Γιατί είναι σημαντική η ενδυνάμωση των αστραγάλων;

Η ποδοκνημική άρθρωση, η οποία βρίσκεται στο σημείο που συναντώνται η κνήμη με το πόδι, είναι υπεύθυνη για το εύρος της κίνησης.

stretching πελματος iStock

Δεν είναι λίγες οι μυϊκές ομάδες του σώματος μας που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα τόσο μέσω της διατροφής, όσο και μέσω της άσκησης. Πέραν των βασικών ομάδων, υπάρχουν και οι λιγότερο "γνωστοί" εκείνοι μύες που έχουν ανάγκη να εξασκηθούν μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων, που μπορεί συχνά να μην περιλαμβάνονται στο καθιερωμένο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Ανάμεσα στα σημεία αυτά βρίσκονται και οι αστράγαλοι, συγκεκριμένα η ποδοκνημική άρθρωση, η οποία συναντάται στην ένωση της κνήμης με το πέλμα και είναι υπεύθυνη για το εύρος της κίνησης του ποδιού.

Τα διαστρέμματα, αλλά και το βάρος που επιδέχεται σε κάθε ανατομική κίνηση το εν λόγω σημείο, εξασθενεί το σύμπλεγμα συνδέσμων (έξω, έσω, μπροστά και πίσω), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση της σταθερότητας. Για την αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών και την ενίσχυση της συγκεκριμένης μυικής ομάδας, απαιτείται ειδικός χειρισμός αλλά και ασκήσεις stretching, όπως η ραχιαία κάμψη. Εντάσσοντας τις παρακάτω απλές ασκήσεις στις προπονήσεις θα αποκτήσεις σιγά σιγά μεγαλύτερο εύρος στην κίνηση του πέλματος, διευκολύνοντας την ευελιξία του μυ. Προσοχή! Όπως και με την εκτέλεση ασκήσεων για άλλες μυϊκές ομάδες, είναι σημαντικό να ακούς πρώτα τις ανάγκες του σώματος σου, αλλά και να λαμβάνεις τις συμβουλές του γιατρού σου όταν υπάρχουν τραυματισμοί ή χρόνιοι πόνοι στην περιοχή.

Τέντωμα πέλματος με λυγισμένο γόνατο

Τέντωμα πέλματος με τη βοήθεια μιας πετσέτας

Τέντωμα πέλματος πάνω σε step

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i