Περπάτημα: Μύθοι και αλήθειες για την πιο δημοφιλή αερόβια άσκηση

Είναι το περπάτημα τελικά η πιο αποτελεσματική cardio άσκηση;

περπάτημα iStock

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να βάλεις το περπάτημα ως άσκηση στην καθημερινότητα σου, με τους πιο δημοφιλείς να είναι η βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης με τον πιο απλό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό τρόπο, όπως επίσης και η ενίσχυση της καρδιάς, του κυκλοφορικού συστήματος, των πνευμόνων.

Το περπάτημα – ειδικά σε εξωτερικό χώρο – έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί υπέρ της γενικότερης ευεξίας του οργανισμού, προάγοντας την καλή διάθεση και ηρεμία. Ωστόσο, η δημοφιλής αυτή άσκηση αερόβιας γυμναστικής – την οποία μπορείς να εφαρμόσεις όπου και αν βρίσκεσαι χωρίς να χρειάζεσαι απολύτως κανέναν εξοπλισμό – συνοδεύεται από παρερμηνείες και ανακρίβειες, προκαλώντας συχνά σύγχυση για το τι τελικά ισχύει.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το περπάτημα

Μύθος no1: Για να γυμναστείς επαρκώς με το περπάτημα πρέπει να συμπληρώσεις 10.000 βήματα ημερησίως

Η παραπάνω διαπίστωση δεν ανήκει καν στην επιστημονική κοινότητα, αλλά στον κλάδο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης, αφού όπως είναι γνωστό το ρεκόρ των 10.000 βημάτων ημερησίως ξεκίνησε ως μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας προώθησης του υγιεινού lifestyle με την βοήθεια ενός smartwatch. Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν τον συγκεκριμένο αριθμό ως τον ιδανικό ημερήσιο στόχο βημάτων.

Αλήθεια: Το περπάτημα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "British Journal of Sports Medicine", το περπάτημα – η ήπια αερόβια άσκηση – ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυξάνει τον καρδιακό παλμό, την ροή του αίματος, τα οποία με την σειρά τους εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού. Από την έρευνα προέκυψαν επίσης τα δεδομένα, ότι όσοι άνθρωποι δήλωναν ότι γυμνάζονται τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα με αερόβια άσκηση, εμφάνιζαν 43% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Διάβασε επίσης: Περπάτημα στο διάδρομο: Η προπόνηση για απώλεια κιλών (και οι κινήσεις για ενδυνάμωση κοιλιάς)

Μύθος no2: Το τρέξιμο είναι πιο ωφέλιμο/αποτελεσματικό από το περπάτημα

Όπως εξηγεί ο Michael Fredericson, φυσιοθεραπευτής και χειρούργος ιατρός στο Stanford Medicine, τόσο το περπάτημα, όσο και το τρέξιμο είναι εξαιρετικά ωφέλημα για τον οργανισμό και είναι σχεδόν αδύνατο να συγκριθούν καθώς όλα εξαρτώνται από τον στόχο που θέλει να πετύχει ο κάθε αθλητής. Για παράδειγμα, με το τρέξιμο επιτυγχάνεται γρηγορότερη απώλεια βάρους, ενώ με το περπάτημα μειώνονται η αρτηριακή πίεση, η κακή χοληστερόλη, βελτιώνεται ο ύπνος κ.α.

Αλήθεια: Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες περπατώντας, θα πρέπει να διανύσεις περισσότερα χιλιόμετρα

Όσο μεγαλύτερη ένταση έχει μια άσκηση, τόσο περισσότερες θερμίδες καταφέρνει να κάψει το σώμα. Το τελευταίο, ωστόσο, εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό από την σύσταση και το βάρους του σώματος. Το Harvard Health δημοσίευσε συγκρίσεις των θερμίδων που καίγονται σε 30 λεπτά με βάση τη δραστηριότητα και το εύρος βάρους. Ένα άτομο 155 κιλών καίει 133 θερμίδες ανά 30 λεπτά περπάτημα με 3,5 χιλιόμετρα την ώρα και 175 θερμίδες ανά 30 λεπτά περπάτημα με 4 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν ο στόχος κάποιου είναι η απώλεια λίπους, θα πρέπει να περπατήσει σε υψηλότερη ένταση ή να περπατήσει για πολύ περισσότερη ώρα από άλλες δραστηριότητες για να φτάσει στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μύθος no3: Για να απολαύσεις τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα πρέπει να περπατάς 30 συνεχόμενα λεπτά

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο Φυσικής Δραστηριότητας, 150 έως 300 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας είναι η απαιτούμενη εβδομαδιαία ποσότητα αερόβιας άσκησης, η οποία αντίστοιχη σε 30 ή 50 λεπτά την κάθε ημέρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα λεπτά αυτά πρέπει να συμπληρώνονται σε ένα συνεχόμενο μισάωρο/πενήντα λεπτά. Μπορείς να χωρίσεις τα λεπτά αυτά σε μικρότερη μέρη των 10 ή 15 λεπτών ειδικά όταν η μέρα σου είναι γεμάτη υποχρεώσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i