Δυο βασικές τεχνικές αναπνοής για καλύτερη απόδοση στις προπονήσεις σου

Όταν αναπνέεις με τον σωστό τρόπο κατά την εκτέλεση μιας άσκησης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσει συντομότερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

τεχνικες αναπνοής iStock

Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό και κατ’ επέκταση το σώμα μας. Με την αναπνοή δεν λαμβάνουμε μόνο φρέσκο εισπνεόμενο αέρα, ο οποίος είναι πλούσιος σε οξυγόνο, αλλά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αποβάλλουμε από τα κύτταρα διοξείδιο του άνθρακα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο τρόπος που αναπνεύσομε είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης, που δείχνει πόσο αποτελεσματικά εκτελούμε μια άσκηση ή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Για αυτό και είναι απαραίτητο να προσέχουμε τις αναπνοές μας κατά την διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Dr. Mike Bohl, ο ρυθμός της αναπνοής, εκτελώντας μιας άσκηση, κλιμακώνεται και μπορεί να φτάσει σε σημείο να μην είναι δυνατή η ομιλία. Η περίπτωση αυτή δεν είναι ο πιο σωστός τρόπος να αναπνέεις καθώς γυμνάζεσαι, ειδικά όταν ακολουθήσεις μια προπόνηση με αντιστάσεις. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής που είναι καλό να ακολουθούνται κατά την σωματική δραστηριότητα για καλύτερες αποδόσεις:

Διαφραγματική αναπνοή

Η διαφραγματική αναπνοή, γνωστή και ως "αναπνοή από το στομάχι", ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος αναπνοής κατά την άσκηση. Το εν λόγω είδος αναπνοής περιλαμβάνει τη χρήση του διαφράγματος κατά την εισπνοή και εκπνοή, αντί να χρησιμοποιούνται οι βοηθητικοί αναπνευστικοί μύες, όπως είναι οι μύες του λαιμού. "Η σωστή τεχνική αναπνοής μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη σωστή στάση του σώματος σου και να μετακινήσεις αποτελεσματικά τον αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σου", επισημαίνει ο Dr. Bohl και συνεχίζει "Όταν εκτελείς προπόνηση με αντίστασεις, εξέπνευσε κατά τη φάση της ομόκεντρης (όταν σηκώνεις τα βάρη) και εισέπνευσε κατά τη διάρκεια της έκκεντρης φάσης (όταν κατεβάζεις τα βάρη πίσω στην αρχική θέση)".

Ελιγμός Valsalva

Η "τεχνική" αυτή αναπνοής συνίσταται κυρίως για τις προπονήσεις που περιλαμβάνουν την άρση βαρών (συνήθως πολλών κιλών). Ουσιαστικά πρόκειται για την βίαιη προσπάθεια εκπνοής έχοντας κλειστεί τόσο την μύτη, όσο και το στόμα. "Η εκτέλεση του ελιγμού Valsalva αυξάνει την πίεση μέσα στο στήθος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και να διευκολύνει την ανύψωση πολύ βαριών φορτίων" εξηγεί ο ειδικός, προσθέτοντας επίσης "Ωστόσο, δεν πρέπει να γίνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση), καθώς μειώνει τη ροή του αίματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα".

Διάβασε επίσης: Το λάθος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις σου

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i