να αποφύγεις ηλιακά εγκαύματα, αλλά και να κρατήσεις τον ιδρώτα του τριχωτού της κεφαλής μακριά από την επιδερμίδα του προσώπου σου. Φρόντισε το καπέλο που θα χρησιμοποιήσεις να μην θερμαίνει περισσότερο το σώμα σου. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά καπέλα running για να διατηρούν ασφαλή τόσο το κεφάλι, όσο και το πρόσωπο σου στις προπονήσεις κάτω από τον καυτό ήλιο.

Δρόσισε το σώμα σου πριν την άσκηση

Ένας εύκολος και απλός τρόπος να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες όσο γυμνάζεσαι είναι να δροσίσεις το σώμα σου πριν την προπόνηση. Ένα κρύο ντους ή μερικά παγάκια σε σημεία θερμότητας όπως ο λαιμός, το εσωτερικό των αγκώνων και τα γόνατα θα βοηθήσουν τον πυρήνα του σώματος σου να διατηρηθεί σε ένα βαθμό δροσερός, διευκολύνοντας την εκτέλεση των ασκήσεων.

Φόρεσε ρούχα ειδικά για την ζέστη

Ένα παλιό κοντομάνικο ή αμάνικο μπλουζάκι για μερικά χιλιόμετρα jogging στο πάρκο δεν είναι η κατάλληλη επιλογή της ημέρες του καύσωνα. Και αυτό γιατί, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν ιδρώνεις περισσότερο και πολλά από τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά παγιδεύουν τον ιδρώτα, παρεμποδίζοντας την άσκηση. Τα ειδικά σχεδιασμένα ρούχα προπόνησης διαθέτουν υφάσματα που απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα, επιτρέποντας του να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ξέχνα το προσωπικό σου ρεκόρ

Μερικές ημέρες γνωρίζεις πως είναι αδύνατον να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου στην εκτέλεση της καθιερωμένης προπόνηση σου για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς θα πρέπει να είναι και ο καύσωνας. Όταν το σώμα σου αγωνίζεται όλο και σκληρότερα χάνει πολύτιμους ηλεκτρολύτες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Πέραν αυτού, η εξαντλητική πίεση που ασκείς στο σώμα σε συνδυασμό με την ακραία ζέστη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε τραυματισμούς αλλά και σοβαρές διαταραχές στην εσωτερική θερμότητα του σώματος.

Δες επίσης: Διατροφή για τον καύσωνα: Οι τροφές που θα σε ενυδατώσουν τώρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i