Να γυμναστείς αν έχεις πόνο στο γόνατο; Ποιες ασκήσεις να προτιμήσεις;

Και τα δύο πράγματα που θα ήταν καλό να αποφύγεις.

ασκήσεις Istock

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μώρος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ιδιοκτήτης του health & performance centre FitnessArt.

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς στο γυμναστήριο αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό.

‣ Να γυμναστείς αν έχεις πόνο στο γόνατο;

Αν υποφέρεις από πόνο στα γόνατα, μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει έγκυρη απάντηση.

‣ Τι θα σε βοηθήσει – τι να αποφύγεις:

Από τη στιγμή που ο γιατρός σου θα δώσει την έγκριση, η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά στο να διαχειριστείς αυτά τα προβλήματα στο μέλλον δυναμώνοντας τους μυς που στηρίζουν τα γόνατα.

1. Μια πολύ απλή άσκηση για να ξεκινήσεις είναι οι απλές διατάσεις. Ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα και λύγισε το ένα σου γόνατο. Το πέλμα πρέπει να ακουμπά στο πάτωμα και το άλλο σου πόδι να είναι στο πάτωμα, ίσιο. Σήκωσε το λυγισμένο πόδι ελαφρώς και εκτέλεσε 3 σετ των 10-15 επαναλήψεων. Κάνε το ίδιο και με το άλλο πόδι.

2. Προβολές προς τα πίσω: Οι προβολές προς τα πίσω είναι οι λιγότερο επιβαρυντικές για το γόνατο. Η οδηγία για το άνοιγμα του ποδιού είναι "όσο αντέχεις", ενώ το λυγισμένο γόνατο δεν πρέπει να περνά σε μια ευθεία τη μύτη του ποδιού.

3. Squat στον τοίχο: Μια πολύ καλή άσκηση για την εκμάθηση της τεχνικής του κανονικού squat και την αποφυγή τραυματισμών. Είναι όμως και ένας καλός τρόπος για να κάνεις καθίσματα με μικρότερη επιβάρυνση στα γόνατα.

4. Γέφυρα: Εξασκεί τη σταθεροποιητική λειτουργία στο γόνατο. Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα γόνατα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία τώρα. Επίσης, μπορείς να κάνεις ποδηλασία, περπάτημα και διατάσεις που θα σου προτείνει ο φυσικοθεραπευτής σου.

‣ Τι να μη δοκιμάσεις: Τα δύο πράγματα που θα ήταν καλό να αποφύγεις στη μετατραυματική γυμναστική σου είναι το τρέξιμο και οι εκτάσεις των ποδιών σε μηχανήματα με βάρη, που θα επιβαρύνουν περισσότερο την άρθρωση.

Διάβασε επίσης: Αποκατάσταση τραυματισμών με βλαστοκύτταρα: Είναι αποτελεσματικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i