Κουρασμένα μάτια από τον υπολογιστή; Δοκίμασε τις παρακάτω πρακτικές yoga

Η yoga για τα μάτια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην καθημερινή πρακτική αφού εκτός από την ξεκούραση των οφθαλμών προσφέρει ανακούφιση στον πόνο του αυχένα καθώς και των πονοκεφάλων στο μεσόφρυο.

ματια γιογκα iStock

Η πολύωρη εργασία μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, όπως επίσης και η εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου μέσα στην ημέρα, προφανώς επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ματιών και όχι μόνο αφού όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πολλές ενοχλήσεις και μακροχρόνιοι πόνοι, όπως ο πονοκέφαλος, η δυσφορία στον αυχένα, η ένταση στο μεσόφρυο, συνδέονται με τους οφθαλμούς.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, υπάρχει τρόπος να ξεκουράσεις τα μάτια σου, απομακρύνοντας τις παραπάνω ενοχλήσεις, έπειτα από μια ολόκληρη ημέρα μπροστά στην οθόνη. Αυτός δεν είναι άλλος από την yoga ματιών, μια πρακτική που επιφέρει άμεσα ανακούφιση σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια Anne Collins Duch.

Γιατί χρειάζεσαι την yoga για τα μάτια;

Όπως εξηγεί η Dr. Collins Duch "οι ασκήσεις του βολβού των ματιών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα και να επιτευχθεί ομαλή και γρήγορη κίνηση αυτών". Τα μάτια μας είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματός μας που ανταποκρίνονται στα συναισθήματα. Έτσι, όταν είμαστε νευρικοί ή φοβισμένοι ακόμα και κουρασμένοι, τα μάτια μας διαστέλλονται. Με την κατάλληλη πρακτική υπάρχει τρόπος να ανακουφίσουμε την εν λόγω ένταση των ματιών, ωφελώντας ταυτόχρονα και άλλα σημεία του σώματος μας.

Πρακτικές yoga για τα μάτια

Η φυσιοθεραπεύτρια προτείνει την επανάληψη των παρακάτω ασκήσεων δύο έως τρεις φορές την ημέρα, μαγνητοσκοπώντας μάλιστα τον εαυτό μας κατά την εκτέλεση αυτών προκειμένου να παρατηρήσουμε σε ποια κίνηση τα μάτια μας κινούνται πιο αργά ώστε να εντοπίσουμε την ένταση.

Γνέψιμο του κεφαλιού

Κράτησε τον δείκτη τεντωμένο μπροστά σε μια σχετικά μακρινή απόσταση από το σώμα σου. Έπειτα σήκωσε και χαμήλωσε αργά το πιγούνι τρεις φορές ενώ διατηρείς το βλέμμα σου καρφωμένο στον δείκτη.

Κίνηση κεφαλιού δεξιά και αριστερά

Συνέχισε κρατώντας τον δείκτη τεντωμένο μπροστά στο σώμα σου. Ξεκινώντας από το κέντρο, μετακίνησε απαλά το κεφάλι σου δεξιά και έπειτα αριστερά, κοιτώντας πάντοτε το δάχτυλο σου.

Γνέψιμο κεφαλιού από την δεξιά και την αριστερή πλευρά

Φέρε το δείκτη πιο κοντά στο πρόσωπο σου. Έπειτα ξεκινώντας από την δεξιά πλευρά, χαμήλωσε το πιγούνι σου και δοκίμασε από την αριστερή πλευρά το ίδιο. Επανέλαβε για τρεις φορές.

Από πλευρά σε πλευρά

Κράτησε τους δύο σου δείκτες τεντωμένους μπροστά στο πρόσωπο σου και το κεφάλι σε ευθεία στάση. Χωρίς να κουνήσεις καθόλου το κεφάλι, κοίταξε με τα μάτια σου πρώτα τον έναν δείκτη και μετά τον άλλο. Επανέλαβε τρεις φορές. 


 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i