Μπορείς να γυμνάζεσαι μόνο το Σαββατοκύριακο και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα;

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την έντονη άσκηση τα Σαββατοκύριακα.

γυμναστική στο σπίτι iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι παραπονιούνται ότι παραμελούν την φυσική τους κατάσταση λόγω έλλειψης χρόνου στην καθημερινότητα τους. Ευτυχώς για εκείνους, τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine",απέδειξαν ότι η προπόνηση που "στριμώχνεται" μέσα σε δύο συνεδρίες το σαββατοκύριακο είναι το ίδιο αποδοτική με τα workouts που ακολουθούν διάσπαρτα μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στη συνολική ποσότητα της άσκησης και όχι στον αριθμό των προπονήσεων, η οποία συνίσταται να καλύπτει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βγεις για έναν χαλαρό περίπατο περίπου 20 με 30 λεπτά και έπειτα να ανεβάσεις την ένταση κάνοντας ένα δυναμικό σπριντ 10 λεπτών, επιστρέφοντας στον αρχικό ρυθμό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μια βόλτα με το ποδήλατο, ένας αγώνας τένις ή μισή ώρα κολύμβησης είναι επίσης μερικές ακόμα εναλλακτικές για να γυμναστείς εντονότερα το σαββατοκύριακο.

Από την μελέτη 350 χιλιάδων ατόμων για περισσότερο διάστημα από 10 χρόνια, προέκυψε το συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονταν δυναμικά μέσα στο σαββατοκύριακο απολάμβαναν ίδια οφέλη με εκείνους που ασκούνταν καθημερινά. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που "στρίμωχναν" τις προπονήσεις τους σε δύο ημέρες μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών οι άνθρωποι που επιλέγουν να ασκηθούν μόνο με δύο προπονήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης, θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητα τους ήπιες ασκήσεις όπως γιόγκα και πιλάτες, ενώ η έντονη σωματική δραστηριότητα πρέπει να περιλαμβάνει άρση βαρών, σπριντ σε ανηφορικό επίπεδο ή/και HIIT.

"Είτε βάλεις την άσκησή το Σαββατοκύριακο είτε την "απλώσεις" σε όλη την εβδομάδα, είναι σημαντικό να στοχεύσεις σε 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την συνολική υγεία του οργανισμού, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό" δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής μελέτης Joanne Whitmore.

Διάβασε επίσης: Γιατί η άσκηση είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i