To νέο fitness obsession μου: "Θα είναι σαν να παίζω τένις, αλλά δεν θα είναι"

Η fitness trainer δοκιμάζει padel, μία διαφορετική εμπειρία στο fitness και μας μιλά για την εμπειρία της αυτή.

ςσ

Από την Ιφιγένεια Μπάκα, clinical Pilates instructor (@breath_pilates_by_ifigenia).

Θα είναι σαν να παίζω τένις, αλλά δεν θα είναι τένις. Τι θα είναι; Θα είναι padel. Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, να σου το συστήσω. Padel τα κορίτσια, κορίτσια το padel!

Το padel, λοιπόν, είναι ένα άθλημα με ιστορία 45 χρόνων και καταγωγή από το Ακαπούλκο του Μεξικό το 1969. Συναρπαστικό, έντονο και δυναμικό. Ένα άθλημα που ενώ δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα (κάτι που απ' ότι βλέπω και ακούω γύρω μου αλλάζει!), συμμετέχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη δική μου επαφή με το άθλημα έγινε κάπως τυχαία, είδα το γήπεδο, είδα τους παίκτες, χάζεψα έναν αγώνα και με την πρώτη ευκαιρία -εννοείται έχοντας πάρει "άδεια" από τον γιατρό μου- έπιασα κι εγώ τη ρακέτα. Στην προκειμένη περίπτωση η ρακέτα ήταν πιο χοντρή από εκείνη του τένις και με τρύπες και γύρω μου υπήρχαν και γυάλινοι τοίχοι!

δ

Στη συνέχεια οφείλω να παραδεχτώ (συγνώμη Pilates) ότι το padel κέρδισε την προσοχή μου, μου πρόσφερε διασκέδαση και εκτόνωση.

Πρόκληση 100% και χάρη στον αγαπημένο μου σύμμαχο, που έχεις πλέον καταλάβει ότι είναι το νέο μου Garmin Venu Sq2, μπορώ να έχω όλα τα δεδομένα της προπόνησης: Πόσους παλμούς ανέβασα, σε τι καρδιαγγειακή ζώνη κινήθηκα, πόσο οξυγόνο είχα στο αίμα μου, πόσες θερμίδες έκαψα. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί όλα αυτά με ενδιαφέρουν θα σου απαντήσω πως όταν γυμνάζεσαι, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, η μέτρηση και η σύγκριση αυτών των δεδομένων είναι το it thing για να διατηρείς ζωντανό το κίνητρό σου για προπόνηση. 

Έγκυος ή μη, περιμένω να δοκιμάσεις κι εσύ αυτό το "τένις με τοίχους" που συνδυάζει τα πιο διασκεδαστικά στοιχεία του τένις, του squash και της ρακέτας και να μου πεις την εμπειρία σου. Ξέρεις που θα με βρεις! 

H πρώτη μου εμπειρία με το padel 

Επειδή ξέρω ότι σου αρέσουν οι λεπτομέρειες, θα σου τα πω όλα!

Μόλις πάτησα το πόδι μου στο γήπεδο και ξεκίνησα να παίζω, τα ξέχασα όλα. Το μυαλό μου άδειασε και αφέθηκα στη μαγεία ενός καινούργιου για μένα αθλήματος. Με το που τελείωσε το πρώτο μάθημα, δεν έβλεπα την ώρα να δω πως τελικά ανταπεξήλθε το σώμα μου σε αυτό και τσέκαρα το Garmin Venu Sq2 (τι σου έλεγα πριν για κίνητρο;;;;): Πόσες θερμίδες έχασα; Τι συνέβη στην καρδιά μου; Σε τι επίπεδο βρίσκεται το οξυγόνο μου; Ερωτήσεις που ψάχνουμε όλοι απαντήσεις μετά από μια νέα αθλητική δραστηριότητα. Ειδικά όταν δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που αγαπάς και κάνεις στην καθημερινότητά σου.

υ

Ακολουθώντας μια φιλοσοφία κίνησης εντελώς διαφορετική από αυτή του Pilates, το padel είναι ένα άθλημα του οποίου οι πρωταθλητές πολύ συχνά το έχουν χαρακτηρίσει ως "διανοητική εκγύμναση" και τελικά, πέρα από τις ενδορφίνες που είναι πάντα καλοδεχούμενες, δεν είναι και τόσο διαφορετικό από το αγαπημένο μου pilates. 

Γυμνάζοντας σώμα αλλά και πνεύμα 

Το padel δεν είναι μόνο τεχνική, πρέπει να βάλεις και το μυαλό σου να δουλέψει. Γι’ αυτό και χρειάζεται να μην σκέφτεσαι τίποτα τη στιγμή που παίζεις. Είναι μια συνεχής πρόκληση που κάνει το παιχνίδι διασκεδαστικό... αλλά και αποτελεσματικό! Το Garmin Venu Sq2 ήταν στο χέρι μου καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης και πάντα συνδεδεμένο με το κινητό μου -για να μπορώ να δω μετά ακόμη πιο αναλυτικά όσα κατέγραφε-, μετρούσε κάθε μου κίνηση, κάθε μου αναπνοή. Το πιο εντυπωσιακό που συνέβη είναι πως τελικά μια ώρα padel είναι εξίσου αποτελεσματική με 45 λεπτά τρέξιμο στον διάδρομο! 

υ

Ωστόσο εάν σε ενδιαφέρει να βλέπεις όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, η φωτεινή AMOLED οθόνη του νέου μοντέλου σου επιτρέπει να βλέπεις τα δεδομένα σου από τη φυσική δραστηριότητα με μια ματιά, ακόμη κι όταν η αντηλιά δεν σε αφήνει, ενώ η μεγάλη αυτονομία μπαταρίας που φτάνει τις 11 ημέρες, ώστε να μην μείνει "απέξω" καμία από τις προπονήσεις σου. 

24/7 σύμμαχος

Το padel, με σύμμαχο το Garmin Venu Sq 2, κατάφερε να με κάνει να ενθουσιαστώ με ακόμη ένα καινούργιο άθλημα. Αλλά το Garmin Venu Sq 2 συνεχίζει να είναι σύμμαχός μου όλη τη μέρα, κάθε μέρα: Με βοηθά να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, καθώς εκτός από την προπόνησή μου, καταγράφει δεδομένα για την υγεία μου όλη μέρα και όλη νύχτα. Τώρα ξέρω ακριβώς πως κοιμήθηκα το προηγούμενο βράδυ, πόσο έχω στρεσαριστεί μέσα στην εβδομάδα μου, τι απόθεμα ενέργειας έχω για να συνεχίσω την ημέρα μου, εάν πρέπει να πιω περισσότερο νερό, τους καρδιακούς παλμούς μου, αλλά και το οξυγόνο στο αίμα μου.

φ

Κοινώς, είναι ένα βήμα μπροστά σε κάθε μου κίνηση. Για μια έγκυο που δεν σταματά ποτέ να κινείται, σημασία έχει να καταλαβαίνει πως είναι στιγμές που χρειάζεται να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Μερικές φορές, κι εγώ η ίδια πιστεύω πως είμαι ασταμάτητη, μέχρι να έρθει ένα μικρό καμπανάκι για να μου υπενθυμίσει πως κανείς δεν μπορώ να κινούμαι συνεχώς και για πάντα. Ειδικά όταν σε αυτό το σώμα συγκατοικώ με ακόμη ένα πολύ μικρό ανθρωπάκι.

Δες περισσότερα για τη νέα σειρά smartwatch της Garmin Venu Sq 2 στο garmin.gr και στο Instagram account @garmingreece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i