Πήλιο: Ένα ταξίδι για όλες τις εποχές του χρόνου

24 πανέμορφα χωριά λαμπυρίζουν στο φως του ήλιου, κρατώντας καλά φυλαγμένα δεκάδες μυστικά για τον επισκέπτη.

Πήλιο

Kατά τη μυθολογία, στο Πήλιο ζούσαν οι Κένταυροι και ο Χείρωνας (γιος του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας) κοντά στον οποίο μαθήτευσε και ο Αχιλλέας. Τα αμέτρητα χωριά και οι γραφικοί οικισμοί, είτε δίπλα στη θάλασσα είτε σε υψόμετρο, αποτελούν εμπειρία για τον ταξιδιώτη, που σίγουρα δε θα του φτάσει μία μόνο επίσκεψη για να εξερευνήσει το βουνό των Κενταύρων. Βάλε το Πήλιο στην ατζέντα των φετινών σου αποδράσεων και αφιέρωσέ του χρόνο.

Δοκίμασε να το επισκεφθείς όλες τις εποχές του έτους όχι μόνο για να το γνωρίσεις εγκυκλοπαιδικά και να έχεις εικόνα για όλα τα χωριά, αλλά και για να ζήσεις την εμπειρία που θα σου προσφέρει, να χαθείς στα αμέτρητα μονοπάτια του, στις πηγές και τις κρυφές του ομορφιές, να μιλήσεις με τους ντόπιους, να πιεις και να φας τις τοπικές λιχουδιές και να βγεις ξανά έξω για να ακολουθήσεις νέες διαδρομές, μέχρι να καταλήξεις σε ένα όμορφο δωμάτιο με τζάκι και να χαλαρώσεις ακούγοντας το αγέρι να "κατρακυλά" από τα βουνά καθώς ζυγώνει προς τη θάλασσα.

Οι καλά γνωρίζοντες μιλούν για μαγικές φθινοπωρινές αποδράσεις στα χωριά του προκειμένου να απολαύσεις τα μοναδικά πορτοκαλοκίτρινα χρώματα που ντύνουν τη φύση του, αλλά κάνουν λόγο και για ανυπέρβλητες χειμερινές εικόνες, που αποτυπώνουν κυρίως την ορεσίβια πλευρά του, με περιπάτους τα πρωινά στο
δάσος, συχνά μπόλικο χιόνι και σίγουρα άφθονες νοστιμιές και τοπικό τσίπουρο στις πετρόκτιστες ταβέρνες.

Πήλιο

Τα highlights 

Σε μικρή απόσταση από τον Βόλο θα συναντήσεις τα χωριά Πορταριά και Μακρινίτσα, από τα πιο κοσμικά και πολυσύχναστα. Παρακάτω οι Μηλιές, οι Πινακάτες και η Βυζίτσα θα σε μαγέψουν με τα μοναδικά αρχοντικά τους, κάποια από τα οποία έχουν μετατραπεί σε ξενώνες προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας διαμονή, ενώ ο Άγιος Λαυρέντιος και ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας γίνονται κέντρο αναφοράς μεταξύ των πιο "ψαγμένων" ταξιδιωτών.

Στα musts της διαδρομής σου η Τσαγκαράδα, που θα σου αποκαλύψει μια άλλη πλευρά του Πηλίου, θα σε παρακινήσει να ακολουθήσεις διαφορετικά μονοπάτια στρωμένα με φθινοπωρινά φύλλα, που σε οδηγούν όλο και πιο βαθιά στις ομορφιές του δάσους.

Το νότιο Πήλιο αφορά ίσως μια άλλη περίπτωση διακοπών, αφού οι πανέμορφες παραλίες του αναδεικνύονται κυρίως το καλοκαίρι και σίγουρα προσελκύει μια άλλη μερίδα ταξιδιωτών.

Φυσική Δραστηριότητα

Το Πήλιο είναι γνωστό για τα μονοπάτια του μέσα από πυκνά δάση, πηγές, καταρράκτες και υπέροχα χωριά. Οι δραστηριότητες στη φύση ποικίλλουν εδώ ανάλογα με την εποχή: καταδύσεις, πεζοπορίες, διάσχιση φαραγγιών, κατάβαση σε ποτάμια, ποδηλασία βουνού, ιππασία και αναρρίχηση. Το Πήλιο διαθέτει δύο ορειβατικά καταφύγια, το ένα στην τοποθεσία Αγριόλευκες και το άλλο στον Άγιο Γεώργιο Ζαγοράς. Οι λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χιονοδρομικό κέντρο, κοντά στα Χάνια του Πηλίου.
 

Προτίμησε για πεζοπορία: Το Πήλιο είναι από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας για διακοπές. Συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, έχει κατάφυτες ρεματιές, καλντερίμια, πετρόκτιστα γεφύρια. Και, φυσικά, μοναδικά μονοπάτια για πεζοπορία. Προτίμησε το κεντρικό Πήλιο για πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν παλαιούς οικισμούς μέσω καλοδιατηρημένων μονοπατιών. Συντηρούνται τακτικά και έχουν σήμανση, οπότε δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να χάσεις τον προσανατολισμό σου.

Οι διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις μπορούν να έχουν ως κέντρο τη Μακρινίτσα, την Πορταριά ή τα Χάνια. Εναλλακτικά, σου προτείνουμε μια κυκλική διαδρομή από τα Καλά Νερά (στη νότια ακτή) μέσα από τα χωριά Βυζίτσα και Μηλιές. Ένα από τα πλεονεκτήματα της διαδρομής αυτής είναι ότι μπορείς να περπατήσεις ένα μεγάλο μέρος της ακολουθώντας το παλιό, παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, τον "Μουτζούρη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i