Θεραπεία ζευγαριών: Σημάδια που μαρτυρούν πως η σχέση σου θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή τη μέθοδο

Όλες οι σχέσεις έχουν τα σκαμπανεβάσματά τους, αυτή είναι η φύση μιας σοβαρής "συνεργασίας", αλλά πώς μπορεί ένα ζευγάρι να ξέρει αν υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα στη σχέση του, σε σημείο που να το ωφελούσε μια θεραπεία ζεύγους;

woman therapist iStock

Τι είναι η θεραπεία ζευγαριών

Ένας θεραπευτής ζευγαριών βοηθά να εντοπιστούν θέματα ή προβλήματα σε μια σχέση σε έναν ασφαλή, μη επικριτικό χώρο όπου μπορούν και οι δύο σύντροφοι να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους.

Η θεραπεία ζευγαριών είναι μια βραχυπρόθεσμη δέσμευση, συνήθως έξι έως 12 εβδομαδιαίες ωριαίες συμβουλευτικές συνεδρίες με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή σχέσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημάδια που δείχνουν ότι η θεραπεία ζευγαριών ή η συμβουλευτική σχέσεων θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε μια σχέση είναι τα παρακάτω. 

Διαβάστε Επίσης

Συχνές συγκρούσεις που δεν επιλύονται

Οι διαφωνίες σε κάθε σχέση είναι υγιείς. Ένας υγιής καυγάς είναι εκείνος όπου μπορεί καθένας να εκφράσει τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του σχετικά με το εκάστοτε θέμα χωρίς να μετατραπεί σε έντονο καυγά.

Η συχνή διαφωνία (ειδικά για ασήμαντα θέματα), οι χαρακτηρισμοί, η επιθετικότητα ή η χρήση της διαφωνίας προς εκνευρισμό του συντρόφου είναι σημάδια ότι μάλλον το ζευγάρι πρέπει να δει έναν ψυχολόγο. Μπορεί όλοι αυτοί οι καβγάδες να προέρχονται από μια κύρια υποκείμενη σύγκρουση- σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να μάθει πώς να επικοινωνεί τις διαφωνίες του πιο αποτελεσματικά και ήρεμα.

Διαβάστε Επίσης

Έλλειψη σύνδεσης ή οικειότητας

Μια υγιής σχέση δεν χρειάζεται το σεξ για να ευδοκιμήσει, αλλά αν ένας από τους δύο συντρόφους θρηνεί την απώλεια της προσωπικής τους ζωής, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Για κάποιους, η οικειότητα και το σεξ είναι ένας τρόπος έκφρασης της αγάπης, της δέσμευσης και της εκτίμησης για τον σύντροφό τους.

Το σεξ μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τα ζευγάρια να νιώσουν πιο δεμένα, να προκαλέσει μια αίσθηση του ανήκειν και να τα βοηθήσει να νιώσουν πιο κοντά. Ένα ζευγάρι μπορεί να αισθάνεται λιγότερο συνδεδεμένο όταν δεν υπάρχει σωματική οικειότητα. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει και τα δύο ζευγάρια να επεξεργαστούν αυτή τη σύγκρουση και να βρουν τη χρυσή τομή.

Ταυτόχρονα, οι δύο σύντροφοι μπορεί να νιώσουν ότι οι σεξουαλικές τους ορμές διαφέρουν, οπότε, ακόμη και αν θέλουν να κάνουν σεξ, υπάρχουν στιγμές που ο ένας σύντροφος μπορεί να θέλει αλλά ο άλλος όχι και το αντίστροφο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορεί να προσφέρει η θεραπεία για να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα.

Αίσθημα κατάθλιψης ή απελπισίας εξαιτίας των δυσκολιών στη σχέση

Αν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι η σχέση του αποτελεί σημαντική πηγή άγχους - ή αισθάνεται συνεχώς πεσμένος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχέση του - τότε αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι πρέπει να πάει σε θεραπεία.

Το να παραδεχτεί ότι κάποιος που αγαπά δεν τον κάνει ευτυχισμένο - ή ότι η σχέση είναι η αιτία της αναστάτωσής του, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, μια σχέση δεν είναι πλέον υγιής όταν επηρεάζει την ατομική ευημερία.

Απώλεια εμπιστοσύνης λόγω ψεύδους/τρίτου προσώπου

Τα προβλήματα εμπιστοσύνης μέσα στη σχέση μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο. Όχι μόνο κάνει το άτομο να αισθάνεται αποκομμένο, αλλά μπορεί επίσης να το κάνει να αισθάνεται ασταθές μέσα στη σχέση. Μια υγιής σχέση είναι αυτή που βασίζεται σε θεμέλια εμπιστοσύνης.

Η δυσπιστία στις σχέσεις δεν προκαλείται πάντα από μία σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης, αλλά μάλλον από πολλές μικρότερες περιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου. Μια αθετημένη υπόσχεση εδώ, μια χαμένη προθεσμία εκεί και ένα μοτίβο αναξιόπιστης, ανήθικης, ανίκανης ή αδιάφορης συμπεριφοράς είναι αρκετά.

Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή, προστατευμένο και εμπιστευτικό χώρο ώστε ένα ζευγάρι να ανοιχτεί και να συζητήσει οποιαδήποτε ένταση ή σύγκρουση.

Αμφιβολίες για τη σχέση

Οι αμφιβολίες είναι ένα πολύ φυσιολογικό μέρος μιας σχέσης. Ακόμη και αν ένα ζευγάρι είναι μαζί για χρόνια, κατά καιρούς μπορεί να αμφιβάλλει ο ένας για τη συμβατότητα του άλλου, αλλά και του εαυτού του, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσικό. Αν όμως κάποιος έχει συνεχώς αμφιβολίες για τη σχέση του, σε σημείο που σκέφτεται να χωρίσει, τότε ήρθε η ώρα να δει έναν ψυχολόγο.

Η θεραπεία δεν είναι εκεί για να "φτιάξει τη σχέση, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ δύο ερωτικών συντρόφων και μερικές φορές να είναι πιο αποτελεσματική για την επίλυση ζητημάτων και συγκρούσεων από ότι αν προσπαθούσαν να τα επιλύσουν μόνοι τους.

Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα βοηθήσουν το ζευγάρι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση του, και μπορεί να διαπιστώσει ότι μετά τη θεραπεία, το ζήτημα που νόμιζε ότι θα το διαλύσει, το έδεσε πιο πολύ.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i