Τα tips για να κάνεις μόνη σου ασφαλές hiking

Θέλεις να ξεκινήσεις μόνη πεζοπορία; Οι παρακάτω συμβουλές είναι χρήσιμες για την ασφάλειά σου.

Πεζοπορία unsplash

Η πανδημία άλλαξε τη ρουτίνα άσκησης για πολλούς ανθρώπους. Η γυμναστική σε υπαίθριο χώρο έγινε κάτι σαν trend, ακόμα και προγράμματα άρσης βαρών είδαμε να γίνονται σε εξωτερικό χώρο, με όποια δυσκολία συνεπάγεται αυτό (η μεταφορά του εξοπλισμού δεν είναι ό,τι πιο εύκολο). Η επαφή με τη φύση συνεπήρε πολύ κόσμο να βγει έξω και, όπως ήταν επόμενο, η εμπειρία της άσκησης εκεί ήταν καθηλωτική. Άντε μετά να περιοριστείς ξανά στους τέσσερις τοίχους ενός γυμναστηρίου. Δύσκολο, ε; Κι ενώ αρχίζει πλέον και γίνεται κάτι σαν μόδα η δραστηριότητα στην ύπαιθρο, μια άλλη ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που γυμνάζεται. Είναι αυτοί οι φίλοι μας που αποφάσισαν να πάρουν τα... βουνά πεζοπορώντας ή ορειβατώντας. Επειδή μας είπες ότι αυτή την περίοδο κι εσύ αγάπησες την πεζοπορία, ανακάλυψες νέα μονοπάτια και διαδρομές που αντιστοίχως σε έφεραν κοντά σε υπέροχες εμπειρίες και νέους μεγάλους στόχους, όπως η solo πεζοπορία, για να είσαι έτοιμη για την επόμενη περιπέτειά σου, δες παρακάτω όλα τα οφέλη της solo πεζοπορίας και πώς θα την κάνεις με ασφάλεια. Τα πρώτα –και βασικά– βήματα "Το να βγεις μόνη σου για πεζοπορία έχει τα δικά του μοναδικά οφέλη" λέει ο Janel Jensen, διευθυντής προγράμματος του Adventure Travel for REI. "Μπορείς να πας με τον δικό σου ρυθμό και να μην αισθάνεσαι πίεση να συμβαδίσεις ή να περιμένεις άλλους" εξηγεί. Κυρίως, όμως, η solo πεζοπορία "σου δίνει πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να κάνεις τη δική σου ψυχοθεραπεία". Επιπλέον, η solo πεζοπορία για εσένα που είσαι γυναίκα μπορεί να λειτουργήσει ως εξής: Να σου προσφέρει αίσθηση αυτάρκειας και αυτοπεποίθηση.

Πέντε διαδρομές στην Ελλάδα για πεζοπορία και εξερεύνηση

Εδώ ο Jensen μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές του για την προετοιμασία για την πρώτη σου μεγάλη σόλο πεζοπορία.

1/ Γράψου πρώτα σε μια ομάδα πεζοπορίας: Οι ερημιές δεν είναι ό,τι καλύτερο αν είσαι άπειρη και μόνη σου. Αλλά, αν ξεκινήσεις πρώτα μαζί με άλλες γυναίκες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι πιο σίγουρη και προετοιμασμένη μέχρι να βγεις μόνη σου.

2/ Δημιούργησε τις προϋποθέσεις: Πριν ξεκινήσεις για ένα μεγαλύτερο, πιο απομονωμένο μονοπάτι μόνη σου, είναι χρήσιμο να έχεις χτίσει την αυτοπεποίθησή σου σε μικρότερες, πιο δημοφιλείς πεζοπορίες. Κι ενώ τα πιο σύντομα, λιγότερο απότομα μονοπάτια μπορεί να μην αποτελούν την ιδανική πεζοπορία για εσένα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο βήμα. "Δοκίμασε μερικά σύντομα δημοφιλή μονοπάτια σε κοντινή απόσταση ή κάνε μια ψευδομοναχική πεζοπορία ξεκινώντας με έναν φίλο, αλλά κρατώντας αποστάσεις στο μονοπάτι" τονίζει ο Jensen.

3/ Επίλεξε το μονοπάτι σου: Αν και δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πόσες πεζοπορίες προπόνησης πρέπει να ολοκληρώσεις για να προετοιμαστείς για ένα μεγαλύτερο "ταξίδι", εφάρμοσε αυτό τον εμπειρικό κανόνα: Κατανόησε το επίπεδο της δικής σου φυσικής ικανότητας και επίλεξε ένα μονοπάτι που γνωρίζεις ότι θα σου προσφέρει την ανάταση που επιδιώκεις. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να υπολογίσεις: ο καιρός. Με άλλα λόγια, μην επιλέξεις ένα μονοπάτι με λίγη έως καθόλου σκιά το καλοκαίρι ή με την πιθανότητα χιονόπτωσης τον χειμώνα, καθώς ο κακός καιρός θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα τραυματισμού ή ασθένειας.

4/ Προμηθεύσου τον κατάλληλο εξοπλισμό: Υπάρχουν μερικά απαραίτητα πράγματα που πρέπει να βάλεις στο σακίδιό σου, σύμφωνα με τον Jensen. Αυτά περιλαμβάνουν ένα kit πρώτων βοηθειών, νερό, ελαφρύ γεύμα, αντηλιακό και φυσικά μια πολύ καλή συσκευή αμφίδρομης επικοινωνίας. Καλό είναι το σακίδιό σου να μην είναι βαρύ και να περιέχει τα βασικά και απαραίτητα. Επένδυσε στα σωστά παπούτσια, γιατί πολλά εξαρτώνται από αυτά.

5/ Εξέτασε αν είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις: "Το πιο βασικό για να απολαύσεις το ταξίδι συνοψίζεται σε έναν παράγοντα, την αυτοπεποίθηση" λέει ο Jensen και προσθέτει: "Υπάρχουν τόσο πολλές κοινωνικές πιέσεις που λένε στις γυναίκες ότι δεν μπορούν να κάνουν πράγματα όπως η πεζοπορία μόνες. Το να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου με τη γνώση που απαιτεί το εγχείρημα θα αποτελέσει το "κλειδί” της επιτυχίας σου". Εκπαίδευσε το σώμα σου, προετοίμασε τον εξοπλισμό σου και σχεδίασε την πορεία σου. Τώρα είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τα μονοπάτια που έχεις χαράξει με ασφάλεια και περηφάνια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i