Ποια είναι η καλύτερη ώρα προπόνησης για να χάσεις βάρος;

Όλα όσα εξηγούν οι ειδικοί.

νυχτερινη προπονήση iStock

Ίσως έχεις παρατηρήσει πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που επιδεικνύεις στο γυμναστήριο σε τακτική βάση, τελικά δεν ευδοκιμούν ιδιαίτερα και αντί να χάσεις βάρος, φτάνοντας στον επιθυμητό fitness goal, είτε παραμένεις στα ίδια κιλά, είτε πάλι προσθέτεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να φταίει η ώρα που γυμνάζεσαι; Γιατί αυτό φαίνεται πως υπαινίσσεται πρόσφατη έρευνα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η απογευματινή και βραδινή προπόνηση ενδέχεται να είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική όταν επιδιώκεις απώλεια περιττών κιλών.

Πιο αναλυτικά, η εν λόγω πανεπιστημιακή έρευνα συμπέρανε πως όταν γυμναζόμαστε από το μεσημέρι έως αργά τα μεσάνυχτα έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε το βάρος μας, αλλά και να αποφύγουμε τον διαβήτη τύπου 2, λόγω της μείωσης της αντίστασης της ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός μας. Αυτό σημαίνει ότι κατά τις απογευματινές ώρες ο οργανισμός ανταπεξέρχεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζει την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, όταν τα κύτταρα αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ορμόνη της ινσουλίνης.

Παλαιότερη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας παρατήρησε επίσης ότι η γυμναστική κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες μείωσε την αντίσταση της ινσουλίνης, βελτιώνοντας το βάρος των συμμετεχόντων. Στη μελέτη συμμετείχαν 7.000 άτομα ηλικίας 45 έως 65 ετών, με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος τους κατέτασσε τους περισσότερους στην κατηγορία των παχύσαρκων, ενώ υπήρχαν και οι συμμετέχοντες με φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Τόσο οι μεν, όσο και οι δε, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, πριν αλλά και μετά το γεύμα. Ο τρόπος ζωής έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάλυση.

Σε μια τυχαία ομάδα 955 ατόμων δόθηκε ένα επιταχυνσιόμετρο και συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες για να παρακολουθούν τα επίπεδα κίνησης και δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος για μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μείωσε την περιεκτικότητα σε λίπος στο ήπαρ και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η άσκηση το απόγευμα ή το βράδυ συνδέθηκε με μειωμένη αντίσταση κατά 18% και 25% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ομοιόμορφη κατανομή της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι μελετητές στα συμπεράσματα, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά των επιπέδων αντίστασης στην ινσουλίνης μεταξύ της πρωινής και απογευματινής προπόνησης. 

Διάβασε επίσης: Η πρωινή προπόνηση που θα σε κρατήσει fit όλη την ημέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i