Πώς ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στο αδυνάτισμα;

Πέντε λόγοι που το να κοιμάσαι πολλές ώρες θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

ύπνος unsplash

Το πόσο κοιμάστε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με την άσκηση και το τι τρώμε, όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα. Εάν δεν κοιμάστε όσο και όπως χρειάζεται το σώμα μας, ο εγκέφαλός θα αναζητήσει ενέργεια αλλού, όπως είναι οι τροφές με πολλές θερμίδες και σάκχαρα.

Υπάρχουν δύο ορμόνες που ελέγχουν την όρεξή μας, η μία από τις οποίες είναι γνωστή ως η ορμόνη της πείνας (γρελίνη) και η άλλη ως η ορμόνη της πληρότητας (λεπτίνη). Αυτοί οι δύο "φίλοι" είναι εκεί για να εξισορροπήσουν τις λιγούρες μας, αλλά η έλλειψη ύπνου τους διαταρράσει την ισορροπία αυτή. 

Παρακάτω θα βρεις μερικούς λόγους για τους οποίους ο ύπνος είναι σημαντικός για την απώλεια λίπους και τι πρέπει να κάνεις για να σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια αυτού του "ταξιδιού" απώλειας κιλών.

1.Ο ύπνος μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη

Σίγουρα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχεις έντονη επιθυμία για γλυκά μετά από μια κουραστική μέρα. Η αϋπνία και η λαχτάρα για φαγητό είναι, στην πραγματικότητα, εχθροί, γιατί η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην ανισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη που προκαλεί αύξηση βάρους.

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου περισσότερο για να αποκτήσεις ενέργεια αντί να τρως ζάχαρη για ενέργεια.
  • Πρόσθεσε μία επιπλέον ώρα στο συνηθισμένο πρόγραμμα ύπνου σου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

2.Ο ύπνος νωρίς αποτρέπει την επιθυμία για σνακ αργά το βράδυ

Η κατανάλωση σνακ αργά το βράδυ κάνει τον μεταβολισμό μας να συνεχίσει να λειτουργεί όταν θα έπρεπε να είναι σε κατάσταση χαλάρωσης, με αποτέλεσμα η πρόσληψη θερμίδων να αποθηκεύεται ως λίπος. Μπορεί επίσης να μη μας βοηθήσει να κοιμηθούμε ήρεμα. Ωστόσο, αν πεινάς πραγματικά, η κατανάλωση ενός σνακ χαμηλών θερμίδων μπορεί να μη βλάψει.

Σνακ πριν τον ύπνο: Τι επιλέγει ένας διατροφολόγος για ένα ελαφρύ γεύμα το βράδυ;

Τι να κάνεις:

  • Πάρε το δείπνο σου 2 ώρες πριν πας για ύπνο.
  • Φάε επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπλοκάρεις τη λαχτάρα σου τη νύχτα.
  • Εάν νιώθεις πραγματικά πείνα μετά το δείπνο, μην τρως τροφές με ζάχαρη. Αντ 'αυτού, προτίμησε φρούτα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή μερικά καρότα.

3.Ο ύπνος μπορεί να ενισχύσει τη σωματική δραστηριότητα

Για να αποκτήσεις ενέργεια για άσκηση, πρέπει να είσαι πλήρως ξεκούραστη. Τότε μόνο το σώμα αναπτύσσει την αυξητική ορμόνη, η οποία κάνει τους μύες του σώματος να μεγαλώνουν. Η αυξητική ορμόνη ενεργοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου και αν αυτός σου λείπει, τότε καταστέλλεται, με αποτέλεσμα μικρότερες πιθανότητες να κάψεις λίπος.

Παράλληλα, είναι πολύ επικίνδυνο να γυμναζόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι, ειδικά όταν σηκώνουμε βάρη. Σε περίπτωση τραυματισμού, η αυξητική ορμόνη βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης, γι' αυτό είναι σημαντικό να είσαι πλήρως ξεκούραστη.

4.Ο επαρκής ύπνος σε βοηθά να αποφύγεις την αύξηση βάρους

Ο ύπνος για μικρό χρονικό διάστημα, όπως 6-7 ώρες τη νύχτα, συνδέεται με την αύξηση βάρους. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να συμβάλλει στο τοπικό πάχος όπως είναι η περιοχή της κοιλιάς. 

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου 7-9 ώρες κάθε βράδυ.

5.Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την όρεξη

Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην όρεξη και στη ρύθμιση του ύπνου, γι' αυτό όταν κοιμάσαι λιγότερο, διαταράσσεις τις ορμόνες σου. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σε κάνει να θέλεις να καταναλώσεις τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Τι να κάνεις:

  • Κοιμήσου σε σκοτεινό δωμάτιο - όταν εκτίθεσαι στο φως, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μην κοιμηθείς επαρκώς και ποιοτικά, άρα και υψηλότερος κίνδυνος παχυσαρκίας.
  • Χαλάρωσε, μην αγχώνεσαι πολύ - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και αύξηση βάρους.
  • Πήγαινε για ύπνο νωρίς - όταν πηγαίνεις για ύπνο αργά, λαμβάνεις περισσότερες θερμίδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i