Δεν πεινάω μετά την προπόνηση, πρέπει να φάω;

Είναι απαραίτητο να τρώμε μετά την άσκηση, ακόμα και αν δεν πεινάμε;

μετά την προπόνηση iStock

Μετά από μια επίπονη προπόνηση, είναι συνηθισμένο να πεινάς. Ωστόσο, αυτή η πείνα δεν είναι απλώς μια λαχτάρα για φαγητό, αλλά και μια φυσική ανταπόκριση του σώματος στη σωματική δραστηριότητα. Η κατανάλωση των σωστών τύπων τροφίμων μετά την άσκηση είναι απαραίτητη για να ανεφοδιάσει το σώμα σου και να εξασφαλίσει τη βέλτιστη ανάκαμψη των μυών.

Γιατί, συνήθως, αισθάνεσαι πεινασμένη μετά από μια προπόνηση;

Όταν ασκείσαι, το σώμα χρησιμοποιεί γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια στους μύες και το συκώτι. Η εξάντληση των επιπέδων γλυκογόνου προκαλεί ορμόνες πείνας όπως η γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη και τη λεπτίνη, που σηματοδοτεί την πληρότητα. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, μια ορμόνη στρες που μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της όρεξης.

Το φαγητό μετά από μια προπόνηση είναι απαραίτητο

Αν και μπορεί να σκεφτείς να παραλείψεις ένα γεύμα ή ένα σνακ μετά την άσκηση, ο ανεφοδιασμός του σώματός είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανάκαμψη. Το να μην τρως μετά από μια προπόνηση μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη των μυών, καθιστώντας σε πιο ευαίσθητη σε τραυματισμό ή κόπωση. Η κατανάλωση των σωστών τροφίμων μετά από μια προπόνηση είναι εξίσου απαραίτητη. Το γεύμα μετά την προπόνηση θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες για να βοηθήσει στην επισκευή και την κατασκευή μυϊκών ιστών, στους υδατάνθρακες για να αναπληρώσεις τις αποθήκες γλυκογόνου και τα υγιή λίπη για παρατεταμένη ενέργεια.

Δεν πεινάω μετά την προπόνηση, πρέπει να φάω; 

Το σώμα του καθενός αντιδρά διαφορετικά στην άσκηση και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην νιώθουν πείνα αμέσως μετά από μια προπόνηση. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ανεφοδιάσεις το σώμα σου με τα σωστά θρεπτικά συστατικά μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο, συνήθως εντός 1-2 ωρών μετά την άσκηση. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι πείνα, κατανάλωσε ένα ελαφρύ σνακ ή γεύμα που έχει ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών. Αυτό θα σε βοηθήσει να επισκευάσεις και να δημιουργήσεις μυϊκό ιστό και να παρέχεις παρατεταμένη ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

Πόσο πρέπει να φας μετά από μια προπόνηση;

Η ποσότητα των τροφών που πρέπει να καταναλώσεις μετά από μια προπόνηση εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής σου. Γενικά, η κατανάλωση 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά μετά την άσκηση συνιστάται για τη βελτιστοποίηση της ανάκτησης των μυών. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός πλούσιου σε υδατάνθρακες σνακ ή γεύμα μέσα σε μια ώρα από την ολοκλήρωση της προπόνησής σου μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου.

Τι πρέπει να αποφύγεις μετά από μια προπόνηση;

Μετά από μια προπόνηση, είναι καλύτερο να αποφύγεις τρόφιμα που είναι υψηλά σε λίπος, ζάχαρη ή επεξεργασμένα. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και να καθυστερήσουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, παρεμποδίζοντας την ανάκτηση των μυών. Επιπλέον, τα ζαχαρούχα ποτά ή το αλκοόλ μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα και να βλάψουν την ανάκτηση των μυών.

Η αίσθηση της πείνας μετά από μια προπόνηση είναι φυσιολογική και είναι ζωτικής σημασίας να καταναλώνουμε τους σωστούς τύπους τροφίμων για να αναπληρώσουμε τα αποθέματα ενέργειας του σώματός μας και να βελτιστοποιήσουμε την ανάκαμψη των μυών. Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος που περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή λίπη μέσα σε μια ώρα από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάκτησης των μυών και στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού. 

Πώς να τροφοδοτήσεις το σώμα σου πριν και μετά την προπόνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i