Gaslighting: Τι είναι και πώς μπορείς να καταλάβεις αν σου συμβαίνει;

7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει πέσει θύμα gaslighting.

gaslighting iStock

Το gaslighting δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά με την έξαρση της χρήσης εφαρμογών γνωριμιών φαίνεται να ακούγεται τελευταία περισσότερο από ποτέ. Πρόκειται για μια μορφή χειραγώγησης που χρησιμοποιείται στις σχέσεις και τα ραντεβού, όπου ο ένας σύντροφος προσπαθεί να κάνει τον άλλον να αμφισβητεί τη λογική του, τη μνήμη του και τη διαδικασία σκέψης του, λέγοντας ψέματα και χειραγωγώντας τον. Είναι εξαιρετικά συχνό δυστυχώς και χρησιμοποιείται από "players", ναρκισσιστές και όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τον άνθρωπο που έχουν δίπλα τους. Είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης.

Ένα παράδειγμα gaslighting μπορεί να είναι κάποιος που απατά. Όταν ο σύντροφός του βρίσκει αποδείξεις, τότε προσπαθεί να τον βγάλει τρελό και να τον πείσει ότι παρερμηνεύει την κατάσταση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένας κακοποιητής που κάνει τον σύντροφό του να αισθάνεται ότι εκείνος τον ώθησε στην κακή μεταχείρισή του, λόγω της συμπεριφοράς του.

Η ψυχολογική κατάρρευση του θύματος είναι ο στόχος στο gaslighting. Μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικό και να οδηγήσει σε κατάθλιψη όσους έχουν πέσει θύματα αυτής της συμπεριφοράς.

Αν ποτέ αντιμετωπίσει κανείς τον χειραγωγό για τις πράξεις και τις παραβατικές συμπεριφορές του, εκείνος θα απαντήσει λέγοντας ότι η μνήμη του συνομιλητή του είναι λανθασμένη ή ότι δεν έφταιγε ο ίδιος. Πάντα θα υπάρχει μια άρνηση ή μια δικαιολογία και αναπόφευκτα θα παριστάνει το θύμα.

Ο gaslighter θα φαίνεται επιφανειακά εξαιρετικά σίγουρος για τον εαυτό του. Συχνά μιλάει εγκωμιαστικά ή καυχιέται για τα κατορθώματά του και αναζητά την προσοχή. Ακόμα και αν κάποιος άλλος πει κάτι για τον εαυτό του, εκείνος θα βρει κάποιο τρόπο να μετατοπίσει τη συζήτηση πάλι σε αυτόν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μοναδικός σκοπός της συζήτησής του ή ακόμα και ολόκληρης της σχέσης, είναι να εξασφαλίσει θαυμασμό και να εκπληρώσει προσωπικά οφέλη.

Ακόμη, δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι έκανε λάθος. Αντ' αυτού, θα μετατρέψει κάθε συζήτηση σε μια ευκαιρία να τονίσει ότι έχει δίκιο, ενώ δεν ζητά ποτέ συγγνώμη. Κάνει συνεχώς προσβλητικά αστεία για τον σύντροφό του με τέτοιο τρόπο που τον πληγώνει, αλλά παραμένει άμεμπτος, επιμένοντας ότι ο άλλος είναι αυτός που δεν αντέχει τα αστεία ή είναι πολύ ευαίσθητος. Κάνει κακά σχόλια, κοροϊδεύει τις ανασφάλειες του συντρόφου του και προσπαθεί να τον κάνει να νιώθει άσχημα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί ένα φιλικό ύφος, μπερδεύοντας σκόπιμα το θέμα.

Οι gaslighters δεν έχουν καμία ενσυναίσθηση. Δεν μπορούν να σκεφτούν από την οπτική γωνία κάποιου άλλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να καταλάβουν πώς νιώθουν οι άλλοι. Ακόμη και αν ο σύντροφός τους αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν θα διστάσουν να τον εκμεταλλευτούν για προσωπικό όφελος. Συχνά γίνονται προσβλητικοί και δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων.

Ακόμη, κάνουν συνέχεια αρνητικά σχόλια για άλλους ανθρώπους στον σύντροφό τους και με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν τις αλληλεπιδράσεις του με πρόσωπα που τον αγαπούν και νοιάζονται για εκείνον. Όσο πιο απομονωμένο και αποστασιοποιημένο τον κάνουν να νιώθει, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτούς να τον ελέγχουν και να τον χειραγωγούν. Θα παρουσιαστούν ως οι απόλυτοι σωτήρες που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί και να βασιστεί πάνω τους και θα χειραγωγήσουν τον σύντροφό τους ώστε να εγκαταλείψει άλλους που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να δει την πραγματική τους ταυτότητα.

Επίσης οι gaslighters έχουν λίγους φίλους και συχνά διηγούνται ιστορίες για διαλυμένες φιλίες και δικαιολογίες που εξηγούν γιατί πάντα έφταιγε ο άλλος και πως εκείνοι ήταν το θύμα.

Αν ο σύντροφός τους έχει αποφασίσει ότι φτάνει πια και προσπαθήσει να τερματίσει τη σχέση, θα γίνουν γοητευτικοί και ιδιαίτερα αγαπητοί για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα συμπεριφέρονται σαν να έχουν αλλάξει, αλλά στη συνέχεια θα ξαναγίνουν χειραγωγικοί αν τους δοθεί η ευκαιρία πάλι να μπουν στο παιχνίδι.

Αν ο σύντροφός τους δεν υποκύψει στην ψεύτικη γοητεία τους, είναι πολύ πιθανό να το δουν ως μια μορφή ασέβειας και ήττας και να ξεσπάσουν εναντίον του προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τον βλάψουν συναισθηματικά. Μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να βγαίνουν αμέσως με κάποιον άλλο, μόνο και μόνο για να τον κάνουν να νιώσει ζήλια.

7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει πέσει θύμα gaslighting

  • Αισθάνεται ανίκανος να εμπιστευτεί την κρίση του.
  • Συχνά πιστεύει ότι κάτι συνέβη με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά ο σύντροφός του θα "διορθώνει" συνεχώς την ερμηνεία του για τα γεγονότα.
  • Αισθάνεται άγχος και αβεβαιότητα σχετικά με τη μνήμη του για τα γεγονότα και την ικανότητά του να σχεδιάζει πράγματα για το μέλλον.
  • Είχε άσχημα συναισθήματα μέσα του, αλλά ο ίδιος ή ο σύντροφός του τον έπεισαν να μην τα αναγνωρίσει.
  • Βρίσκει δικαιολογίες για την κακή συμπεριφορά του συντρόφου του, μερικές φορές με τη μορφή του να κατηγορεί τον εαυτό του ή να αισθάνεστε απογοητευμένος που "παρεξήγησε".
  • Ο σύντροφός του ρίχνει όλες τις ευθύνες για οποιοδήποτε πρόβλημα σε εκείνον.
  • Νιώθει τακτικά την ανάγκη να απολογείται, ακόμη και σε άτομα εκτός σχέσης, για πράγματα για τα οποία δεν χρειάζεται να απολογηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i