Είναι φυσιολογικό να σταματήσεις να κάνεις σεξ σε μια ευτυχισμένη σχέση καθώς μεγαλώνεις;

Πόσο πρέπει να ανησυχήσεις;

couple bed iStock

Το σεξ και η συχνότητά του μπορεί συχνά να είναι λίγο ευαίσθητο θέμα όταν πρόκειται για σχέσεις. Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι το κάνουν και ότι αν οι ίδιοι δεν το κάνουν είναι σημάδι ότι η σχέση τους έχει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο αν νιώθουν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τους συντρόφους τους, θα πρέπει να ανησυχούν ότι δεν κάνουν συχνά σεξ;

Η Tania Adib, σύμβουλος γυναικολόγος στο The Medical Chambers Kensington δηλώνει: "Τα ζευγάρια κάνουν σεξ λιγότερο συχνά για διάφορους λόγους και είναι κάτι προσωπικό για κάθε ζευγάρι. Όσο είστε και οι δύο ευτυχισμένοι, δεν έχει σημασία αν κάνετε σεξ ή όχι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας, να συζητήσετε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχετε σταματήσει να κάνετε σεξ και να αποφασίσετε αν θέλετε και οι δύο να προσπαθήσετε να είστε και πάλι σεξουαλικά ενεργοί.

Διαβάστε Επίσης

Οι άνθρωποι και τα ζευγάρια περνούν από φάσεις και αλλαγές στη ζωή, όπως για παράδειγμα η εμμηνόπαυση, οπότε αυτό μπορεί να είναι απλώς μια προσωρινή στιγμή στη ζωή σας, την οποία θα ξεπεράσετε και οι δύο. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε χρόνο και να είστε ανοιχτοί με τον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε και τι χρειάζεστε από αυτόν".

Όλοι είναι σύμφωνοι με το να είναι πιο ειλικρινείς και ανοιχτοί στη σχέση τους, αλλά τι γίνεται αν έχουν άγχος να το συζητήσουν με τον σύντροφό τους;

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Επιλογή της σωστής στιγμής

Καλό είναι να επιλεχθεί μια ουδέτερη τοποθεσία και να μην μιλά το ζευγάρι για σεξουαλικά προβλήματα στην κρεβατοκάμαρά του, την ώρα του ύπνου ή με τα παιδιά να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Ακόμη, πρέπει να αποφεύγονται αυτές οι συζητήσεις μετά το σεξ, αλλά να γίνονται σε μια πιο ουδέτερη στιγμή, χωρίς φυσικά να αιφνιδιάζεται κάποιος από τους δύο συντρόφους.

Ενημερώνοντας τον σύντροφό του ότι θέλει να μιλήσουν για σεξουαλικά προβλήματα, μπορεί κανείς χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες, να εξηγήσει ότι οι δυο τους πρέπει να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους οικειότητα και να ορίσουν μια ώρα συζήτησης.

Ήπια αρχή της συζήτησης

Καλό είναι να γίνεται μια "ήπια αρχή" στη συζήτηση και αυτός που κάνει την έναρξη του διαλόγου να ξεκινά με τον στόχο να νιώσει πιο κοντά και συνδεδεμένος με το ταίρι του. Πρέπει να αποφεύγει την επίρριψη ευθυνών και την κριτική και να επικεντρωθεί σε πράγματα που μπορούν και οι δύο να κάνουν για να γίνει η σεξουαλική τους ζωή πιο ικανοποιητική.

Έμφαση στην οικειότητα

Η στοργή και η οικειότητα είναι εξίσου σημαντικές με τη συχνότητα του σεξ. Υπάρχουν τρόποι να δημιουργηθεί οικειότητα και να νιώσουν οι δύο σύντροφοι πιο συνδεδεμένοι πέρα από τη συνουσία, για αυτό και πρέπει να μιλήσουν για τις ανάγκες τους και για άλλα είδη στοργής.

Όχι στις εκπλήξεις

Είναι σημαντικό να βρίσκονται και οι δύο στο ίδιο μήκος κύματος, γι' αυτό θα πρέπει πάντα να ξεκινούν αυτές οι συζητήσεις χωρίς "εκπλήξεις", να μιλήσουν για το τι μπορεί να απολαμβάνουν και οι δύο και για τις φαντασιώσεις που μπορεί να έχουν και αν αποφασίσουν να εισάγουν κάποια από αυτά στη σχέση τους, να ερευνήσουν μαζί τις επιλογές τους.

Προκειμένου να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή, καλό είναι να μην αγοράσει κάποιος από τους δύο συντρόφους βιβλία με συμβουλές για το σεξ ή σεξουαλικά παιχνίδια χωρίς να συζητήσει το θέμα πρώτα με το ταίρι του.

Ελευθερία έκφρασης

Καλό είναι το ζευγάρι να μιλήσει για τις προσδοκίες, τους φόβους, τις επιθυμίες, τις ανησυχίες του και να είναι και οι δύο ειλικρινείς. Είναι ζωτικής σημασίας να μιλήσουν και οι δύο για τα ενδόμυχα συναισθήματά τους σχετικά με αυτό και να μην φοβούνται να αναφερθούν στο τι τους αρέσει σεξουαλικά και τι δεν τους αρέσει. Το επίπεδο άνεσης μεταξύ τους είναι αρκετά σημαντικό για μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Συχνή συζήτηση

Μπορεί να χρειαστεί το ζευγάρι να κάνει μερικές συζητήσεις και όχι μόνο μια μεγάλη συζήτηση. Αυτή δεν είναι μια εφάπαξ συζήτηση, αλλά θα πρέπει να είναι μια συνεχής συζήτηση και ένα φυσιολογικό κομμάτι της σχέσης. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το να μιλά κανείς με τον σύντροφό του για το σεξ συνδέεται με μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης από τη σχέση.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i