Οι 6 τύποι χιούμορ και πώς αυτό επηρεάζει τις σχέσεις

Υπάρχουν 6 τύποι χιούμορ - ποιος από αυτούς σε περιγράφει;

funny girl iStock

Το τι βρίσκει ο καθένας αστείο είναι στην πραγματικότητα βαθιά προσωπικό και μπορεί να αποκτήσει κανείς πολλές πληροφορίες για το είδος του ανθρώπου που είναι κάποιος από αυτά με τα οποία γελάει. Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη χιούμορ και μπορούν να "φτιάξουν" ή να "χαλάσουν" μια σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή το χιούμορ είναι σαν τους ανθρώπους, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Στην πραγματικότητα λοιπόν και σύμφωνα με την ιστοσελίδα γνωριμιών eharmony, υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη χιούμορ, που σημαίνει ότι αυτό που είναι αστείο για κάποιον, μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλον. "Οι επιστήμονες δεδομένων μας εργάστηκαν εκτενώς με 1.500 μέλη του eharmony για να διαπιστώσουν ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι χιούμορ, από το σωματικό χιούμορ μέχρι το αυτοσαρκαστικό χιούμορ" λέει στο Body+Soul η ειδικός σε θέματα σχέσεων στο eharmony, Rachael Lloyd και προσθέτει,"Αυτό εξηγεί γιατί όλοι μας έχουμε διαφορετικές εκδοχές χιούμορ και αυτό που ένα άτομο θεωρεί ξεκαρδιστικό μπορεί να αφήσει κάποιον άλλον ‘παγωμένο’".

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι τύποι χιούμορ;

1.Λογοπαίγνια

Το πρώτο είδος χιούμορ περιλαμβάνει τα λογοπαίγνια, την έμφαση σε απροσδόκητες σημασίες και τη χρήση ορισμένων λέξεων.

2.Αυτοσαρκασμός

Πρόκειται για ένα στυλ όπου ένα άτομο διακωμωδεί τον εαυτό του και τις ελλείψεις του για να διασκεδάσουν οι άλλοι.

3. Dark χιούμορ

Το "μαύρο" χιούμορ επικεντρώνεται στη διακωμώδηση ανθρώπων και θεμάτων που γενικά θεωρούνται σοβαρά ή ταμπού, όπως ο θάνατος, η ασθένεια κλπ.

Ο Ricky Gervais είναι ένας από τους πιο γνωστούς κωμικούς που το κάνει αυτό (και που συχνά το κάνει μπροστά στα μάτια εκείνων που βρίσκονται στο επίκεντρο του αστείου του).

4.Σουρεαλιστικό

Το σουρεαλιστικό χιούμορ βασίζεται σε σκόπιμες παραβιάσεις της αιτιώδους λογικής, παράγοντας γεγονότα και συμπεριφορές που είναι προφανώς παράλογες. Η κλασική βρετανική σειρά σκετς Monty Python είναι ίσως το κορυφαίο παράδειγμα σουρεαλιστικού χιούμορ.

5. Το σωματικό χιούμορ

Το σωματικό χιούμορ περιλαμβάνει σωματικές λειτουργίες όπως π.χ. ρέψιμο καθώς και το χιούμορ που έχει σεξουαλικό χαρακτήρα).

Πρόκειται για αυτά που συχνά τα έφηβα αγόρια βρίσκουν διασκεδαστικά, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι ένας τύπος χιούμορ που μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή.

6.Φυσικό χιούμορ

Τέλος, το φυσικό χιούμορ στηρίζεται σε σωματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόμου. Το τηλεοπτικό franchise Jackass είναι ένα καλό παράδειγμα για αυτό, όπου το καστ των εννέα ατόμων εκτελούσε ακροβατικά και φάρσες μεταξύ τους ή στο κοινό, μερικές φορές επικίνδυνες ή απλώς ανόητες.

Διαβάστε Επίσης

Πώς το χιούμορ επηρεάζει τις σχέσεις

Αλλά πέρα από τα αστεία, τι σημασία έχει σε τι τύπο χιούμορ ανήκει κάποιος; Λοιπόν, θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία: Ο καθηγητής Jeff Mio, ψυχολόγος που έχει πραγματοποιήσει έρευνα στον τομέα του χιούμορ, λέει ότι αυτοί οι έξι τύποι μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση κάποιου με τους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου του, ιδιαίτερα αν δεν μοιράζονται τον ίδιο τύπο χιούμορ.

"Ορισμένοι άνθρωποι απλώς δεν εκτιμούν τις διαφορετικές μορφές χιούμορ, οπότε μπορεί να αντιδράσουν με εχθρότητα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εκτιμούν τις διαφορετικές μορφές χιούμορ και να γελούν με κάτι, παρόλο που οι ίδιοι δεν θα έλεγαν ποτέ κάποιο αστείο που ανήκει σε αυτό το είδος χιούμορ", εξηγεί.

"Τέλος, κάποιοι άνθρωποι μπορεί απλώς να μην καταλαβαίνουν το χιούμορ, οπότε δεν γελούν, αλλά ούτε και αντιδρούν με εχθρότητα".

Ακόμη, το χιούμορ μπορεί επίσης να δώσει μια εικόνα της προσωπικότητας του άλλου ή να αποδειχθεί αποκαλυπτικό για το πώς είναι πραγματικά αυτός. "Οποιοδήποτε είδος χιούμορ μπορεί να κάνει κάποιον να εκληφθεί ως συμπαθητικός ή το αντίθετο. Το χιούμορ μπορεί να γίνει αντιληπτό ως συμπαθητικό όταν οι αποδέκτες αντιλαμβάνονται τον αφηγητή του ως προσιτό, αστείο ή καλό παιδί", λέει.

"Το αντίθετο συμβαίνει όταν οι παραλήπτες του χιούμορ αντιλαμβάνονται τον αφηγητή του αστείου ως κοροϊδευτικό, αναίσθητο ή κάποιον που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i